Kære læser
Mange professionelle investorer har i deres porteføljestrategier indarbejdet, at vi med Trumps Toldkrig stod foran meget negative aktiemarkeder.
Som bekendt fik de i første omgang ret. Men de fik alligevel ikke ret, da aktiemarkederne i den vestlige verden nu stort set er tilbage ved udgangspunktet.
For mange af de professionelle er deres verdenssyn ikke ændret meget. De er bare blevet taget med bukserne nede. Derfor er det seneste meget positive aktiemarked blevet kaldt det ”mest hadede aktierally”. Altså – det er slet ikke gået som forventet.
Aktiemarkederne har været drevet op af seks byggeklodser:
- Gode 1. kvartalsregnskaber
- Fortsat solide makroøkonomiske nøgletal
- Formildende toldmeldinger fra Trump
- Selskabernes aktietilbagekøb
- Shortfondene er blevet kørt over og har afviklet shortpositioner
- Momentumjagt, som fortsat driver aktiemarkedet opad Alt sammen meget godt. Men er det holdbart? Næppe.
For det første ser vi som minimum ind i en kortsigtet korrektion ned. Aktiemarkederne er efter den seneste månedens hæsblæsende aktierally ekstremt overkøbte. Halvlederindekset SOX er steget 45 pct. fra bunden, og vi skal et år tilbage for at finde en tilsvarende tilstand. Ja, efterfølgende dykkede markedet kraftigt.
For det andet er de mellemlangsigtede fundamentale signaler heller ikke gode. De makroøkonomiske data har været løftet af frontrunning på de ventede toldsatser, og det har givet et handelsboom og lageropbygning til ”gamle” priser. Derfor er den nye told ikke slået igennem endnu på inflationen.
Og der er også grund til at tro, at en del virksomheder har neutraliseret tolden ved at skære i egne salgsavancer og grossistavancer.
For det tredje er der derfor grund til at forvente vigende overskud fra de børsnoterede selskaber forude.
Dette billede understøttes af analytikernes vurderinger. Selvom 1. kvartalsregnskaberne har været bedre end forventet, har analytikerne over en bred kam nedjusteret deres forventninger til 2. kvartal.
For de amerikanske S&P 500 selskaber har analytikerne den seneste halvanden måned næsten halveret deres forventning til 2. kvartalsoverskuddene fra 10 pct. den 1. april til 6 pct. nu.
Stort set holder kun techselskaberne stand, så det er nok den vej, man skal kigge. Vi bemærker, at Nvidia de seneste uger er steget 20 pct.
For de europæiske Stoxx600-selskaber er forventningen til 2. kvartalsoverskuddet dykket fra 7 til 2,4 pct. den seneste halvanden måned. Sektorer som finans og ikke-cyklisk forbrug holder bedst stand, mens industri og cyklisk forbrug er faldet en del tilbage.
For det fjerde nærmer sig en endelig afgørelse for Trumps udmeldte toldsatser, og vi forventer, at de fleste positive nyheder om mere balancerede toldsatser ligger bag os.
Det er utænkeligt, at Trump går ned til nul, så der vil komme en moderat told i forhold til eksempelvis Europa, som vil kunne mærkes.
Status på Økonomisk Ugebrevs Porteføljer er afkast i år på 14 pct. i den Kortsigtede Portefølje, mens den Langsigtede Portefølje står på minus 2 pct. mod Copenhagen Benchmark på plus 2 pct.
I den Langsigtede Portefølje har det naturligvis kostet på afkastet, at vi aktuelt har beskyttelsespapirer for 20 pct. af formuen, hvorved vi kun er netto 60 pct. eksponeret mod aktier.
Vi mener, at det bliver mere og mere rigtigt med den forsigtige tilgang, da vi forventer, at momentum i aktiemarkedet meget snart smuldrer.
God læselyst
Morten W. Langer
Chefredaktør
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.