Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Viborg HK trodsede sportsaktiernes elendighed

Linda

lørdag 02. januar 2016 kl. 18:20

Sportsaktier har traditionelt været dårlige investeringer, men eftersom 2015 var et forrygende år for aktiemarkedet i almindelighed med en stigning på over 30 %, var 2015 måske også det år hvor selv sportsaktierne kunne levere et fornuftigt afkast?

Nej, desværre ikke. Som det ses af tabellen nedenfor blev det som sædvanligt et miserabelt år for sportsaktierne.

Ganske vist gav både Silkeborg, AaB og Parken positive afkast, hvilket bestemt ikke er nogen selvfølge for sportsaktier. Men når det sættes i forhold til den jubeloptimistiske stemning på aktiemarkedet i 2015 er stigningen i Silkeborg under middel, og det minimale resultat i AaB og Parken må betragtes som et dårligt resultat ud fra en investors synsvinkel.

Kursfaldet i de to øvrige aktier taler for sig selv. Hvis man kan miste henholdsvis 20 og 33 % af sin værdi i et år, hvor aktiemarkedet stiger over 30 %, er der ikke meget håb.

Hvad skete der med Viborg HK?Den opmærksomme læser har sikkert bemærket, at vi har sprunget over Viborg HK i kritikken af sportsaktiernes elendige afkast. De fem nederste aktier på listen er alle fodboldaktier, mens Viborg HK er en håndboldklub. Så måske er det i håndbolden man som investor skal tjene sine penge?

Det spørgsmål kan besvares med et entydigt nej. Det høje afkast i Viborg HK-aktien i 2015 skyldes nemlig at Viborg HK efter lang tids krise med konkurstruslen hængende over hovedet endte sin tilværelse som børsnoteret håndboldklub den 1. juli 2015. I årsrapporten 2014/15 for Viborg HK bliver det således oplyst at ”Selskabet er pr. 1. juli 2015 uden driftsaktivitet.” Forklaringen er at den sportslige del af Viborg HK den 1. juli blev købt af selskabet Viborg HK ApS (tidligere New Beginning Viborg HK ApS), som ikke er et børsnoteret selskab. Dermed var håndboldafdelingen trukket ud af det børsnoterede selskab Viborg HK, og den resterede børsnoterede del af selskabet hedder i dag Hellerup Consulting Group.

Som sportsaktie eksisterede Viborg HK altså kun i 1. halvår af 2015, og i den periode steg kursen med de 177 % som fremgår af tabellen. I 2. halvår af 2015 faldt kursen dog med mere end 50 %, men på det tidspunkt var det ikke længere en sportsaktie. Når vi kun medtager kursbevægelsen for Viborg HK i 1. halvår bliver aktien den suværent bedste sportsaktie i 2015 mht. afkast til investorerne.

Inden man begynder at tro på sportsaktier som profitable investeringsobjekter er det dog vigtigt at notere sig, at stigningen absolut intet havde med den sportslige del af Viborg HK at gøre. Den var nøjagtigt lige så kriseramt i 1. halvår 2015 som tidligere. Stigningen skyldtes udelukkende at Hellerup Finans i første halvdel af april begyndte en gradvis overtagelse af Viborg HK, og det aktiverede en stor gruppe spekulanter, som øjnede en god spekulativ gevinst. De endte med at få ret. I løbet af de første to uger af april 2015 steg kursen på Viborg HK således med 326 % fra 4,20 til 17,90. Selvom kursen var faldet tilbage til 11,90 den 1. juli, hvor Viborg HK ophørte som sportsaktie, gav det alligevel en betydelig gevinst til spekulanterne. Men det havde intet med den sportslige del af Viborg HK-aktien at gøre.

Få undtagelser fra reglen I retfærdighedens navn skal det tilføjes at sportsaktier ikke længere er det automatiske spild af penge, som det har været tidligere, da både AaB, Silkeborg og Parken i dag har forretningsmodeller, som ser holdbare ud. Hos AaB har man fået kontrol over omkostningerne efter at planerne om at skabe en stor koncernstruktur er opgivet, og både Silkeborg og Parken bygger på sunde forretninger uden afhængighed af fodbolden. Det er ikke ensbetydende med at klubbernes børsnoterede aktier bliver gode investeringer, men en investering i de tre klubber er ikke længere ensbetydende med at pengene automatisk er tabt. Det bekræfter tabellen for 2015.

Det mangler Aarhus Elite og Brøndby stadig at bevise også gælder for dem. De to aktier har de seneste år været rene mareridt for investorerne, og det kan vise sig også at blive tilfældet i 2016.

se tabel her

læs hele udgivelsen her

Bruno Japp

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Business Analyst
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Region Hovedstaden
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank