Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Fem veje til at arbejde med geostrategiske risici

Maria

tirsdag 27. maj 2025 kl. 15:25

Fem veje til at arbejde med geostrategiske risici

Geopolitik fylder mere end nogensinde i topledernes bevidsthed. I 2022 steg omtalen i virksomheders regnskaber og børsmeddelelser med hele 600 pct. – og intet tyder på, at det geopolitiske landskab bliver mere stabilt foreløbig. Konsulenthuset Ernst & Young har set nærmere på, hvordan virksomheder forholder sig til geostrategiske muligheder og risici.

Geopolitiske udfordringer præger i stigende grad erhvervslivets hverdag. For virksomheder betyder det én ting: Strategien skal tilpasses en ny virkelighed. EY’s undersøgelse Geostrategy in Practice Survey 2025, baseret på input fra over 1.000 globale topledere, viser tydeligt, hvordan virksomheder allerede mærker konsekvenserne.

Over 60 pct. oplever udfordringer på drift og forsyningskæder, mens 57 pct. melder om øget negativ medieomtale og complianceudfordringer.

Selvom hele 94 pct. af virksomhederne over de seneste to år har øget deres fokus og investeringer i geostrategi, er der stadig meget at tage fat i. Mange virksomheder vil gerne blive klogere på ‘best practise’ på området. Derfor har EY udviklet et Geostrategy Index, som kortlægger, hvordan de mest geostrategisk modne virksomheder arbejder. Fem konkrete regler går igen hos dem, der klarer sig bedst.

1) Tilpas forsyningskæder. Geopolitiske spændinger, handelsrestriktioner og reguleringer har udfordret mange virksomheders forsyningskæder med forstyrrelser, flaskehalse og øgede omkostninger. Derfor vælger flere at omlægge deres forsyningskæder og flytte dem tættere på hjemmemarkedet.

Man bør vurdere, hvor udsat ens set-up er. Kortlæg hele forsyningskæden for at identificere potentielle risikozoner. Hvis analysen afslører en høj koncentration af risiko ét sted – f.eks. én dominerende leverandør i et ustabilt område – kan løsningen være at finde alternative leverandører, sprede produktionen geografisk eller i nogle tilfælde lave produktet helt om for at mindske risici.

2) Indarbejd geopolitik i investeringsbeslutninger.

De mest geostrategisk modne virksomheder inkorporerer nu geopolitik som en fast faktor i deres beslutningsgrundlag – særligt når det gælder større investeringer. Flere virksomheder har udvidet deres due diligence-processer til også at omfatte vurderinger af politiske risici. Det gælder især, når man træder ind på et nyt marked, hvor valg af geografisk placering ikke længere kun handler om omkostninger og arbejdskraft – men også om stabilitet, allierede handelsrelationer og regulatoriske forhold. Også i M&A-sammenhænge fylder geopolitiske hensyn mere.

3) Forbered dig på det uventede. For at stå stærkere i mødet med det uventede bør virksomheder arbejde aktivt med to tilgange. Den første er at styrke overvågningen af geopolitiske risici. Det handler om at indsamle og analysere både kvantitative og kvalitative data. Holde øje med udviklingen i centrale markeder. Identificere tidlige signaler på potentielle trusler. Et effektivt overvågningssystem.

Den anden tilgang er at anvende scenarieanalyse – en systematisk metode til at udforske flere mulige fremtider og deres konsekvenser. På den måde kan man forberede sig på forskellige udfald, før de opstår. Det ruster virksomheder til at reagere hurtigere og mere fleksibelt – også på hændelser, der ikke var forudset.

4) Inddrag bestyrelsen. Geopolitiske risici er rykket helt op øverst på dagsorden – og bestyrelsen bør spille en central rolle i håndteringen. Mens det i 2021 kun var 26 pct. af bestyrelser, der aktivt engagerede sig i geostrategi, er andelen i 2025 steget til 76 pct.

Men selvom engagementet er vokset, er det kun en tredjedel af bestyrelserne, der drøfter emnet regelmæssigt. Mange vælger i stedet at tage det op som et årligt tema – hvilket er alt for sjældent. En løsning er at uddelegere ansvaret til et specifikt bestyrelsesmedlem, der løbende følger udviklingen, og sikrer at emnet bliver behandlet med den nødvendige dybde og kontinuitet.

5) Sørg for geopolitisk governance på tværs af afdelinger. Geopolitiske kriser rammer bredt og kræver derfor en tværfaglig indsats. Det er ikke længere nok, at én enkelt afdeling håndterer geopolitik – samarbejde på tværs af teams og tydelig ledelse fra toppen er nødvendigt. Flere virksomheder har derfor ændret deres tilgang.

Hvor det tidligere var almindeligt, at én afdeling sad med ansvaret, er det i dag komitéer med repræsentanter fra flere afdelinger, der leder arbejdet. Centrale aktører i dette arbejde er ofte Chief Risk Officer, General Counsel, compliance- og public policy-chefer – et klart tegn på, at geopolitik i dag handler om meget mere end bare risiko.

MAL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank