Den Internationale Maritime Organisation (IMO) forhandler i øjeblikket en aftale for at bringe den globale skibsfartsindustri på kurs mod netto-nul udledninger inden 2050 skriver Climate Home News i en artikel. Dette initiativ er afgørende, da skibsfarten står for cirka 3% af de globale drivhusgasudledninger. For at nå dette mål overvejes to primære tiltag:
- Globalt brændstofstandard (Global Fuel Standard): Denne standard vil fastsætte en grænse for mængden af drivhusgasudledninger pr. energienhed for skibsbrændstoffer. Der er bred enighed om behovet for en sådan standard, men tekniske detaljer, såsom hvilke brændstoffer der vil blive fremmet, og hvordan livscyklusudledninger vurderes, er endnu ikke fastlagt.
- Økonomiske tiltag som en CO₂-afgift: Indførelsen af en CO₂-afgift på skibsfartens emissioner diskuteres for at tilskynde overgangen til renere brændstoffer og teknologier. Indtægterne fra en sådan afgift kunne potentielt finansiere klimainitiativer i udviklingslande, især små østater, der er særligt sårbare over for klimaforandringer.
Forhandlingerne står over for udfordringer, da nogle lande, herunder Kina, Brasilien og Saudi-Arabien, udtrykker bekymring for, at en CO₂-afgift kan føre til øgede forbrugerpriser. Derudover frygter små østater, at velhavende nationer trækker sig fra tidligere klimaforpligtelser.
IMO’s generalsekretær, Arsenio Dominguez, er optimistisk med hensyn til at opnå en bindende aftale om emissionsmål og en global brændstofstandard. Hvis en aftale nås, forventes den at blive yderligere finpudset og muligvis vedtaget i oktober.
Miljøforkæmpere understreger vigtigheden af beslutsom handling nu for at sikre dekarbonisering af skibsfartssektoren.
Læs hele artiklen her.