Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Tema: Q1-performance – Ambus salg løftes af priser, investorer smånervøse

Steen Albrechtsen

tirsdag 27. maj 2025 kl. 11:35

Dir. AMBU, Britt Meelby Jensen, fredag den 24. februar 2023.
Dir. AMBU, Britt Meelby Jensen

Analytikerne havde forventet mere af Ambus regnskab for Q2, end ledelsen leverede. Især skuffede salget indenfor højvækstområdet endoskopi, og overskudsgraden landede også lavere end forventet. Væksten synes bestemt ikke at være aflyst, og de seneste mange produktlanceringer bør over tid bidrage betydeligt til væksten. Toldusikkerheden er til stede, men Ambu synes at have mange muligheder for at afbøde effekterne, skriver redaktør Steen Albrechtsen.

I forhold til analytikernes konsensusforventning var der en klar forventning om en bedre præstation. Forventningen til omsætningsvæksten lå således på 13,3 pct. og dermed 1,5 procentpoint over det realiserede. For EBIT-marginen var situationen den samme med en forventning på 16,1 pct. mod 14,4 pct. realiseret.

I forhold til 1. kvartal ser tingene dog lidt anderledes ud, for her blev det til en organisk vækst på hele 19,5 pct. og en EBIT-margin på 16,1 pct. Et spadestik dybere i omsætningen afslører, at den mere stabile og ”kedelige lavvækstforretning” A&PM (Anæstesi og Patient Monitorering) voksede med 9,8 pct. i 2. kvartal, hvilket faktisk var lidt bedre end konsensus på 8,8 pct.

Forklaringen på den høje vækst i forhold til den generelle langsigtede forventning om 2-4 pct. årlig vækst er de prisstigninger, der blev gennemført sidste forår. Og her er det vigtigt at bemærke, at 2. kvartal er sidste kvartal med medvind fra prisstigninger, så væksten bliver betydeligt lavere i den resterende del af regnskabsåret.

Det store problem finder vi i Ambus væksthåb, nemlig endoskopiforretningen, hvor det kun blev til en vækst på 13,1 pct. mod forventet 16,7 pct. Endoskopi udgør ca. 60 pct. af den samlede Ambu-forretning, og endoskopi er fordelt meget ligeligt mellem ”Pulmonologi” og ”Urology, ENT & GI”, og her er den store langsigtede væksthistorie konverteringen fra flergangsbrug til engangsbrug.

I Pulmonologi blev det kun til 8,5 pct. vækst mod en konsensusforventning om 11,9 pct. Her er det vigtigt at fremhæve den flotte præstation i 1. kvartal på 17,8 pct. vækst, hvilket var markant bedre end konsensusforventningen på 12,1 pct.

Denne gang er det altså lige modsat, og en delforklaring er influenzasæsonen, som havde en mindre positiv væksteffekt, men den kom primært i 1. kvartal, da kunder foretog forberedende indkøb allerede i 1. kvartal.

I højvækstforretningen Urologi, ENT & GI blev det ”kun” til en vækst på 18,3 pct. mod konsensus på 22,5 pct. og en realiseret 23,9 pct. i 1. kvartal. Ambu forklarer en del af den manglende vækst med, at nye mindre kinesiske spillere har forsøgt sig på markedet med aggressive priser, hvilket har forlænget Ambus egne salgsprocesser med de samme kunder. I lyset af den seneste udvikling særligt mellem USA og Kina synes det ikke at være en konkurrence, man skal være særlig bekymret for fremadrettet.

I modsætning til efter 1. kvartalsregnskabet ultimo januar var toldsatser et vægtigere emne denne gang. Ikke mindst fordi Ambu i lighed med mange andre selskaber ikke endnu har en klar idé om, hvor det hele ender.

Ambus 2,5 år gamle fabrik i Mexico, som nu er ved at være kørt godt ind, er omfattet af den nordamerikanske handelsaftale og bør dermed være toldfri i forhold til det amerikanske marked. Ledelsens budskab er, at som det ser ud nu, har Ambu qua sit globale produktionssetup mange muligheder for at afbøde eventuelle toldeffekter. Udover Mexico har man produktion i USA, Malaysia og Kina.

Selvom prissætningen af Ambu tydeligt indikerer, at det er den langsigtede væksthistorie, aktien prises på, så er der i investorernes smånervøse øjne ikke plads til for store kvartalsmæssige udsving. Ganske interessant viste Ambu i forhold til den langsigtede væksthistorie, at over 90 pct. af de seneste tolv måneders omsætning i Urologi, ENT & GI kommer fra to gamle produkter, der er lanceret for over fem år siden.

Ambus væksthistorie er ikke aflyst, selvom man igen missede konsensusforventningerne. Der bruges mange ressourcer på lanceringer, og derfor bliver 2. halvår ikke så godt som 1. halvår. Pengestrømmene indikerer også en solid lageropbygning qua et løft i arbejdskapitalen på henved 300 mio. kr. de sidste par kvartaler, hvilket også peger i retning af lanceringer og forventning om øget salg.

Konklusionen synes at være, at Ambus høje prissætning igen har fået investorerne til at reagere kraftigt på en overraskelse. Denne gang var det en skuffelse, og ser vi på kursgrafen i et lidt større perspektiv er de alt for positive forventninger måske ved at være kalibreret, så der snart vil være plads til en positiv overraskelse.

Steen Albrechtsen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank