Over en bred kam var der igen i Q1 små eller negative tabshensættelser på usikre udlån. Men igen var der indikationer på begyndende kreditsvaghed under overfladen i de fleste regional- og lokalbanker. Nykredit Bank overraskede negativt med en tabshensættelse på 151 mio. kr. i årets første kvartal efter tilbageførselser sidste år på 175 mio. kr. Chefredaktør Morten W. Langer har kigget nærmere på udviklingen i den underliggende udvikling i tabshensættelser med fokus på de såkaldte stadie 3-hensættelser.
Umiddelbart er det meget vanskeligt at gennemskue, hvad der i det seneste kvartal er sket i Nykredit Bank med udviklingen i tabshensættelser. Bankens regnskabstal er indarbejdet i koncernregnskabet for Nykredit over nogle få sider med meget summariske oplysninger.
Bankens ledelse nøjes med at skrive (frit oversat), at ”nedskrivninger på udlån og tilgodehavender udgjorde 151 mio. kr. (1. kvartal 2024: netto tilbageførsel på 46 mio. kr.) som følge af store individuelle nedskrivninger foretaget for et mindre antal erhvervskunder på grund af kundespecifikke forhold. Den underliggende kreditkvalitet af porteføljen er fortsat god.”
Yderligere oplyses ikke. Men bankens årsregnskab viser, at de mest usikre fase 3-hensættelser sidste år blev øget til 2.034 mio. kr. mod 1.776 mio. kr. året før. Så det ser ud til, at svagheden i kreditkvaliteten har været undervejs et stykke tid.
I årsregnskabet oplyses også, at de modelbaserede hensættelser er faldet til 1.024 fra 1.431 mio. kr. året før. Og de såkaldte ledelsesmæssige skøn for tabshensættelser blev sidste år reduceret til 494 mio. kr. mod 650 mio. kr. året før. Særligt skøn baseret på geopolitiske risici er reduceret sidste år.
Også en del af bankerne indikerer i Q1 regnskaber en begyndende kreditsvaghed. Sydbanks ledelse skriver, at nedskrivninger på udlån udgør en udgift på 35 mio. kr. mod en udgift på 8 mio. kr. samme periode sidste år.
”Pr. 31. marts 2025 har koncernen fastholdt det ledelsesmæssige skøn på 500 mio. kr. til afdækning af den makroøkonomiske usikkerhed. Det ledelsesmæssige skøn består af 400 mio. kr. vedrørende erhvervskunder og 100 mio. kr. vedrørende privatkunder. Det ledelsesmæssige skøn til afdækning af makroøkonomiske risici dækker mulige tab forbundet med et højt renteniveau, den geopolitiske situation samt risiko for handelskrig med toldmure som omdrejningspunkt,” skriver banken.
Sydbanks stadie 3-hensættelser, som er den mest kritiske hensættelseskategori med egentligt kreditforringede udlån, er det seneste kvartal steget til 1.088 mio. kr. fra 1.038 mio. kr. ved årsskiftet og fra 695 mio. kr. for godt et år siden. Underliggende indikerer det en klar forringelse af kreditkvaliteten, men der er også nedskrevet i regnskabet på 66 pct. af disse fase 3-udlån.
Jyske Bank endte Q1 med at udgiftsføre 66 mio. kr. til tabshensættelser mod en lille udgift for hele 2024. Ledelsen skriver, at ”Det fortsat lave niveau inkluderer effekten af en forøgelse af de ledelsesmæssige skøn vedrørende nedskrivninger på 87 mio. kr. til 1,9 mia. kr. med henblik på at imødekomme effekter af den forhøjede makroøkonomiske usikkerhed.”
De samlede fase 3-hensættelser er seneste kvartal steget en smule, til 2.512 mio. kr. mod 2.439 mio. kr. ved årsskiftet. Også fase 2- hensættelserne er steget en smule, så de samlede akkumulerende hensættelser nu udgør 4.868 mio. kr. mod 4.756 mio. ved årsskiftet.
Sparekassen Sjælland-Fyn indtægtsførte i årets første kvartal tidligere hensættelser for knap syv mio. kr. efter udgiftsførte hensættelser på samlet 44 mio. kr. sidste år.
Sparekassens ledelse skriver, at ”sparekassens kunder er fortsat kendetegnet ved en generelt god kreditbonitet.” Sparekassen har overraskende reduceret de samlede fase 3-hensættelser fra årsskiftet på 291 mio. kr. til aktuelt 261 mio. kr. mens fase-2 hensættelserne også er reduceret en smule. Sparekassen leverede et stærkt Q1 regnskab med basisindtægter, som har højere end Q4 sidste år, især på grund af øgede gebyrindtægter og efter faldende nettorenter.
Skjern Bank skriver, at ”nedskrivningerne er realiseret med en udgift på 4,8 mio. kr. mod 3,1 mio. kr. pr. 31. marts 2024. Det ledelsesmæssige skøn er fastholdt på 100 mio. kr. til imødegåelse af usikkerheden omkring krig i Europa, spændinger i verden og USA´s indførelse af en toldmur.” Banken har det seneste kvartal øget fase 3-hensættelserne en smule siden årsskiftet, til 171 mio. kr. men til gengæld ganske meget det seneste år fra 144 mio. kr.
Morten W. Langer
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.