Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind

Morgenpost: Aktierally, inflation i fokus

Oscar M. Stefansen

torsdag 10. april 2025 kl. 12:55

Fra Danske Bank:
– In focus today

I USA vil fokus være på offentliggørelsen af marts CPI. Det forventes, at USA vil rapportere en opbremsning i inflationen, hvor konsensus forventer, at den samlede inflation falder fra 2,8% å/å til 2,5% å/å, og kerneinflationen forventes at falde marginalt fra 3,1% å/å til 3,0% å/å. Den betydelige stigning i toldsatserne har tydeligvis øget udsigterne for priserne i de kommende kvartaler, men Fed vil være meget mere opmærksomme på de ‘organiske’ prispres i økonomien. Obligationsmarkederne vil nøje overvåge aftenens auktion af 30-årige amerikanske statsobligationer som en indikator for de aktuelle markedsforhold.

I Sverige forventes offentliggørelsen af BNP, produktion og forbrugsindikatorer for februar kl. 08.00 CET. Da detailsalget og især arbejdstimerne allerede har vist nogle forbedringer denne måned, er der en lille chance for positive aflæsninger for forbrug og produktion. Riksbanks Seim vil diskutere økonomien og pengepolitikken kl. 09.00 CET.

I Norge vil inflationsdata for marts blive offentliggjort. Inflationen overraskede markant på opsiden i februar, drevet af fødevarer, flybilletter og restaurantpriser. Det store spørgsmål er nu, om denne stigning er begyndelsen på en acceleration i forbrugerpriserne, engangseffekter der vil blive fuldstændigt eller delvist vendte, eller engangseffekter der ikke vil blive fuldstændigt vendte. Vi tror mest på det sidste scenarie, hvilket antyder, at mens den årlige vækstrate kan forblive forhøjet, vil den månedlige vækst sandsynligvis falde. Vi forventer, at kerneinflationen vil falde til 3,3% å/å i marts, delvis på grund af noget lavere vækst i fødevarepriser og flybilletter sammenlignet med marts sidste år. Baseret på det historiske mønster er denne prognose sandsynligvis i den lavere del af det mulige interval, men det afspejler det faktum, at februars tal var positioneret i den øvre del af det historiske interval.

I Danmark modtager vi inflationsdata for marts. Vi forventer et fald fra 2,0% til 1,7% som følge af især lavere el- og benzinpriser. Desuden er arbejdsløshedsindikatoren planlagt offentliggjort.

– Economic and market news

Hvad skete der natten over

I Kina var marts’ forbrugerinflation en smule lavere end forventet med -0,1% å/å (forventet: 0,0%) og -0,4% m/m (forventet: -0,3%). Den årlige inflationsfigur var væsentligt højere end de -0,7% å/å, der blev observeret i februar. NBS krediterede forbedringen til effekten af politikker, der sigter mod at stimulere forbruget, som begynder at træde i kraft.

På råvaremarkedet faldt oliepriserne omkring 1% natten over, da Trump intensiverede sin handelskrig med Kina, på trods af at der blev introduceret en 90-dages pause for de fleste andre lande. Benchmarkpriserne sluttede med en stigning på 4% i går efter at være faldet så meget som 7% tidligere på dagen. Brent spot handles nu i spændet USD 64-65/tønde her til morgen.

Hvad skete der i går

I den globale handelskrig annoncerede Trump en 90-dages toldpause i de gensidige toldsatser for at lette forhandlingerne, mens han hævede tolden på kinesiske varer til 125%. Den amerikanske finansminister Bessent hævdede, at tilbagetrækningen hele tiden havde været planen for at bringe lande til forhandlingsbordet. Reverseringen i toldsatserne er dog ikke absolut; en told på 10% på de fleste amerikanske importer forbliver, og tolden på biler, stål og aluminium vil ikke blive påvirket af den mildnede holdning. Derudover gælder fryseperioden ikke for Canada og Mexico. Tidligere på dagen annoncerede Kina en tit-for-tat yderligere gengældelsestold, hvilket øgede tolden på amerikanske varer med 50%, hvilket gør den effektive told til 84% fra i dag. Markederne prissætter nu under 50% af en amerikansk recession på kort sigt, ned fra næsten 70% før meddelelserne. S&P 500 steg 9,5%, hvilket markerede den største éndags-stigning siden 2008. I USA afslørede FOMC-protokollerne bekymringer over højere inflation midt i langsommere vækst og beskæftigelse, hvor embedsmænd påpegede det udfordrende trade-off. Dette var meget tæt på de konklusioner fra Powells pressekonference og SEP. Fed’s Barkin var på linjen senere i går, hvor han understregede vigtigheden af forbrugerforbruget, som forbliver stabilt indtil videre. Barkin bemærkede, at Feds reaktionsfunktion adresserer økonomiske justeringer på mellem til lang sigt, med varigheden af toldpolitikken afgørende for vurderingen.

I euroområdet stemte EU-rådet for at pålægge op til 25% told på EUR 21 mia. værd af amerikanske varer på produkter inklusive sojabønner og motorcykler som gengældelse for amerikansk told på stål og aluminium. Reaktionen er mindre end 1:1, der påvirker amerikanske varer til en værdi af 0,14% af BNP og målretter produkter fra republikanske stater. Kommende EU-forhandlinger vil adressere større toldsatser som reaktion på de 25% bil toldsatser og 20% ​​befrielsesdag toldsatser. Kommissionen sigter efter en “nul-for-nul” toldaftale med Trump og øget amerikansk energikøb, men udsigterne forbliver usikre. Hvis der ikke opnås en aftale, kan yderligere EU-modforanstaltninger kombinere told og handelsbarrierer på både varer og tjenester.

Aktier: Efter de værste handelsdage kommer de bedste, taget til en ekstrem. Trump, der giver efter, sendte S&P 500 10% højere i én omgang (!). Dette er en sjælden ting: Det er den bedste session siden okt-08 og den tredje bedste session siden 2. verdenskrig. Således har amerikanske aktier allerede genvundet det meste af tilbagetrækningen siden 2. april. Naturligvis var dette en buy-the-dip session. Som de fleste rebounds var det cykliske big caps, der gjorde outperformance. Teknologiske aktier og forbrugerefterspørgsel i toppen, med Tesla, Apple og Nvidia surfepå omkring 20% ​​hver. Asiatiske markeder sætter også i gang denne morgen, med Nikkei op 8%, Kospi 6%, mens Kina – fanget i handelskrigen – kun er 2% højere. Europæiske futures antyder en 7% rally ved åbningen af markederne.

FI&FX: Trumps administrations beslutning om at stoppe de planlagte gensidige toldsatser på de fleste lande førte til en massiv aktierally i går aftes. S&P 500 steg 9,5%, og vendte omkring 2/3 af faldet over den sidste uge, mens tech-aktier registrerede den største éndags-stigning (+14%) siden 2001. Den amerikanske statsobligationskurve 2s10s fladede omkring 25bp drevet af en betydelig stigning i den korte ende af kurven. Markederne reviderede det diskonterede årsslutniveau for Fed Funds-renten op med 20bp efter annonceringen af tolden. Den brede dollarindeks (DXY) var næsten uændret gennem sessionen med EUR/USD faldende under 1,10 om aftenen. EM-valutaer så medvind, mens sikre havne som CHF og JPY svækkedes. Japanske aktier (NIKKEI 225) er op 8% denne morgen, mens Trumps beslutning om at pålægge endnu større toldsatser på kinesiske varer (nu 125%) har dæmpet relief-rallyet i kinesiske aktier til en mere beskeden 1%. Europæiske aktiefutures er op med 8%.

Hurtige nyheder er stadig i beta-fasen, og fejl kan derfor forekomme.

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Teamleder og medarbejdere til Koncernstyring og Tilsyn i Fødevareministeriet
København

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank