Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Skæv konkurrence i forsikring sendt i syltekrukke hos tilsynet

Per Grønborg

fredag 16. maj 2025 kl. 11:15

Skadesforsikring: Konkurrence- og forbrugerstyrelsen

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens rapport om konkurrencen på skadesforsikringsmarkedet giver sandsynligvis kun anledning til en lille løftet pegefinger fra Finanstilsynet, som nu har sendt breve til forsikringsselskaberne. Budskabet er, at de skal imødegå urimelig prissætning, og at Finanstilsynet vil følge området nøje. Man kan næsten høre, hvordan forsikringsselskaberne nu ånder lettet op: Ingen politiske indgreb eller andet hårdhændet tiltag. Finanstilsynet har absolut ingen historik for at tage proaktive skridt til glæde for forbrugerne, medmindre det gælder konkret svindel og humbug, skriver finansanalytiker Per Grønborg i denne kommentar.

Konkurrencestyrelsens (KFST) rapport om skadesforsikringsmarkedet for private kunder har fået mange vurderinger: Alt fra min skarpe kritik af det analytiske arbejde – til en alvorlig løftet pegefinger fra tidligere direktør i Forsikring og Pension Per Bremer Rasmussen.

Den første maj udsendte Finanstilsynet en pressemeddelelse, hvor det oplyses, at Finanstilsynet vil sætte ekstra fokus på forsikringsselskabernes prissætning, og at Finanstilsynet vil følge op overfor forsikringsselskaberne.

Konkret udtaler Finanstilsynet: ”Undersøgelsen har afdækket en risiko for, at nogle forsikringsselskabers prissætning kan være urimelig. Det følger vi op på overfor selskaberne.” Men kommer der så reelt til at ske noget: Jeg har kigget på historikken, når Finanstilsynet påtager sig forbrugerpolitisk ansvar.

Den seneste større sag har været Mifid2 reglerne, der pr. 1.1.2017 introducerede et delvist provisionsforbud på investeringsområdet. Knasten bestod i, at bankerne skulle levere kvalitetsforbedrende services til deres kunder for at være berettiget til at modtage og beholde formidlingsprovision.

Finanstilsynet leverede en rapport inden ikrafttræden, der blev fulgt op af en orientering umiddelbart efter, at regler var trådt i kraft, og endelig en temaundersøgelse i 2019. Bankerne var utilfredse med temaundersøgelsen, hvor Finanstilsynet gav klare retningslinjer for, hvad der kunne medregnes som kvalitetsforbedrende services og mere vigtigt: hvad der ikke kan.

Men hvad blev resultatet? Vi har ikke hørt fra Finanstilsynet siden. Klagesager til det finansielle ankenævn har ikke kunnet afgøres, da man har henvist til, at det er en tilsynssag, og Finanstilsynet har ikke ønsket at gå ind i specifikke sager. Forbrugerne har været sat effekt skakmat.

Hjalp ikke meget på armlægningen

Bankerne vandt tilsyneladende den armlægning, og bankerne indkasserer fortsat formidlingsprovision uden at levere reelle kvalitetsforbedrende services, der står i rimelig målestok til provisionens størrelse.

I 2016 konstaterede den daværende direktør for Finanstilsynet, Jesper Berg, at Finanstilsynet havde brugt for lidt krudt på forbrugerne, og en ny strategi ville ændre dette.

En ny strategi blev lanceret, og Jesper Berg udtalte: ”Vi har været på en vigtig erkendelsesrejse, hvor vi har forsøgt at finde ud af, hvorfor pokker vi som tilsyn egentlig skal eksistere i en verden, hvor vi hylder frie markeder. Vi er nået til den erkendelse, at vi er til for, at forbrugere og små virksomheder skal have en jordisk chance for at begå sig i det finansielle system. Et af de elementer, vi skal kaste os efter, er forbrugersiden, fordi tilliden her er helt afgørende for, at det finansielle system kan udvikles og bidrage mest muligt til velstanden og den fortsatte udvikling af Danmark”.

Så langt så godt – men det hjalp ikke meget på armlægningen med bankerne om formidlingsprovisionen. Det hjalp heller ikke meget, da Forbrugerombudsmanden sagsøgte Tryg for at hæve priserne ud over indeks uden at advisere kunderne.

Finanstilsynet havde tilsyneladende nikket til Trygs opfattelse af, at prisstigninger under fem pct. ikke længere krævede adviseringer – vel at mærke i et lukket forum – efterfølgende tabte Tryg sagen i Sø- og Handelsretten, men har anket sagen til Højesteret. Måske en direkte konsekvens var den opdaterede samarbejdsaftale fra d. 1. oktober 2024, hvor forbrugerombudsmanden får adgang til disse lukkede fora.

Per Grønborg

Per Grønborg ejer aktier i Alm Brand, Tryg og Sampo.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank