Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Chefredaktøren har ordet – US-stater under gigantpres. Nødhjælp fra FED på vej

Morten W. Langer

lørdag 12. april 2025 kl. 12:00

Chefredaktøren har ordet – US-stater under gigantpres. Nødhjælp fra FED på vej

Kære læser

Historisk er amerikanske statsobligationer blevet set som den vigtigste globale ”sikre havn”, et såkaldt safe haven-aktiv, under uro på finansmarkederne og i perioder med recession. Men ikke denne gang.

Globale investorer smider amerikanske statsobligationer fra sig i et enormt omfang, og det har fået den tiårige US Treasury op i 4,5 pct. over den seneste måned. Et spring fra 3,8 pct.

I de amerikanske finanshuse lyder budskabet nu ”Sell America” med henvisning til kursskreddet på amerikanske statsobligationer, som forplanter sig til alverdens finansmarkeder, netop fordi de amerikanske statsobligationer har så stor betydning.

Den underliggende risiko, Sovereign Risk, i form af de såkaldte CDS’er, er nu næsten den samme på amerikanske statsobligationer som på franske og spanske statsobligationer. Og de er kun lidt ”sikrere” end italienske og græske statsobligationer. Det siger noget om det finansielle stress, som antageligt understøttes af brandudsalg af US statsobligationer fra den kinesiske centralbank.

Vi gennemgår i en større analyse i søndagens udgave af ØU Finans baggrunden for dette stormvejr, blandt andet med henvisning til andre advarselssignaler, herunder markant stigende guldpriser, svækkelse af USD overfor Euro og en historisk høj VIX.

Historisk stormvejr under overfladen

Bundlinjen er, at der under overfladen lige nu raser et historisk stormvejr på de finansielle markeder, med accelererende likviditetsmangel og stigende kursspænd på aktiemarkedet. I teorien burde det sitrende risikobillede få aktierne til at styrtdykke yderligere herfra. Når det ikke sker – faktisk endte fredag aften på det amerikanske aktiemarked med et solidt plus – så er det fordi alle nu venter et nødindgreb fra den amerikanske centralbank.

Det kan være i form af rentesænkninger eller udpumpning af likviditet som obligationsopkøb. Eller begge dele. En aktion fra den amerikanske centralbank vil få aktierne til at tage et spring mere op, på grund af en reduceret generel risikopræmie.

Lige nu er det Trumps Toldpolitik, vigende tillid til det amerikanske finansmarked, en svækket USD og rentebilledet, der styrer aktiemarkedet.

Sekundært er for tiden makroøkonomiske nøgletal og selskabernes 1. kvartalsregnskaber, som begynder at komme nu. Investorer og analytikerne har øjnene rettet helt andre steder. Nemlig på den aktuelle likviditets- og tillidskrise på finansmarkedet.

I anden runde komme det fremadrettede, som nærmest er uundgåeligt: Vil toldsatserne betyde højere inflation? Vil usikkerheden påvirke forbrugerne og virksomhederne negativt?

Vores bundlinje er, at et nødindgreb med likviditet fra den amerikanske centralbank (og måske også den europæiske centralbank) vil give et boost til aktiemarkederne på den korte bane på grund af reduceret risiko.

Et sådant spring opad bør anvendes til at hjemtage gevinster og reducere aktieandelen. Næste vigtige begivenhed bliver, hvordan de endelige toldsatser lander mellem USA og Europa. Denne usikkerhed vil også fortsat ligge som en dyne over markedet.

Samtidig, de næste måneder, skal de makroøkonomiske nøgletal nærstuderes, fordi usikkerheden sandsynligvis vil få økonomien til at bremse op. Og styrken i denne opbremsning bliver vigtig.

Allerede de næste uger bliver det også vigtigt at lytte efter, hvad topcheferne siger om eventuelle konsekvenser af Toldkrig. I første omgang siger de næppe så meget. Men det kan være vigtigt at lytte efter signaler om deres eksponering mod USA, samt eventuel produktion i Kina.

Kun en ting er sikkert: Uroen på finansmarkederne er langt fra ovre. Vi vil få kæmpestore udsving på aktiemarkedet den kommende tid på grund af svag likviditet og stor nervøsitet og usikkerhed.

Men først: forvent nødhjælp fra FED, som antydet af en FED-chef i Financial Times fredag aften med en udtalelse om, at ”The Federal Reserve would absolutely be prepared to deploy its firepower to stabilise financial markets should conditions become disorderly.”

God læselyst

Morten W. Langer

Chefredaktør

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Teamleder og medarbejdere til Koncernstyring og Tilsyn i Fødevareministeriet
København

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank