Modelporteføljen har holdt skindet på næsen i en svær periode for sektoren ovenpå den politiske uro i USA. En beskeden fremgang på 0,2 % er drevet af få aktier, for flertallet er gået tilbage siden sidst pga. tankerne om prisreform. En flot fortsat stigning i Ascelia-positionen har fået os til at reducere en smule med stor gevinst. Det har løftet kontantbeholdningen til 16 %, og vi er dermed klar til at tegne i 2 igangværende emissioner.
Modelporteføljen har klaret sig nogenlunde pænt igennem den seneste tid, hvor der godt nok har været medvind på de overordnede markeder, men ikke medvind til Life Science sektoren. Forklaringen skal helt oplagt findes i de offentliggjorte ”tanker” fra den amerikanske præsident om en prisreform i USA. Det skaber usikkerhed om den fremtidige indtjening hos både biotech- og pharmaselskaber.
Modelporteføljen er steget 0,2 % siden sidst, mens det primære referenceindeks NHCI er gået 0,6 % tilbage, og den brede markedsreference N40 ligger 3,5 % oppe siden sidst. År-til-dato ligger Modelporteføljen 16,9 % nede, hvilket er et par procentpoint bedre end NHCI, som ligger 19,9 % nede. Nordic-40 klarer sig bedre med et fald i år på 5,2 %.
Lundbeck er denne gang det meget positive indslag udover Ascelia. Der blev afleveret et stærkt regnskab skab med en flot vækst i de strategiske lægemidler. Aktien blev efter en meget svær periode belønnet med en 2-cifret stigning og flere betydende kursmålsløft efterfølgende.
Ascelia Pharma har igen leveret et fint kurscomeback, efter salgspresset fra tegningsoptionerne er aftaget. Vi har benyttet lejligheden til at reducere en smule mere, da aktien nåede op over 11 %. Det er i udgangspunktet ikke et problem for os, at positioner under 10 % vokser sig store og kommer til at fylde over de 10 %, vi har som grænse på købstidspunktet. Til gengæld må vi også erkende, at uanset selskabets fremdrift og nærtstående FDA-ansøgning, så ligger aktien stadig højt på vores risikoskala.
Derfor fandt vi det bestemt forsvarligt at reducere lidt, da kursen nåede i nærheden af 4 SEK. Vi har dermed hjemtaget en pæn gevinst, da positionen blev indkøbt på 1,69 SEK i august/september sidste år og på 2,15 SEK ved udnyttelse af tegningsoptioner i april måned.
Som nævnt i mandagens handelsmail solgte vi 10.000 stk. til kurs 3,85 SEK. Vi har nu 17.500 stk. tilbage med købskurs på 1,69 SEK og 16.536 stk. med købskurs på 2,15 SEK. Den samlede vægt af de 2 positioner er nu 9,4 %.
Genmab er også regnskabsaktuel med et 1. kvartalsregnskab. Heller ikke her har der været voldsomt meget nyt at berette, selvom tallene generelt var til den pæne side. Det mest interessante er måske, at man skruer op for kommunikationen omkring de fremtidige lægemidlers potentiale og dermed forsøger at italesætte det umiddelbart største problem hos investorerne pt. – nemlig hvad man gør, når Darzalex-indtægterne forsvinder efter 2030. Her fremhæver Genmab et salgspotentiale på op til 6 mia. USD for de 3 førende lægemidler i pipelinen.
Xspray Pharma har endelig fået besked fra FDA om en ny PDUFA-dag, som er fastsat til 7. oktober. Dermed blev det ikke den korte sagsbehandling på 2 mdr., som selskabet havde en lille forhåbning om. Det giver selskabet endnu mere tid til at forberede lanceringen, men i bund og grund er det negativt, for det vidner jo også om, at FDA har skullet vurdere, hvor omfattende den nye ansøgning har været. Dermed ender vi også i den måske lidt paradoksale situation, at Xspray måske når at indsende FDA-ansøgning på sit næste lægemiddel (til sommer) førend man får godkendt sit første lægemiddel.
Novo Nordisk har også aflagt kvartalsregnskab, og aktien synes at være noget intervalbunden, indtil der er klare indikationer for, hvordan fremtiden ser ud. Investorerne er i hvert fald endnu ikke voldsomt optimistiske, og det er jo det grundlæggende kriterie for at skabe kursstigning i aktien. Vi henviser til analyse denne uge, som viser, at 1. kvartalsregnskabet ikke gav mange svar til investorerne, samtidig med at 2025-forventningerne blev nedjusteret en smule.
Der var kø ved håndvasken og en konsekvent kommunikation om, at det skuffende resultat skyldes kopiproducenterne. Vi er klar over det staditg dårlige investorsentiment, men qua vor lidt kontrære og tålmodige strategi kigger vi også efter en mulighed for at øge positionen, der pt. kun vægter 3,5 %, for der er bestemt også klare tegn på, at Novo bruger mange ressourcer på at få nye projekter ind i huset, så man har så mange forsøg som muligt for at finde en god arvtager til Wegovy.
Hos Elekta afventer vi stadig 4. kvartalsregnskabet sidst på måneden, så der er ikke meget nyt at berette, udover at aktien fik noget medvind af pausen i handelskrigen mellem USA og Kina.
Zealand Pharmas regnskab var mest af alt et non-event. Ikke desto mindre har aktien fortsat sit fald og flirter nu igen med kurs 400 DKK. Det er oplagt, at uroen om amerikansk pharma og biotech også sætter sig i en stor biotekaktie som Zealand Pharma, der siden sidst også officielt har kunnet lukke milliardaftalen med Roche.
Cantargia har også aflagt regnskab, som viste en kassebeholdning på 103 mio. SEK ultimo 1. kvartal. Det giver fortsat runway i hvert fald 2 kvartaler endnu. Selskabet fastholder sin målsætning om at indgå mindst en ”transformativ transaktion” i år, ligesom det også blev gentaget, at de vigtige fase 2 data på nadunolimab i brystcancer forventes ved midten af året, dvs. indenfor 1-2 måneder. Det bliver ganske spændende og en potentiel stor kurstrigger. Cantargia vægter 4,7 %, hvilket vi aktuelt finder passende.
Den mindre position i Immunovia er steget pænt, men vi må også konstatere, at aktien er blevet ganske spekulativ, og at større udsving kan forventes i en aktie, der kun koster 25-40 svenske ører. Selskabet har offentliggjort navnet (Pancrea-Sure) på sin nye test og gentaget forventningen om lancering i september. Vi er endnu ikke overbevist om, at det er rette tidspunkt at øge i aktien, og fastholder en vægtning på lige under 1 %.
Alligator Bioscience har også aflagt regnskab, og der er kommet lidt nyheder på partnerfronten. Desværre ikke på den vigtigste partnerfront (partner på mitazalimab). I stedet handler det om det projekt (AC101/HLX22), der via Abclon er endt hos Shanghai Helnius Biotech. Det er kommet frem, at Abclon forventer en lancering i 2028, hvor de første royalties må forventes. I 2032 viser de præliminære forventninger et salg, der vil give Ablcon royalties omkring 200 mia. won, hvilket potentielt kan sende op imod ½ mia. i retning af Alligator Bioscience, som har krav på 35 % af Abclons royaltyindtægter på lægemidlet.
Alligators tegningsperiode for TO 12 er tæt på at udløbe, og man har sikret tegning af mindst 85 % af de udestående optioner, der kan udløse maksimalt 19,6 mio. nye aktier á 3,68 SEK. VI forventer i Modelporteføljen at tegne på vores TO 12, der giver ret til tegning af 6.369 nye aktier, svarende til den eksisterende position. Det vil betyde en investering på yderligere 17.000 DKK, som vil fordoble positionen fra aktuelt 1,8 % til 3,6 %. Vi afventer stadig en partneraftale på mitazalimab, som i vores øjne er afgørende for selskabets fremtid.
Også Vicore Pharma Holding har aflagt regnskab siden sidst, og her er der uændret en solid pengekasse på lige over 1 mia. SEK. Med et kapitalforbrug på ca. 100 mio. SEK i kvartalet er der stadig en solid runway hen forbi afslutningen af ASPIRE-studiet. Der var i regnskabet ikke konkrete data på fremdriften i fase 2b studiet ASPIRE, der skal inkludere 270 patienter i 14 lande. Det blev ikke til mere end en konstatering af, at studiet er godkendt i alle lande, og 75 % af sites er aktive samt en moderat optimistisk kommentar om ”strong interest”, men det er selvsagt svært at vurdere vægten af dette.
Prostatype Genomics har leveret en opdatering for det amerikanske marked torsdag morgen, men dog uden afgørende nyt. Medicare-processen er ikke færdig endnu, og der synes stadig at udestå informationer, der skal indsendes. Dermed ligger en ”godkendelse” fra Medicare ikke lige rundt om hjørnet. Selskabets dyre fortegningsemission skydes officielt i gang i morgen fredag, hvor tegningsretterne fragår moderaktien. Vi forventer at tegne, men holder også øje med muligheden for spekulative udsving undervejs i tegningsperioden – det er set før.
Infant Bacterial Therapeutics har ikke haft noget væsentligt eller konkret at berette. Man har dog indsendt studierapporten for The connection study til FDA og har dermed skudt gang i de indledende øvelser af ansøgningsprocessen.
Camurus har et helt frisk regnskab på gaden torsdag morgen. Her er der stadig flot vækst på 41 % i omsætningen til 558 mio. SEK. Det er stadig Camurus’ eget salg af Buvidal, der primært driver væksten, for royalty-indtægterne fra den amerikanske partner var flad fra 4. kvartal 2024 til 1. kvartal 2025. I 1. kvartal var der udfordringer for hele OUD (opiod use disorder) markedet som følge af bl.a. budgetnedskæringer og ændringer hos Medicaid. Det seneste medicinprisreform-initiativ fra præsidenten kommer oveni, selvom man ikke på nuværende tidspunkt kan sige noget om hverken tidsperspektiv eller konsekvenser. Camurus er nu stærk profitabel og leverede et resultat før skat på 254 mio. SEK og sluttede kvartalet med en kassebeholdning på 2,9 mia. SEK. Aktien faldt en del på rapporten, formentlig pga. den manglende fremgang i USA og også det faktum, at en 3. parts fabriksinspektion, som skal danne grundlag for en genindsendelse af FDA-ansøgningen for CAM2029 i akromegali, nu først ser ud til at blive gennemført ultimo 2. kvartal.
Egetis Therapeutics har siden sidst officielt bekræftet lanceringen i Tyskland, men aktien har haft det svært. En årsag kan være de mulige prisreformer i USA, som kan tænkes at ramme de dyrt prissatte lægemidler, som Emcitate må forventes at være. Omvendt er det i en meget sjælden sygdom (ultra-rare disease), så i absolutte tal er det meget få penge, der må forventes at blive brugt på lægemidlet. Et nyligt salg af en voucher til 155 mio. USD har bekræftet prisniveauet for den PRV, som Egetis må forventes at modtage efter en eventuel FDA-godkendelse.
Kontantbeholdningen på 16 % skal vi i første omgang bruge på at tegne ny aktier i Alligator Bioscience og Prostatype Genomics. Vi har derudover yderligere ca. 10 procentpoint at sætte i nye positioner, og der begynder efterhånden at være interessante emner ovenpå den seneste uro, udover supplering i f.eks. Egetis, IBT og Novo Nordisk.
Kandidatlisten er stadig uændret, og vi sender handelsmails, når vi handler eller tegner ny aktier.
Steen Albrechtsen
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.