Fra Danske Bank:
– I fokus i dag
Dagens nøglebegivenheder vil være de foreløbige PMI’er for april fra euroområdet, USA og Storbritannien, som sandsynligvis kan give det første indblik i virkningerne af toldusikkerhed. I euroområdet forventer vi at se et fald i fremstillingsindekset til 48,2 fra 48,6 på grund af færre nye ordrer fra USA, mens serviceindekset bør forblive stort set uændret på 51,0. I princippet bør PMI-indekset ikke blive påvirket af stemningseffekter, men risikoen er, at vi alligevel ser en negativ påvirkning. I USA forventes et lignende mønster at opstå, med svækkelse i fremstillingssektoren – som antydet af sidste uges dystre Philly Fed-indeks. Services PMI bør klare sig bedre, medmindre forbrugerusikkerhed er begyndt at tynge på forbruget, selvom marts detailomsætningen modsiger dette.
– Hvad skete der i nat
I Japan var april-PMI’erne blandede, da fremstillingssektoren fortsatte med at trække sig sammen for tiende måned i træk, med en værdi på 48,5, delvist på grund af bekymringer over Trumps tariffer. Omvendt steg målingen for servicesektoren til 52,2, drevet af kundernes efterspørgsel, der førte til den stærkeste salgsstigning i tre måneder. Vigtigt er det, at inflationspresset forblev højt på tværs af begge sektorer, med generelle inputomkostninger, der steg med den hurtigste hastighed i to år – og dermed steg virksomhedernes salgspriser. Det sammensatte indeks genindtog ekspansionsområderne, stigende til 51,1 fra 48,9 i marts.
– Hvad skete der i går
I USA forværredes Richmond Fed-fremstillingsindekset til -13 i april (marts: -4), med fragtkomponenten faldende til -17 fra -7. Sammen med sidste uges Philly Fed-indeks peger regionale Fed-fremstillingsundersøgelser mod et klart fald i april indtil videre. Politisk ændrede Trump kurs i går ved at trække sig fra sin trussel om at fyre Fed-formand Powell og sagde: “Jeg har ingen intentioner om at fyre ham.” Dette førte til, at forudsigelsesmarkeder prisede en 13% chance for, at Powell forlader i år, ned fra 21% før meddelelsen. Trumps de-eskalering forbedrede også markedsstemningen, hvilket sendte aktier højere, USD vandt terræn igen, og guldpriser faldt. Inden Trumps kovending havde finansminister Bessent beskrevet handelskrigen med Kina som “utålelig,” hvilket oprindeligt udløste genopretningen i aktivpriser. Tilføjende til den lidt blødere holdning over for Kina udtrykte Trump også optimisme omkring en potentiel handelsaftale. I euroområdet faldt forbrugertilliden til -16,7 i april fra -14,5 i marts, den laveste siden november 2023 – sandsynligvis på grund af Trumps handelskrig og de kraftige fald på aktiemarkederne.
ECB’s kvartalsvise undersøgelse af professionelle prognosemænd viste lidt højere inflationsforventninger og lavere vækstforventning sammenlignet med den sidste udgivelse. Told og forsvarsudgifter var de vigtigste faktorer bag revisionerne. IMF’s nedjustering af sin globale vækstprognose for 2025, med væsentlige nedskæringer for USA og Kina, er knyttet til eskalerende handelsspændinger midt i skarpe amerikanske toldforhøjelser. I Sverige var LFS-arbejdsløsheden meget stærkere end forventet, med den sæsonkorrigerede måling faldet til 8,1% i marts fra 8,9% i februar. I geopolitik viste både Rusland og Ukraine fremskridt mod en fredsaftale.
På råvareområdet steg oliepriserne under gårsdagens session, hovedsageligt drevet af nye amerikanske sanktioner rettet mod iranske olieeksporter. Global aktier steg i går, tilsyneladende som en vending af mandagens kursbevægelse. FI&FX: Markeder viste nogle tegn på lettelse efter noget blødere udtalelser fra Trump.
Hurtige nyheder er stadig i beta-fasen, og fejl kan derfor forekomme.