Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind

Danske: Fokus i dag på amerikanske forbrugerpriser

Oscar M. Stefansen

tirsdag 13. maj 2025 kl. 9:35

Fra Danske Bank:

I dag er der fokus på de amerikanske forbrugerprisindeks (CPI) for april. Vi forventer, at toldsatserne begynder at have en gradvis opadgående effekt på især kernevarer, og vi ser frem til, at både det overordnede og kerneinflationen vil stige til +0,3% m/m sæsonkorrigeret. NFIB’s Small Business Confidence-indeks frigives også før CPI.

I Tyskland drejer opmærksomheden sig mod ZEW-indekset for maj. Vurderingen af den nuværende økonomiske situation har vist en bund i den tyske aktivitet ligesom de hårde data om industriel produktion. Det mangler stadig at vise en tydelig genopretning, og forventningerne til fremtidig vækst faldt stærkt i april. Forventningerne vil sandsynligvis delvis genoprette sig på grund af de mindre negative signaler om handelsbarrierer fra Trump-administrationen. Fokus vil derfor være på, om den aktuelle situation er blevet forværret på grund af usikkerhed omkring toldsatserne.

I går annoncerede en fælles udtalelse fra de amerikansk-kinesiske handelsforhandlinger en succesfuld de-eskalering, hvor toldnedsættelserne oversteg forventningerne. USA vil reducere toldsatserne på kinesiske importvarer fra 145% til 30%, mens Kina vil reducere afgifterne på amerikanske varer fra 125% til 10% i en indledende 90-dages periode. Efterfølgende blev det rapporteret, at aftalen ikke omfatter genindførelse af “de minimis” undtagelser for e-handelsforsendelser af lav værdi, og præsident Trump bemærkede, at den ikke dækker mulige separate toldsatser på biler, stål, aluminium eller farmaceutiske produkter.

I USA underskrev præsident Trump en bekendtgørelse, der har til formål at sætte pristargets for farmaceutiske producenter, med bestemmelser for direkte køb af forbrugere og eliminering af mellemled. Hvis farmaceutiske virksomheder ikke opfylder regeringens forventninger til prisfastsættelse, har administrationen til hensigt at iværksætte regler for at tilpasse medicinpriserne til internationale niveauer.

I Danmark rapporterede Danmarks Statistik en inflation på 1,5% for april, med lavere energipriser og øgede rejseomkostninger på grund af Påskens timing. Fødevarepriser faldt en smule, men forblev 3,7% højere end sidste år. Kerninflationen steg til 1,7%, stadig under ECB’s mål, hvilket indikerer kontrollerede prispres i Danmark.

Aktierne oplevede en markant stigning i går, idet S&P 500 tilføjede 3,3%, og Nasdaq gik op med 4,4%, mens de europæiske aktier “kun” steg 1% i går, og kinesiske aktier er endnu lavere i morges.

Gårsdagens session på valuta- og FI-markederne handlede om afviklingen af handler dagen efter Befrielsesdagen. Rentekurver blev fladere på tværs af valutaer, mens kreditspænd og amerikanske statspapirer strammede. På valutamarkedet styrkedes CNY og USD betragteligt med EUR/USD tilbage på niveauet 1,11.

Hurtige nyheder er stadig i beta-fasen, og fejl kan derfor forekomme.

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank