Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Trumps toldkrig: Her skal danske selskaber passe på

Morten W. Langer

mandag 14. april 2025 kl. 11:15

Trumps toldkrig: Her skal danske selskaber passe på
Kære læser

Det står efterhånden klart, at Trump ser Kina som hovedfjenden i den globale toldkrig.

Selvom den amerikanske administration nu muligvis lander permanente toldsatser med EU på ti pct., skal danske virksomheder alligevel tage sig i agt og passe på, at de ikke overskrider Trumps røde linjer.

Det er oplagt, at danske selskaber, som producerer i asiatiske lande med høje toldsatser mod USA, fortsat kan blive hårdt ramt. Det gælder ikke mindst danske selskaber med produktion i Kina. Her må forventes en fortsat udflagning til andre lande, da over 100 pct. told ved eksport til USA næppe kan give en lønsom forretning.

Pandora producerer smykker til USA i Thailand

Eksempelvis foregår en stor del af Pandoras smykkeproduktion i Thailand, og hovedparten af salget sker i USA. På papiret skal Pandora registrere det som import til USA fra Thailand, hvor toldsatsen sikkert lander højere, end hvis eksporten sker fra EU.

Kan Pandora så sende smykkerne via Danmark, før de lander i USA? Måske, hvis de bliver ompakket og lagret en tid. Spørgsmålet er, hvor meget de amerikanske myndigheder kan og vil kontrollere. Det er givet, at produkternes oprindelsesland skal registreres, så der ikke er snydemuligheder.

Virksomheder som Novo Nordisk, Novozymes og GN Store Nord har lokal produktion i Kina. De første to virksomheder mest til det kinesiske hjemmemarked. Men GN Store Nord har 40 pct. af sin produktion i Kina, og derfor bliver den nye 100 pct. told uden tvivl et kæmpe problem. Netop dette forhold er en vigtig årsag til, at GN-aktien de seneste uger er sendt i kulkælderen.

Flytning af produktion fra Kina til USA eller EU

Alt andet lige vil det generelt, på papiret, kunne betale sig at flytte produktion fra Kina til USA eller EU – eller andre lande med lave toldsatser. Måske til Europa og Danmark, hvilket selvfølgelig vil være et plus for dansk erhvervsliv og dansk økonomi.

Og hvad hvis kineserne opkøber virksomheder i Danmark eller det øvrige EU med det formål at komme udenom de amerikanske toldsatser? Kan de så omgå den høje kinesiske toldsats? Næppe.

Forventningen er, at de endelige toldaftaler, USA indgår med EU og enkeltlande, vil indeholde nogle klausuler om, at man ikke lader sig udnytte som ”forbindelsesland” for kinesisk produktion. Grundlæggende bliver det altså de enkelte landes myndigheder, der skal sikre, at eventuelle aftaler herom med USA overholdes.

Og hvad med de kinesiskejede selskaber, som allerede ligger i EU og Danmark?

Kun én ting er sikkert: Trumps Toldkrig kommer til at betyde nye samhandelsmønstre, som vender op og ned på mange ting. Og derfor står vi foran en meget urolig periode, både for erhvervslivet, lokale regeringer og de finansielle markeder.

God læselyst

Morten W. Langer

Chefredaktør

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Teamleder og medarbejdere til Koncernstyring og Tilsyn i Fødevareministeriet
København

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank