Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Ønskerollen for Maersk Oil er en dobbeltrolle

Linda

søndag 18. december 2016 kl. 23:10

A.P. Møller-Mærsk præsenterer nu Maersk Oil som både en attraktiv investeringsmulighed for enten fondsbørsens investorer eller for en partner og konsolideringsaktør, der kan spille ud med opkøb. Maersk Oil lanceres som en supereffektiv og fleksibel virksomhed.

Maersk Oils nye topchef Gretchen Watkins fremstod på A.P. Møller-Mærsks kapitalmarkedsdag i den forgangne uge som sælgeren, der priser et produkt. Hun fik præsenteret et Maersk Oil, der fremstår som en attraktiv partner, der formår at skabe et bedre afkast af investeringerne end stort set nogen anden i branchen og som ydermere evner at effektivisere i et forrygende tempo.

Udspaltningen af de energirelaterede virksomheder i A.P. Møller-Mærsk, nemlig Maersk OilMaersk DrillingMaersk Supply Service og Maersk Tankers 
bliver en af de store opgaver for koncernens ledelse i de kommende to år. Det bliver især vilkårene for denne udspaltning, ikke mindst værdiansættelsen af Maersk Oil, som afgør, hvor meget shareholder value koncernen kan skabe i 2017 og 2018.

Med kapitalmarkedsdagen er salgsprocessen for alvor sat gang. Maersk Oil er nu frem for alt et muligt købsobjekt for fondsbørsens investorer andre købere eller et aktiv der kan skydes ind i en fusion eller som et joint venture. A.P. Møller-Mærsk præsenterer derfor Maersk Oil som et supereffektivt selskab, der kan blive kernen i et olieselskab med fokus på olie- og gasudvinding i Nordsøen.

Resultater man kan prale af
Gretchen Watkins fik da også præsenteret et Maersk Oil, der har noget at prale af. For det første er Maersk Oil med et annualiseret Return on Invested Capital (ROIC) på 13,5 procent i tredje kvartal og på 7,9 procent i årets første tre kvartaler simpelthen bedst blandt de vigtigste peers, blandt andre BPExxonMobilShellAnadarkoApacheHess og Marathon.

For det andet har Maersk Oil formået at nedbringe sit break even-niveau, hvor selskabet opnår et nulresultat, fra 55-60 dollar per tønde olie-ækvivalenter til under 40 dollar i 2016 og formentlig 40-45 dollar i 2017.

For det tredje har Maersk siden 2014 nedbragt antallet af ansatte med over 25 procent. Driftsomkostningerne er sat ned fra 2,9 mia. dollar i 2014 til under 2 mia. dollar i 2016.

For det fjerde er selskaber involveret i lovende projekter i det britiske Culzean-felt og i det norske Johan Sverdrup-felt, der tilsammen kan øge selskabets produktion med over 100.000 tønder om året. For det femte vil investeringerne i felterne falde til niveauet 1-1,5 mia. dollar om året i 2017 og 2018, omkring en milliard under niveauet fra de seneste par år.

Alt i alt lanceres Maersk Oil som en attraktiv investeringsmulighed, for de børsinvestorer eller den rigtige partner. Det er de aktører, der fremtidigt skal fristes til at satse på Maersk Oil, hvis A.P. Møller-Mærsks unoterede ejerselskab A.P. Møller Holding skal bevare indflydelse i olieselskabet.

Med evnen til at drive afkast ud af investeringerne, evnen til fleksibelt at skrue omkostninger og investeringer op og ned samt den teknologiske know-how, der kan udnyttes i Nordsøen, burde selskabet være et ideelt udgangspunkt for dannelsen af et større Nordsø-selskab.

Udfordringer for Maersk Oil
At udspaltningen og værdiansættelsen af Maersk Oil også står over for udfordringer blev nedtonet. Striden med den danske regering om Tyra-feltet er et aktuelt usikkerhedsmoment, og bortfaldet af olieproduktionen i Qatar fra 2017 vil også give et større fald i selskabets egenproduktion end Culzean og Johan Sverdrup fremover kan bidrage med.

Kan Maersk Oil finde en slags ”NKT Cables”- løsning, hvor et større opkøb efterfølges af selvstændig børsnotering? Der er stadig meget til salg i Nordsøen, men priserne på olie-aktiver har været stigende i de seneste måneder, ikke mindst efter Donald Trumps valgsejr. Standard & Poor’s Oil & Gas Exploration & Prodcution Select Industry Index er steget 19 procent over det seneste halve år. To af Maersk Oils partnere i John Sverdrup, svenske Lundin Petroleum og norske AkerBP, er steget henholdsvis 27 og 56 procent over det seneste halve år. At prisen på olie-aktiver er stigende, er måske også baggrunden for at forhandlinger om, at Maersk Oil skal overtage Dongs olieudvinding forelø-big synes afbrudt.

Hvis perioden med lave oliepriser er ved at løbe ud, så er et særligt ’window of opportunity’ måske ved at lukke sig, og det kan blive vanskeligere at realisere A.P. Møller-Mærsks tilsyneladende ønskeløsning, nemlig at udbygge det effektive Maersk Oil til et større attraktivt Nordsø-selskab.

læs hele udgivelsen her

Morten A. Sørensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank