Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Finanshus: Det trækker op til et opgør mellem Powell og Trump

Morten W. Langer

fredag 18. april 2025 kl. 11:32

Jerome Powell

Uddrag fra Swissquote, bearbejdet til dansk:

Politik, politik

Mens det ser bedre ud på de globale finansmarkeder op til denne langfredag, blev det værre med Trumps mangeårige offentlige fjende Powell – som i øvrigt blev udnævnt af Trump selv i hans første embedsperiode, men som ikke er villig til at sænke renterne, som Trump gerne vil have det! Faktisk reagerede Powell ikke på det 20% fald i amerikanske aktier siden februar, og han reagerede heller ikke på obligationssalget ved at købe obligationer… Han gjorde i bund og grund ikke de ting, man ville forvente, at han ville gøre for at forbedre markedsstemningen.

Mange ser nu denne passivitet – eller modvilje mod at handle – som et politisk valg for at lade Trump synke med markederne. Trump holdt en pokerfjæs, da aktiekurserne dykkede, men han hev det hvide flag frem, da obligationsrenterne steg. Hvorfor? Fordi stigende obligationsrenter gør det dyrere at låne og forstyrrer hans planer om skattelettelser. Og det øger yderligere væddemålene om recession i USA. Værre endnu, kombineret med stigende inflationsforventninger på grund af told, øger det chancerne for stagflation i USA.

Der er stigende rygter om, at USA allerede er i recession. Bloomberg Opinion advarer, med en skræmmende graf, om at i 2008 blev recessionen ikke bekræftet, før S&P 500 var faldet med 50% fra toppen. Problemet er, at Powell ikke tror det. Eller… han gør, men vælger ikke at sige det af politiske grunde. Den dårlige nyhed er, at hvis Powell ikke vil spille med, kunne han lade den amerikanske økonomi – og aktie- og obligationsmarkederne – dykke.

Den anden dårlige nyhed er, at hans periode ikke slutter før 2026. Så når Trump siger, at afslutningen på Powells embedsperiode ‘ikke kan komme hurtigt nok’ – det var det, han postede på Truth Social – så mener han det. Spørgsmålet er, om Powell kunne blive fyret. Angiveligt har Trump ikke magten til det. Sammenfattende ligner Powell den eneste, der kunne modstå – og vinde over – Trump. Men markederne kan meget vel fortsat blive de utilsigtede ofre. Interessant nok faldt gårsdagens amerikanske arbejdsløshedstal til det laveste niveau i to måneder, hvilket giver Powells Federal Reserve (Fed) mulighed for at bruge narrativet om, at “beskæftigelsen er stabil og fin” i nogle få dage endnu.


Markeder

Det amerikanske kaos fortsætter med at tynge den amerikanske dollar, mens det hjælper større valutaer med at klare sig overraskende godt på trods af told, da andre centralbanker kæmper sammen med deres økonomier for at modgå Trumps aggressioner. EURUSD var en smule svagere i går efter det bredt forventede rentehug på 25 basispoint fra Den Europæiske Centralbank (ECB), men den fælles valuta er bedre købt her til morgen trods forventninger om, at ECB vil fortsætte med at sænke renterne. Stoxx 600 lukkede over den vigtige 38,2% Fibonacci-retracement af tilbagefaldet fra marts–april, i den positive konsolideringszone – hvilket antyder, at hvis handelsspændingerne aftager, kunne genopretningen fortsætte.

I USA lukkede S&P 500 og Nasdaq 100 uændret i går. TSM steg 0,10% efter at have offentliggjort resultater for 1. kvartal – ja, kun 0,10% – trods en rapporteret stigning i nettoindtjening på 60% sidste kvartal, hvilket var højere end forventet, og trods fastholdelse af deres helårsforventning om vækst i omsætningen. De forventer stadig vækst i midt-20’erne i USD i år. Forgæves. Nvidia – som normalt ville forventes at reagere positivt på sådanne nyheder – faldt 2,87% i går og testede niveauet på 100 dollars pr. aktie. 100-dollarsniveauet vil sandsynligvis tiltrække nogle investorer trods usikkerhederne. Og hvis vi ser fremskridt i handelsforhandlingerne – jeg ved godt, det ikke er givet – men hvis vi gør, kunne tech, energi og finans stige stærkere end andre sektorer.

Og hvis du leder efter et sted, der er kaossikret, behøver du ikke kigge længere end Netflix. Selskabet meddelte i går en stigning i omsætningen på 12,5% i forhold til året før. Nettoindtjeningen steg 24%, EPS slog komfortabelt forventningerne, og driftsmarginen steg fra 28,1% til 31,7%. Som forventet stoppede Netflix med at oplyse antallet af nye abonnementer for at styre investorernes fokus over mod rentabilitet. De forventes også kun at blive begrænset ramt af told, da analytikere ikke forventer, at brugere vil opsige deres Netflix-abonnementer bare fordi deres købekraft rammes af stigende priser. Aktiekursen steg 3,5% i eftermarkedet.

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Teamleder og medarbejdere til Koncernstyring og Tilsyn i Fødevareministeriet
København

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank