Selv om konkurrencerådets formand Christian Schultz erkender, at advarselslamperne blinker inden for områder som ejerskifteforsikring og byggeskade, er det ikke noget, rådet vil gå videre med. Det møder nu hård kritik fra uafhængige eksperter. De to forsikringsområder befinder sig ellers i en nærmest monopollignende tilstand, som er uholdbar i længden. Og situationen kan få negative konsekvenser for hele byggebranchen og det generelle boligmarked, skriver fagredaktør Carsten Vitoft.
Når Konkurrencerådets eget konkurrencebarometer bliver 2000 grader varmt, er der noget ravruskende galt med konkurrencen, og advarselslamperne tænder hos Konkurrencerådet kunne man forstå på Rådets formand professor Christian Schultz, da han fremlagde sin nye rapport i denne uge.
Populært sagt betyder det, at konkurrencen ikke fungerer, og at Konkurrencerådet skal i arbejdstøjet. Og at der har været klimaforandringer på markedet for skadesforsikring, kan man læse i Rådets nye redegørelse på side 21, hvor temperaturen er nået 1800 grader på det brede danske forsikringsmarked.
Men det er for ingenting at regne i forhold til de varmeste og mest problematiske hjørner af forsikringsmarkedet. På side 81 fastslås det, at det danske marked for ejerskifteforsikringer er nået 3000 grader, hvor temperaturbetegnelsen i virkeligheden er EU-retningslinjer (HHI) som udtryk for en branches koncentration og dermed konkurrence.
Alligevel afviser Konkurrencerådets formand at gøre noget ved det.
”Det er rigtigt, at der er nogle områder, som har en højere koncentration end de områder, vi nu går videre med. Vi har været nødt til at prioritere vores resurser og forfølge de områder, der fylder mest. Vi har ikke nogen umiddelbare planer om særskilt at se på ejerskifteforsikringer eller byggeskade,” siger Christian Schultz til Økonomisk Ugebrev.
Endnu værre står det til inden for byggeskade, som stort set er et monopol. Men her har konkurrencerådet ikke en gang målt temperaturen. Begge områder – ejerskifte og byggeskade – bliver helt overset i den nye redegørelse og er heller ikke noget, Konkurrencerådet nu vil gribe ind over for.
Det møder bred kritik: ”Det undrer jo i den grad, at man helt ser bort fra områder med åbenlyst endnu større problemer med konkurrencen. Der er også tale om sumforsikringer, hvor det kan blive katastrofalt for den enkelte familie, hvis markedet ikke er velfungerende. Og det slår man jo fast i konkurrenceredegørelsen, at det absolut ikke er her. Det handler ikke kun manglende konkurrence på pris, men også manglende konkurrence på skadesbehandling, som er klart det største problem i disse tilfælde,” siger tidligere adm. direktør Per Bremer Rasmussen i brancheforeningen Forsikring & Pension.
De svære områder
Advarselslamperne er meget få antal udbydere, ja nærmest monopoler. Og der er endda tale om til en vis grad lovpligtige forsikringer eller forsikringer, som det er meget svært at komme uden om. Stigende priser. Masser af misforståelser og klager fra forbrugerne.
Billedet kender man udmærket i Forbrugerrådet TÆNK.
”Jeg synes, det er ærgerligt, man ikke vælger at gå videre med de områder, hvor koncentrationen er højest som ejerskifteforsikringer og byggeskade. Her er der endda et stykke hen ad vejen tale om lovpligtige forsikringer, og så skal konkurrencen gerne fungere. Det håber jeg, at Konkurrencerådet er opmærksomme på, og de har jo også mulighed for at skifte mening eller følge op på dette på et senere tidspunkt,” siger cheføkonom Morten Bruun Pedersen.
Markedet for ejerskifteforsikringer i Danmark spiller en vigtig rolle i at beskytte boligkøbere mod økonomiske tab som følge af skjulte fejl og mangler. Men det er meget komplekst og udfordrende med et begrænset antal udbydere og en betydelig risiko for misforståelser og klager.
Markedet for byggeskadeforsikring er i en kritisk situation med risiko for højere priser og potentielt dårligere vilkår for bygherrer og boligkøbere. Situationen er uholdbar og kan ramme samfundsvigtige ting som byggebranchen og boligmarkedet.
”Som rådgiver på dette område er jeg rystet, rystet over, at to af de mest samfundskritiske forsikringer som byggeskade og ejerskifte går fri fra rapporten. Det er lige præcist på dette område, konkurrencen er forsvundet, og de forsikringsselskaber, der tilbyder disse forsikringer, kan nu sidde og dele markedet imellem sig, med stor profit, fordi konkurrencen er væk,” siger uafhængig forsikringsrådgiver Søren Ahlgren Mortensen fra Komplet Køberrådgivning.
Carsten Vitoft
Læs også de andre artikler i temaet om Konkurrenceredegørelse om forsikring:
Grønborg: Konkurrenceråd undervurderer groft lønsomhed
Konkurrencerådet kan nu stille skrappe krav til forsikringssektor
Forsikringssektorens gameplan: Derfor glider det hele ud i sandet
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.