Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

”Danmark endegyldigt ude af krisen” er fup

Linda

søndag 18. december 2016 kl. 23:32

Statsministerens og regeringens melding i denne uge om, at Danmark er endegyldigt ud af krisen er forkert.

De seneste økonomiske nøgletal fortæller en helt anden historie, og alt peger i retning af, at dansk økonomi nu bremser yderligere op efter et ekstremt svagt 3. kvartal. Det ligner en gentagelse af Socialdemokratiets salgstale op til seneste folketingsvalg.

De aktuelle økonomiske nøgletal fortæller en helt anden historie end den, som statsministeren og den nye økonomiminister fortalte til offentligheden i denne uge. Deres ”gode” historie om dansk økonomi er alene baseret af BNP tallene for 2013 til 2015, som nu efter en revision viser sig at være betydeligt bedre end tidligere.

Hvis man udskifter historiebrillerne med hvordan de allerseneste økonomiske nøgletal fra Danmarks Statistik ser ud, tegner der sig et billede af den laveste økonomiske vækst i fire år, og endda med pil nedad. Så i bedste fald kan man sige, at Danmark kom ud af krisen for et par år siden. Men nu er vi på vej tilbage igen.

Regeringen svinger sig ellers gevaldigt op i den seneste Økonomiske Redegørelse , hvori det hedder, at ”dansk økonomi er på vej mod nye tider.” Udsagnet er på mange måder rigtigt, fordi der tilsyneladende har været pæn vækst de seneste tre år. Problemet er, at historien er modsat regeringens historiefortælling: Opsvinget er faktisk ved at være definitivt slut.

For det første viser de seneste BNP tal fra Danmarks Statistik for 3. kvartal, at den reelle vækst i den private sektor var minus 0,3 procent justeret for lageropbygning. Det officielle væksttal på plus 0,4 procent består af et vækstbidrag på 0,3 procentpoint fra offentlige ydelser, og 0,4 procentpoint kommer fra lageropbygning, som altså er ”lånt” vækst fra fremtiden.

For det andet tyder intet på fornyet vækstfremgang i 4. kvartal, og selv regeringen venter nu en samlet årsvækst på kun 0,8 procent i 2016, jf. den økonomiske redegørelse . Regeringens BNP skøn er nedjusteret i forhold til estimatet i august, og Danmark er på vej mod den laveste BNP vækst i fire år – med pil nedad.

Udsigterne for 4. kvartal og næste år er nemlig alt andet end gode, viser de officielle indikatorer fra Danmarks Statistik. Ikke desto mindre venter regeringen næsten en fordobling af BNP væksten næste år til 1,5 procent. Regeringen forklarer fremgangen med et øget privatforbrug: ”Væksten drives i de kommende år i betydelig grad af større privat forbrug. Grundlaget er fortsat stærk jobvækst, som sammen med en meget lav prisudvikling medfører en betydelig real fremgang i husholdningernes indkomster. Det private forbrug ventes at vokse lidt hurtigere end indkomsterne de kommende to år, blandt andet med afsæt i at fortsat stigende huspriser øger friværdierne. Der skønnes en vækst i det private forbrug på op mod 2 pct. om året i 2016-2018,” hedder det i Økonomisk Redegørelse (side 64).

Vækstskøn er for optimistisk
Fra Handelsbanken vurderer cheføkonom Jes Asmussen, at regeringens vækstskøn virker meget optimistisk. Han har meget svært ved at se, at det private forbrug skulle vokse med 1,8 procent, som regeringen skønner. Jes Asmussen forventer godt det halve af den BNP vækst, som regeringens skønner. Han peger på flere drivkrafter mod et betydeligt lavere privatforbrug næste år.

For det første var vækstbidraget fra privatforbruget allerede i 3. kvartal 0,0 procent og det laveste i seks kvartaler.

For det andet tyder hverken Dankortdata eller detailhandelsdata på, at det private forbrug er stigende.

For det tredje er danskernes forbrugertillid de seneste måneder styrtdykket, så den nu er tæt på det laveste i fire år, ifølge Danmarks Statistik.

For det fjerde har der historisk været en tæt samvariation mellem forbrugertilliden og udviklingen i privatforbruget. På den baggrund ser Jes Asmussen det for overvejende sandsynligt, at danskerne vil skrue ned for privatforbruget, modsat regeringens forventning.

For det femte tyder meget på, at netop forbrugertilliden bliver presset af signaler om, at jobvæksten har toppet og at arbejdsløsheden kan være på vej op igen, efter flere års fald. Eksempelvis er beskæftigel – sen af fuldtidsansatte lønmodtagere i 3. kvartal 2016 lavere end kvartalet før, viser aktuelle data fra DS.

Udviklingen understøttes af, at industriens sæsonkorrigerede omsætning er faldet markant de seneste måneder, efter en længere periode med stigninger. For det sjette er tilgange af nye personbiler nu i markant tilbagefald, efter flere år med en stigende tendens, viser tal fra DS.

læs hele udgivelsen her

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank