Et skift af pensionsleverandør fra Sampension til Velliv har samlet set kostet medarbejderne hos den store softwarekonsulent KMD et stort tocifret millionbeløb i mistede investeringsafkast på deres pensionsopsparinger. Sampension vil ikke betale medlemmerne de mistede pensionskroner. Det har nu fået seks fagforbund anført af HK Privat, Prosa, Dansk Magisterforening, IDA og DJØF til at trække Sampension i retten, skriver fagredaktør Carsten Vitoft.
Indtil videre har 600 danskere meldt sig på banen i et gruppesøgsmål mod en af landets største pensionskasser, og de vil have i omegnen af 50 mio. kr. i erstatning fra Sampension.
Sagen går tilbage til 2020, hvor IT-selskabet KMD skiftede deres gamle arbejdsmarkedspension ud med en ny pensionsordning i Velliv. Problemet opstod ved, at Sampension var usædvanligt lang tid om at få flyttet pensionerne. Og undervejs begik Sampension den mulige fejl at sætte pensionerne ind på en midlertidig likviditetskonto. I samme periode buldrede aktiemarkederne opad lige efter den værste omgang af Corona-krisen.
Men renten på den midlertidige flyttekonto i Sampension var derimod et stort rundt nul, og det betød, at medarbejderne i KMD gik glip af omtrent to pct. i forretning af deres pensioner på mindre end to måneder. Nogle KMD-ansatte kan have tabt 75.000 kr. i pension alene på den konto.
Sampension har allerede tabt den første del af sagskomplekset i Ankenævnet for Forsikring. Men nu afviser pensionskassen at følge ankenævnets kendelse. Det har fået de seks fagforbund til at hyre advokat Jacob Goldschmidt fra Sirius Advokater.
”Jeg kan bekræfte, at Sirius Advokater fører sagen for seks fagforbund. Sagen omfatter et stort antal medarbejdere fra det tidligere KMD. Vi håber at få sagen afgjort i 2026,” siger han til Økonomisk Ugebrev.
Farligt at skifte pension
Sampension har i de senere år bevæget sig ind på det kommercielle pensionsmarked. Der er et overlap af kunder til landets største pensionsselskab PFA, som er i stærk fremdrift. Men meget tyder på, at Sampension slet ikke havde systemerne klar til at bevæge sig ud i konkurrencen.
”Det nytter jo ikke noget, at man deltager i pensionsudbud, når man kun er klar til at tage imod kunder, men ikke afgive dem igen på en ordentlig måde. Det her er en elendig reklame for Sampension. Men det er også virkelig dårlig reklame for pensionsbranchen som helhed. Det er da klart, at sådan noget gør kunderne nervøse for at skifte pensionsleverandør,” siger uafhængig økonomisk rådgiver Karsten Engmann Jensen fra Pengeministeriet.
Indtil videre tyder det på, at sagen er isoleret til Sampension, og at de andre pensionsselskaber får flyttet pensionerne en hel del hurtigere end Sampension. Spørgsmålet er nu, om det også er isoleret til KMD, eller hvor mange andre ordninger Sampension har afgivet, som kan have stødt ind i lignende mistede investeringsafkast – som altså også kan være undgåede kurstab.
KMD havde godt 2.000 medarbejdere på det tidspunk ordningen blev flyttet, så søgsmålets aktuelle 600 deltagere kan stadig nå at stige, inden sagen går i gang i 2026. Ifølge HL Privat var det stort set alle medarbejdere, der anmodede om, at deres pensionsopsparing i Sampension blev flyttet til Velliv.
Sampension ønsker ikke at svare på spørgsmål om sagen.
”Det er nu en verserende sag ved domstolene, og vi har derfor ingen kommentarer,” lyder det fra Sampension.”
Men sagen er også prekær for fagforbundene. HK er både ejere og har medlemmer i Sampension, så man udstiller sin egen pensionskasse ved at føre retssagen. Det gør det næppe nemmere for Sampension at tiltrække nye kunder fremover, lige som gamle kunder også må sidde tilbage med nogle spørgsmål.
På hjemmesiden oplyser Sampension, hvor stor en succes man har haft siden indtoget på det kommercielle pensionsmarked med over 30 nye virksomhedskunder i de seneste tre år.
”Det er meget tilfredsstillende, at stadig flere virksomheder vælger os som leverandør af medarbejdernes pensionsordninger. Udviklingen afspejler, at vi i stigende grad bliver set som en konkurrencedygtig aktør på firmapensionsmarkedet, og at vores værditilbud med gode langsigtede afkast, lave omkostninger, et højt serviceniveau og et stærkt sundhedsfokus appellerer til mange virksomheder,” siger Hasse Jørgensen, adm. direktør i Sampension, der kalder det for en tillidserklæring fra kunderne.
Carsten Vitoft