Mens Finanstilsynet mistænker pensionsbranchen for ulovlige rabatter, er Konkurrencerådet i fuld gang med at lancere en markedsefterforskning af forsikringsbranchen for prisvandring. De to sager handler begge om prisdiskrimination, siger Per Bremer Rasmussen, tidligere direktør for brancheforeningen Forsikring & Pension. Han vurderer, at det ser problematisk ud, og at det kan ende med et samlet politisk indgreb mod praksis i de to sektorer. Ældre Sagen bakker op, skriver fagredaktør Carsten Vitoft.
Nye kunder er gode kunder, der skal passes på. Gamle kunder er kunder, der kan ”udnyttes”. Temmelig firkantet sagt, er det sikkert, hvad man tænker på direktionsgangene i den danske forsikrings- og pensionsbranche. Det er i hvert fald groft sagt essensen af Konkurrencerådets netop offentliggjorte rapport om skadesforsikring. Men det er også budskabet i det brev, som Finanstilsynet sendte ud til de kommercielle pensionsselskaber for et par måneder siden.
Inden for pension er der ekstra rabat til nye stærke firmapensionskunder, og i skadesforsikring er der rabat til nye stærke privatkunder, som presser prisen på deres forsikring, lyder mistanken fra Finanstilsynet og Konkurrencerådet på én og samme tid.
Det gør sagerne så omfattende og samfundsrelevante, at de bør flyttes op på politisk niveau, siger Per Bremer Rasmussen, der tidligere i 2015 har været direktør for brancheordinationen Forsikring & Pension samt siddet i spidsen af den første pensionskommission.
”Finanstilsynet er i fuld gang, og Konkurrencerådet er i fuld gang. Og det er med stort set de samme observationer og dagsordener i begge brancher. I både pensions- og forsikringsbranchen er det nogle af de allersvageste kunder – herunder de ældre – som betaler prisen for, at de stærkere kunder kan få lavere priser,” siger han.
”Det spørgsmål, der trænger sig på, og som begge institutioner skal have styr på, er, om der er saglige begrundelser for den forskelsbehandling. Det har jeg svært ved at se kan være tilfældet. Hvis det holder stik, er spørgsmålet, om Finanstilsynet og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har de fornødne redskaber til at løse problemerne. Det tror jeg ikke, og så skal der findes en politisk løsning,” siger han til Økonomisk Ugebrev.
Konkurrencerådet har allerede slået fast, at jo mindre, kunderne flytter rundt mellem forsikrings- og pensionsselskaber, jo højere priser ser kunderne ud til at få. Det går særligt ud over de ældre i samfundet, siger Claus Blendstrup fra Ældre Sagen.
”Det er klart, det her betyder rigtigt meget for vores medlemmer, som ofte hører til blandt de mest loyale kunder på forsikringsmarkedet. Så det betyder meget, hvis man skal betale mere for at få forvaltet sin opsparing. Nu ser vi frem til at høre forklaringen fra de to brancher. Og så må vi se, om myndighederne har de rette værktøjer til at løse problemerne. Ellers må vi tage sagen op på politisk niveau,” siger han til Økonomisk Ugebrev.
Syltekrukke
Ældre Sagen spiller allerede en central rolle i Finanstilsynets undersøgelser. Det var dem, der satte det hele i gang med en henvendelse til Finanstilsynet, og det har Finanstilsynet ikke lagt skjul på i et ikke offentliggjort brev til pensionsbranchen, som henviste til eksempler på forskelsbehandling mellem unge og ældre kunder.
Konkurrencerådet har også de ældre kunder i centrum for deres undersøgelser, kan man læse i den nye Konkurrenceredegørelse. ”Analysen viser, at skadesforsikringsselskaberne tjener flest penge på loyale kunder med lang anciennitet og på ældre kunder. Selv efter, at der er korrigeret for loyalitet, opnår selskaberne en højere margin på ældre kunder. For både bil-, hus- og indboforsikring,” står der.
Men Konkurrencerådet ved også, hvor svært det er at bide skeer med pensionsbranchen. I 2019 kom en lignende og meget rost rapport, hvor man anbefalede politikerne at lovgive, men siden er intet sket – ud over få frivillige ting indført af branchen selv. Siden har Konkurrencerådet flere gange, uden held, forsøgt at råbe politikerne op.
”Vi husker godt udfaldet af den pensionsredegørelse, og det skyldes jo nok, at Corona kom kort tid efter. Nu står vi igen en situation, hvor politikerne har travlt med andre ting på den globale sene og med at ruste op. Jeg håber bestemt ikke på samme resultat som sidst, og det vil vi gøre opmærksom på,” slutter Claus Blendstrup fra Ældre Sagen.
Carsten Vitoft
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.