Som online stormagasin er Boozt en glimrende temperaturmåler for den generelle tilstand hos forbrugerne. Selskabet har som et af de første aflagt regnskab for årets første kvartal, og hos ledelsen er der ikke megen optimisme at spore. Forbrugerne er gået i krisestemning, og Boozt forbereder sig på recession.
Forbrugertilliden er klart på vej ned, viser tallene fra Danmarks Statistik. Og det billede understøttes nu også af ledelsen for Boozt i kølvandet de seneste par måneders geopolitiske udvikling. Forbrugerne er blevet mere påholdende, fremgår det af investorkonference ovenpå kvartalsregnskabet.
1. kvartalsregnskabet var egentlig pænt nok under omstændighederne med en moderat omsætningsvækst på 2 pct. (3 pct. korrigeret for valutaeffekt) og et solidt EBIT-resultat på 38 mio. kr., når man justerer for fratrædelsesomkostninger på 27 mio. SEK til de 10 pct. af medarbejderstaben, der blev afskediget i januar, og aktieaflønningsprogrammer på 5 mio. SEK.
Men med 2-3 pct. vækst i 1. kvartal er der et stykke vej op til helårsforventningen om 4-9 pct. omsætningsvækst. Ikke mindst fordi det meget hurtigt er blevet et sværere marked.
Både januar og februar var ifølge Boozts CEO egentlig fine nok. Det er først i løbet af marts, at opbremsningen for alvor har taget fart, og marts endte værre end forventet. Herefter startede april pænt, men så begyndte handelskrigen for alvor og ”det bremsede helt op” (”it literally stalled”).
Nu skal handelskrigen ikke have hele skylden. Men det er tydeligt, at den stigende grad af krisestemning i det offentlige rum har sat sig negativt i forbrugertilliden og i forbruget. Handelskrigen, Ukraine og noget så simpelt som kampagnerne om 3-dages krise-prepping er faktorer, der påvirker krisestemningen.
I et krisescenarie er det ikke overraskende, at modetøj er højt på listen over indkøb, hvor man kan skrue ned for forbruget. Boozt er særligt ramt i Danmark og Finland, mens Sverige og de øvrige lande indtil videre er sluppet noget nemmere.
1. kvartal er ikke det afgørende for Boozts helårspræstation, men en vending eller bedring tidligst i 2. halvår gør det svært, eller nærmest umuligt, at nå i mål med de oprindelige 2025-forventninger. For Boozt betyder det, at ledelsen nu arbejder under antagelsen om, at vi er på vej ind i en recession.
Derfor er man i gang med at reducere lagrene for ikke at brænde ind med for mange varer om et par måneder. Man er med andre ganske forsigtig i forhold til udviklingen over de næste 3-6 måneder, så det er tidligst i 2. halvår, at det kan begynde at vende.
Boozts 1. kvartal er et klart tegn på, at handelskrigens effekter er ved at sprede sig til samfundsøkonomien. I første omgang mere indirekte via en mere påholdende forbruger, som forbereder sig på dårligere tider. Om de kommer eller ej må tiden vise, men på helt kort afhænger forbrugerstemningen i høj grad af udfaldet af handelskrigen.
Konklusion
Aktuel kurs 55,10
Kortsigtet anbefaling (< 3 mdr.) Hold
Langsigtet kursmål (12 mdr.) 70
Steen Albrechtsen
Disclaimer: Læs her om ØU’s aktieanalyser.