Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Fake news? DR’s TV-Avisen: Det er Trumps skyld

Morten W. Langer

tirsdag 22. april 2025 kl. 20:07

Donald Trump

DR’s TV-Avisen: Det er Trumps skyld

Allerede før vi ved noget om konsekvenser af Trumps Toldkrig, har DRs redaktør på TV-Avisen fundet ud af, at styrtdykket i danskernes forbrugertillid er den amerikanske præsidents skyld.

Det var i hvert fald hovedhistorien i TV-Avisen tirsdag 18.30, hvor DRs journalist på indslaget hentede dokumentation ved at snakke med 3-4 danskere. Ja, de var selvfølgelig enige om, at det er Trumps skyld, at danskerne ser sort på fremtiden.

Lad det være sagt med det samme: Vi er heller ikke på Økonomisk Ugebrev fans af Trump. Men vi er fans af, at danskernes statsfinansierede TV-kanal leverer lødige og velresearchede nyheder. Vi mener faktisk, at det er DR vigtigste opgave. Men desværre får DR’s TV-nyheder en stedmoderlig behandling, som mest er baseret på hurtige fordomme, end på veldokumenteret research.

Vi kan selvfølgelig godt se, hvad der er sket: Redaktøren har tirsdag morgen set overskriften på Ritzau om danskernes vigende forbrugertillid. Og så har han eller hun set det som en god historie, at koble det sammen med Toldkrigen og den usikkerhed hos forbrugerne, som helt sikkert er til stede.

Tallene fra Danmarks Statistik viser dog, at danskernes forbrugertillid længe har været nede i hullet, og det er der ikke ændret meget på de seneste måneder. Og hvad det er vigtigere: Tallene er især baseret på en vurdering af den aktuelle situation.

Og vi kan vel være enig om, at vi endnu ikke har mærket de konkrete økonomiske konsekvenser af  toldkrigen. Toldsatserne blev indført for nogle uger siden med begrænsede toldprocenter, og erhvervslivet har i månedsvis forberedt, at der var en toldkrig på vej. Så det har helt konkret endnu ikke ændret meget på tingenes tilstand.

Danmarks Statistiks (DST) tal viser, at danskerne det seneste år har oplevet en vigende sundhedstilstand i dansk økonomi. Der er altså tale om en vurdering af den aktuelle situation, og ikke forventninger til fremtiden. Det samme er tilfældet, når der gælder vurdering af familiens aktuelle økonomi. Altså en vurdering af situationen nu og her – og ikke forventninger til, hvad Trumps toldsatser vil betyde i fremtiden.

DR er også hoppet på regeringens narrativ om, at det går rigtig godt i dansk økonomi. Som Økonomisk Ugebrev har beskrevet flere gange det seneste halve år, er det en sandhed med store modifikationer. Hovedparten af den officielle BNP-vækst kommer fra tre byggeklodser, som ikke begunstiger den brede samfundsøkonomi:

Nemlig stigende offentlige udgifter, blandt andet til militær til Ukraine, åbning af Thyrafeltet i Nordsøen og endelig Novo Nordisk produktion på selskabets udenlandske fabrikker. Den moderate BNP-vækst har intet med en sund udvikling i dansk økonomi at gøre.

DR’s skønmaleri kan skydes ned med et halvt minuts research: Industriens omsætning excl. medicinalindustri har ikke bevæget sig det seneste år. Den er endda holdt oppe af stigende priser. Bruttoarbejdsløsheden er steget med 30.000. Omfanget af ledige kontorkvadratmeter og butikslokaler har det seneste halve år været markant stigende.

Når alt dette er sagt, er det klart, at det skaber usikkerhed hos danskerne, hvad der ligger forude. Men der kunne DR også have kigget på de undersøgelser, som er udarbejdet af konsekvenserne for dansk økonomi af højere toldsatser. Bundlinjen er, at den direkte effekt er begrænset, fordi de fleste store danske virksomheder med salg til USA, allerede har lokal produktion i USA. De vil ikke umiddelbart blive ramt.

Den sidste usikkerhed vedrører risikoen for en økonomisk recession i Europa, i kølvandet på toldkrigen. Indtil videre er der ingen tegn på den udvikling, selvom det er et klart risikoscenarie. Europæisk økonomisk har på det seneste vist styrketegn, og finanspolitiske lempelser, blandt andet de store tyske offentlige fonde på 800 mia. Euro, ventes at stimulere EU’s økonomi. Så der kommer også træk i positiv retning.

Alt det gør, at TV-avisens bærende historien tirsdag var ren og skær fake news, som sikkert ikke skyldes ond vilje og ønsket om at vildlede – men på et mangelfuld stykke researbejde.

Vi må dog forvente, at DR’s TV-nyheder fremover gør det meget bedre, og er meget mere grundige i researcharbejdet. DR har jo i mange andre sammenhænge vist, at der er rigeligt med dygtige kompetencer til stede i institutionen.

Så det bliver næppe svært at gøre det meget bedre – så danskerne kan undgå at betale fire milliarder kroner for fake news.

Morten W. Langer
Chefredaktør

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank