Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Veloxis Pharmaceuticals kan blive en vinder i 2016

Linda

lørdag 02. januar 2016 kl. 18:16

2015 er nu lagt bag os og vi kan konstatere, at den danske sundhedssektor over året nok engang har leveret nogle ganske forrygende afkast. De 18 selskaber inden for sektoren leverede under ét således et gennemsnitligt afkast på hele 74,7 %, hvilket er mere end det dobbelte af afkastet i OMX C20-indekset. Den stærke performance i Lifescience-segmentet er først og fremmest frembragt af de bioteknologiske og diagnostiske selskaber (i alt 10 stk.) som i gennemsnit er steget med hele 104,9 %, dog i særlig grad drevet af det lille selskab Chemometec, som har performet ekstraordinært flot med næsten en seksdobling af kursen. De store selskaber inden for medicinal- og medtech (8 stk i alt) har leveret et afkast på mere moderate 36,9 %, og her har Lundbeck først an i festen med en stigning på knap 92 %. Vores førstevalg for 2015, Onxeo, har til gengæld været en mindre katastrofe og er faktisk faldet med
29 %. Til gengæld er Zealand Pharma og Bavarian Nordic – som var vores 2. og 3. valg – steget med henholdsvis 83 % og 81 %.

En anden af årets store vindere blev BioPorto med en kursfremgang på 185 %. Stigningen har i høj grad været drevet af forventninger til at selskabets The NGAL test – en biomarkørtest rettet mod opdagelse af akut nyresvigt – vil blive godkendt på det amerikanske marked i starten af 2016. Herudover har Genmab fortsat den imponerende kursudvikling og er steget med 155 % i 2015. Stigningen er her drevet af USA-godkendelsen i november af antistoffet Darzalex (Daratumumab) i knoglemarvskræft, sammenholdt med at de kliniske data for Darzalex fortsætter med at imponere stort. Blandt andet fremlagde Genmab nye overlevelsesdata for Darzalex i december, som klart overgår den eksisterende standardbehandling. Også Novo Nordisk har klaret sig ganske nydeligt, og aktien er steget med 54 %. I efteråret fik man den længe ventede godkendelse af Tresiba i hus i USA, hvilket uden tvivl har spillet en stor rolle for kursdannelsen, da der er store salgsforventninger på den lange bane. En af de ringest performende aktier i segmentet har været biotekselskabet Onxeo med et fald på 29 %. Onxeo skuffede i 2. kvartal med relativt sløje fase II resultater for lægemidlet Validive rettet mod den kemoterapiudløste lidelse oral mucusitis. Selvom vi havde udpeget aktien som en mulig vinder i 2015 var vi allerede i juni ude og nedjustere vores anbefaling. Andre sektortabere blev GN Store Nord og NeuroSearch med kursfald på henholdsvis 7 % og 3 %. NeuroSearch modtog i august en dom for kursmanipulation ved landsretten, og man har efterfølgende besluttet at anke til Højesteret, hvorfor usikkerheden om selskabet fortsat er stor.

FORVENTEDE KURSVINDERE I 2016 Det er altid vanskeligt at spå på et års sigt i bioteksegmentet, hvor nyhedsstrømmen, og ikke mindst timingen af denne, har stor indflydelse på kursdannelsen, hvorfor risikospredning derfor er et absolut must. Vi vælger derfor også i år at udpege de tre aktier vi ser størst potentiale i, men i prioriteret rækkefølge.

1. Veloxis Pharmaceuticals Vi tror at Veloxis kan blive en vinder i 2016, da man til sommer vil opnå den fulde markedsgodkendelse i USA for transplantationsmedikamentet Envarsus. Vi vurderer fortsat, at datapakken for Envarsus er favorabel vs. de konkurrerende midler Prograf og Advagraf, hvorfor det bør være muligt at tage markedsandele på et marked, der globalt udgøres af over 10 mia. kroner. Vi vurderer også at det bør være muligt for Veloxis i løbet af 2016 at indgå en partneraftale for Envarsus på attraktive vilkår for områderne uden for USA og Europa. Veloxis’ nuværende markedsværdi er blot på ca. 3 mia. kr.

2. Bavarian Nordic Vi forventer desuden at Bavarian Nordic vil fortsætte kursfremgangen i 2016, først og fremmest drevet af fremgang i infektionssygdomsdivisionen inden for blandt andet kopper, ebola, RSV og HPV. Desuden vil det første datakig for PROSTVAC i fase III studiet i metastatisk prostatakræft falde i det nye år og vi forventer at forsøget vil få lov at fortsætte uændret, hvilket markedet sandsynligvis vil reagere positivt på.

3. Zealand Pharma Endelig tror vi at også Zealand Pharma vil få et godt 2016. 1. kvartal vil sandsynligvis blive vanskeligt, da vi ser stor risiko for at fase II studiet med medikamentet Danegaptid, hvorfra der forventes data i 1. kvartal, vil fejle. Men i 2. halvår 2016 forventer vi til gengæld amerikansk godkendelse af både GLP-peptidet Lyxumia samt kombinationsproduktet LixiLan, som er selskabets vigtige pipelineaktiver. Zealand Pharmas markedsværdi er p.t. ca. 3,5 mia. kr.

BOBLERE I 2016: Genmab og Novo Nordisk Genmab er på vores ”bobler-liste” fordi data for Darzalex er meget flotte, og vi forventer positive frontline data i knoglemarvskræft i løbet af 2. halvår 2016, som formentlig vil give aktien yderligere brændstof. Novo Nordisk er på listen, da vi vurderer at selskabet vil få gavn af at den amerikanske centralbank nu har signaleret en række rentestigninger forude i 2016, hvilket må formodes at holde dollaren høj i forhold til den danske krone, og derved styrke de afrapporterede salgstal og marginer, da Novo Nordisk samtidig holder en række udgifter i kroner. Desuden har vi forventninger til at Novo Nordisk med godkendelse af ny-generation basalinsulinen Tresiba i USA i efteråret 2015, nu står med en ny stærk vækstdriver på hånden, som der skal indbygges forventninger til i aktiekursen, selvom salget dog må forventes at blive relativt moderat i 2016.

FORVENTEDE KURSTABERE I 2016 På listen over selskaber der må forventes at kunne få det vanskeligt i 2016, har vi udpeget BioPorto, NeuroSearch og Onxeo.

BioPorto står med en aktiekurs der p.t. er pumpet godt op, og vi vurderer at man efter den snarlige forventede godkendelse af The NGAL Test i USA vil få svært ved at følge godkendelsen til dørs med gode salgstal (som i Europa). Det vil sandsynligvis skabe et dyk i kursen i løbet af året. NeuroSearch har længe været en død sild ren investeringsmæssigt, og den trend vil med ret stor sikkerhed fortsætte i 2016, da ledelsen fastholder en strategi om at jagte frikendelse i kursmanipulationssagen, selvom beviserne mod NeuroSearch er ganske klare.

Onxeo har gennemført et skifte på formandsposten over de seneste måneder, hvilket kan betyde, indførsel af en mere partnervenlig/aktionærvenlig politik. Men i første omgang er Onxeos problem at man brænder kapitalen af ganske hurtigt, og samtidig er pipelinestrategien fortsat for bred, hvilket kapitalberedskabet lider under. Med mindre Onxeo får styr på dette, vil aktien nok få det svært i 2016.

læs hele udgivelsen her

Peter Aabo, NordicBioInvestor.com

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank