Fra Danske Bank:
– I fokus i dag
Dagens fokus er på euroområdets PMI-data for maj. Den seneste fremstillingsdata har overgået forventningerne og vist minimal handelsusikkerhed. Majs tal kan afsløre, om den nylige vækst blev drevet af forudgående eksport til USA, hvilket potentielt kan svække fremstillings-PMI. Samtidig faldt væksten i servicesektoren, idet aprilindekset var på 50,1, hvilket er en bekymring, da det afspejler forbrugertillid snarere end toldpåvirkninger. I USA vil maj-flash-PMI’er også blive frigivet, da de tidligere aprildata forblev stærkere end frygtet midt i handelskrigens usikkerhed.
Norges Bank vil offentliggøre Expectations Survey for Q2. Siden den tidligere runde, hvor inflationsforventningerne var faldet til under 2,5%, har inflationen været højere end ventet, og valutakursen er svækket. Derudover kan det synes som om, at i det mindste nogle virksomheder frygter, at den globale handelskrig også vil forstyrre værdikæder og føre til højere inflation i Norge, så inflationsforventningerne kan være steget.
Over natten frigiver Japan inflationsdata for april. Inflationsmålet er blevet overskredet i tre år, hovedsageligt drevet af fødevarepriser, med ris priser stigende 92% det seneste år. Tokyo-data indikerer bredere prispress i april, men en rente forhøjelse fra Bank of Japan er sandsynligvis udsat til efteråret.
Økonomiske kalendernyheder
– Hvad skete der natten over
I USA fremsatte House Rules Committee Trumps ‘store, smukke lov’ til husets etage, med en afstemning sat til i dag. Nogle republikanere har kritiseret loven for at mangle tilstrækkelige besparelsesforanstaltninger, og den ikke-partiske Congressional Budget Office anslår, at loven vil øge USA’s gæld med USD 3,8 billioner, og nå USD 36,2 billioner over det næste årti.
– Hvad skete der i går
I Storbritannien overgik inflationsdata for april betydeligt forventningerne, med overskriftinflation på 3,5% år/år (BoE: 3,4%, cons: 3,3%) og tjenester på 5,4% år/år (BoE: 5,0%, cons: 4,8%). Dette antyder en mere forsigtig tilgang fra BoE midt i stagflationære bekymringer. Faktorer som tjeneste-indeksering, energiregninger og sæsonmæssige effekter gør det svært at vurdere de underliggende prispress.
Globale aktier sluttede i går i rødt, faldende med mere end 1%, men den virkelige historie ligger i de tværgående dynamikker, der fortsætter med at udfolde sig under overfladen. Endnu engang så vi amerikanske aktier præstere dårligere i et miljø, hvor aktier faldt, mens lange renter steg – især i USA – og dollaren svækkede. Tilføjelsen af dette var en stigning i kryptoaktiver, med Bitcoin, der nåede nye højder trods tegn på forværret risikovillighed. Amerikansk teknologi førte nedgangen, og i går markerede den femte konsekutive session, hvor de defensive sektorer overgik de cykliske.
Uddybning af intra-dag prisbevægelser viser det igen klart, at markedet ikke er makrostyret. Økonomiske udgivelser var sparsomme, men amerikanske obligationsmarkeder var aktive: auktionen for 20-årige statsobligationer, afholdt kl. 19:00 CET, kom ud svagere end forventet. Renterne steg, og aktierne vendte skarpt lavere i det præcise øjeblik. En klassisk tilgang fra en lang-only aktieporteføljeforvalter ville forvente, at banker klarer sig godt i et miljø, hvor renten er højere, drevet af den lange ende af kurven. Det var imidlertid ikke tilfældet i går, idet banker massivt underpræsterede i USA. Dette skyldes naturligvis, at renterne steg og kurven blev stejlere af alle de forkerte grunde. Ikke overraskende førte dette også til et udsalg i small caps. I USA i går: Dow -1,9%, S&P 500 -1,6%, Nasdaq -1,4%, Russell 2000 -2,8%. I morges er asiatiske markeder lavere sammen med europæiske futures (både som indhentning til den amerikanske kontantsession i går). Amerikanske futures er højere, og der er nu en vis ro på tværs af aktivklasser.
FI & FX: Mens renterne er kommet lidt lavere natten over, har den vigtigste markedsudvikling i løbet af de sidste 24 timer været den bearish-stejlning af rentekurver midt i stigende amerikanske bekymringer om offentlig gældsbæredygtighed. På valutamarkedet har JPY og CHF været de primære modtagere, mens EUR/USD bemærkelsesværdigt har været mere stabil lige over 1,13. I Skandinavien viste både NOK og SEK sig bemærkelsesværdigt modstandsdygtige over for udsalget i risikofyldte aktiver under gårsdagens amerikanske session og skal overvåges nøje denne morgen.
Hurtige nyheder er stadig i beta-fasen, og fejl kan derfor forekomme.