Danske Bank præsterede større fremgang end forventet på flere regnskabsposter, både på den underliggende basisforretning og på de indtægtsposter, som mere afhænger af isolerede udsving på finansmarkedet og handelsaktivitet. Chefredaktør Morten W. Langer har nærlæst regnskabet.
Største positive overraskelse i Danske Banks 1. kvartalsregnskab var solidt højere nettorenteindtægter end forventet af analytikerne. De landede i kvartalet på 9.020 mio. kr. i forhold til analytikernes forventning på 8.850 mio. kr. og i 4. kvartal 2024 var nettorenteindtægterne 9.244 mio. kr. Altså et moderat fald på godt 2 pct, hvilket er betydeligt mindre end i de andre banker.
Går man ned bag tallene, viser det sig, at bankens udlån steg godt 2 pct, og det har selvfølgelig begrænset tilbagegangen i nettorenteindtægterne. Bankens Factbook viser dog også, at der er nettorenteposter fra afdelingen ”Group functions”, som mudrer billedet.
De konkrete segmentsposter for nettorenter skal man altså tage med et gran salt. Men de formelle tal viser, at nettorenter fra SMV-erhvervskunder, ”Business”, er øget fra 2.752 mio. kr. til 2.969 mio. kr. – eller med knap 8 pct. Og for de store erhvervskunder og institutioner er nettorenterne steget fra 1.952 mio. kr. til 2.060 mio. kr. altså med 5 pct. For private er nettorenterne modsat dykket 3 pct.
Bundlinjen er altså, at erhvervskunderne i 1. kvartal formelt har været et stærkt trækdyr i kvartalets fremgang i den helt basale driftsforretning.
For de øvrige delposter leverede Danske Bank lidt bedre end analytikernes forventning: Handelsindtægterne landede på 882 mio.kr. mod forventet 750 mio. kr. især boostet af ekstraordinært stor handelsaktivitet for store virksomheder og institutioner. Det smittede positivt af på gebyrindtægter fra pengetransaktioner og cash management for erhvervslivet.
Tabshensættelserne blev lavere end ventet med kun 50 mio. kr. mod forventet 195 mio. kr. Nettohensættelserne i kvartalet med minuseffekt på resultatet kommer efter tilbageførsler de seneste tre kvartaler.
For private kunder er der bogført de største tabshensættelser i otte kvartaler, hvor der stort set hele vejen har været positive tilbageførsler som indtægter. Hensættelsen er dog moderate 117 mio. kr. For de private kunder er den største nettohensættelse sket blandt danske privatkunder, men tallene er meget små i de andre nordiske lande.
Fra store erhvervsvirksomheder er bogført nettohensættelser på hele 420 mio. kr. Men omkostningen fra dette segment modsvares stort set af tilbageførte hensættelser på SMV-erhvervskunder på 449 mio. kr., hvilket er den største indtægt herfra i otte kvartaler.
Noget kunne altså tyde på begyndende svaghed i kreditværdigheden og soliditet i de største erhvervsvirksomheder, idet kvartalets tabshensættelse er den største i otte kvartaler.
Det kan også dække over store udfordringer især indenfor den grønne energisektor, hvor vi har set flere nedbrud de seneste kvartaler.
Konklusion
Aktuel kurs 245,70
Kortsigtet anbefaling (< 3 mdr.) Hold
Langsigtet kursmål (12 mdr.) 240,00
Morten W. Langer
Disclaimer: Læs her om ØU’s aktieanalyser.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.