Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Springborg: Oplagte løsninger på den grønne energikrise

Morten W. Langer

tirsdag 15. april 2025 kl. 11:35

Morten Springborg
Morten Springborg

Økonomisk Ugebrev har i to artikler i de foregående udgaver af ØU Finans beskrevet, set gennem Morten Springborgs briller, hvorfor den danske energipolitik er forfejlet. I dette interview går vi tættere på hans forslag – og begrundelser for – hvordan vi herhjemme kommer tilbage på sporet.

Morten Springborgs indgangssalut om danske energipolitik er klar: ”Fakta frem for floskler og fysik frem for følelser bør dirigere dansk energipolitik. Energipolitikken skal levere pålidelig billig energi, specielt givet den kritiske økonomiske og geopolitiske situation i dag. 100 pct. vedvarende energisystemer er et fatamorgana, der vil undergrave dansk økonomi”.

Ensidig satsning på sol og vind vil kun vil forværre den grønne energikrise: ”Vindenergi er som den ven, der altid lover at hjælpe med rengøringen efter festen, men kun dukker op halvdelen af tiden. Det er fantastisk, når det blæser, men når vinden tager en pause, står vi tilbage med tårnhøje elpriser. En moderne økonomi kan ikke operere under disse forhold”.

Brint- og vindlobbyen har overbevist politikerne om at give den gas på vind og brint-investeringer for at udnytte den overskydende el til grøn brint og PtX; det er det nærmeste, vi her på jorden kommer på sorte huller, som man kender det fra rummet. F.eks. ville Danmarks største offshore vindpark Kriegers Flak kun kunne levere PtX-energi til 1,5 Maersk container skibe af den simple grund, at energitætheden i vind er lav, hvorfor kapitalomkostningen vil gøre energien alt for dyr.

Europa står med høje elpriser i en prekær konkurrencesituation med USA og Kina og skal ikke undergrave sin egen konkurrenceevne yderligere med uholdbare energiinvesteringer. Men der skal findes løsninger: Han er bekymret for elnet-udfald i løbet af få år.

”Da Norge fra 2026 overvejer at begrænse el-eksporten på grund af den volatilitet, som vindenergi introducerer hos dem, må Danmark søge indenlandske løsninger for en stabil energiforsyning. Vi kan ikke længere regne med det norske batteri.”

”Lagring af el og efterspørgselsregulering er luftkasteller, som intet gør i forhold til vores problemer i dag. Vi er nødt til at fokusere på, hvad der kan lade sig gøre på den korte bane.” ”Danmark står over for et presserende behov for stabil grundlastkapacitet for at undgå strømafbrydelser. En løsning kunne være naturgaskraftværker, der kan op- og nedreguleres og derfor let tilpasses et el-system med meget fluktuerende el.”

Han påpeger, at el baseret på naturgas udleder halvdelen af den CO2, som kulfyrede kraftværker gør. Det gør naturgas til en mere miljøvenlig mulighed end at genstarte gamle kulkraftværker.

”Naturgasinfrastrukturen er allerede etableret i Danmark. Desuden udvikler Danmark kapacitet til CO2-lagring, hvilket understøtter emissionshåndtering fra naturgasanlæg,” siger han.

Sne i juli

Men hvad med det store prisudsving på naturgas, vi har set de seneste år, og den fortsatte import fra Rusland? Morten Springborg ser ikke dette som et problem: ”Vi skal selvfølgelig ikke bruge russisk gas. På kort sigt kan det globale marked for LNG levere de mængder, vi har behov for.”

Han mener, at det er afgørende med en yderligere elektrificering af samfundet, så vi bedre udnytter den store produktion fra sol og vind. ”El i fremtiden bør udgøre en markant større andel af vores samlede energiforbrug. Elbiler og varmepumper til opvarmning af husholdninger er langt de mest effektive måder at anvende energi på. Det kan politikerne fremme ved at skabe de nødvendige incitamenter, f.eks. ved at fjerne afgifter.”

På den lange bane er atomkraft uundgåeligt, mener han: ”Takket være politisk strudseadfærd er atomkraft i Danmark lige så sandsynligt som sne i juli. Men med mere synlige klimaforandringer, ja så sker det måske alligevel en dag. Mens atomkraftværker ikke vil være operationelle i tide til at forhindre strømafbrydelser, vil atomkraft være afgørende for langsigtet dekarbonisering.”

”Det er oplagt at satse på de nye atomteknologier, som Danmark er stærkt repræsenteret indenfor, nemlig små modulære reaktorer, der uanset, om vi vil det eller ej, sikkert kommer sikkert til at præge ny energiproduktion i verden omkring os efter 2030,” siger han.

Morten Springborg mener, at vi herhjemme skal så de frø, der på lang sigt kan dekarbonisere vores økonomi, så hurtigt som muligt.

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Teamleder og medarbejdere til Koncernstyring og Tilsyn i Fødevareministeriet
København

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank