I den seneste økonomisk redegørelse for dansk økonomi har regeringen være bedre end tidligere til at forklare hvilke væsentlige byggeklodser, der driver den på papiret meget flotte BNP-vækst på forventet 3,0 pct. i år.
Med andre ord erkendes det mere og mere, at den brede samfundsøkonomi halter, og at den formelle BNP-vækst langt hen ad vejen drives frem af forhold, som kun i begrænset kommer almindelige danskere på main street til gode.
I den nye Økonomisk Redegørelse, som blev fremlagt forleden, fremhæves for første gang de specielle byggeklodser bag væksttallet. Det oplyses allerede i indledningen, at genåbningen af Tyrafeltet i Nordsøen bidrager med 0,5 procentpoint til væksten, og at medicinalindustrien bidrager med andre 1,1 procentpoint.
Det oplyses dog ikke, at en stor del af medicinalindustriens vækstbidrag (læs: fra Novo Nordisk) kommer fra produktion og salg fra Novo Nordisks udenlandske fabrikker, hvor værditilvæksten medregnes i den danske BNP-opgørelse, men det skaber altså ikke danske arbejdspladser.
Vi kan derfor starte med at fratrække samlet 1,6 procentpoint fra de 3,0 pct., regeringen forventer i BNP-vækst i år, og hvor værdierne især tilfalder Novo Nordisk og selskabets aktionærer, og staten får nogle ekstra skatteindtægter fra gasproduktion.
Det nævnes heller ikke i indledningen af regeringens nye økonomiske redegørelse, at BNP-vækst i år også får et kæmpe boost af offentlige investeringer, læs: indkøb af militærudstyr til Ukraine. Ifølge redegørelsen ventes det offentlige forbrug at stige i år med 4,8 pct. mod 1,4 pct. sidste år. Og de offentlige investeringer ventes at stige med 28 pct. mod tre pct. sidste år.
Bag den flotte BNP-forventning ligger altså også en gigantisk gang kunstigt åndedræt fra en voldsom ekspansion i offentlige udgifter og investeringer. Om vækstbidraget fra indkøb af militærudstyr til Ukraine og opgradering af det danske militær oplyses det direkte, at effekten på BNP er 0,8 procentpoint i år, og at importeret militærudstyr ikke har nogen stor effekt på den indenlandske aktivitet.
”… finanspolitikken lempes i 2025 med henblik på at understøtte vigtige samfundsprioriteter, herunder etableringen af Accelerationsfonden. Den étårige finanseffekt i 2025 skønnes til 0,8 pct.-point (…) De beregnede finanseffekter, især i 2025, vurderes at udgøre overkantsskøn. Det skyldes, at større anskaffelser af militært materiel typisk har et højere importindhold, end hvad der er lagt til grund i beregningen af finanseffekterne, og at den indenlandske aktivitetsvirkning dermed typisk vil være lavere,” hedder det.
Korrigeres den officielle BNP-forventning for de øgede offentlige udgifter og søtransport, er vi nede på en reel BNP-vækst på 0,6 pct. Altså noget lidt andet end det officielle billede. Flere af engangseffekterne, særligt fra offentlige udgifter og offentlige investeringer, ses ikke gentaget næste år, og de fleste professionelle prognosemagere ser derfor næste år næsten en halvering af BNP-væksten.
Regeringen skriver om udviklingen næste år, at ”I 2026 skønnes væksten i BNP omtrent halveret til 1,4 pct. Som udgangspunkt ventes ikke et fald i beskæftigelsen samlet set, selvom særligt eksportvirksomhederne rammes af svagere afsætning. Beskæftigelsen ventes således at forblive på et højt niveau både i år og næste år.”
Den positive del af historien er, at beskæftigelsen herhjemme holder flot stand. Seneste data for antal lønmodtagere viste fremgang på 3.000 i marts fra den foregående måned, heraf 1.100 ekstra inden for det offentlig administration og sundhed, knap plus 500 indenfor vidensservice (typisk konsulenter, rådgivere), plus 500 i handel og plus 500 i industri, muligvis Novo Nordisk.
Udviklingen har dog ikke sat sig positivt i danskernes opfattelse af deres egen privatøkonomi: Ifølge Danmarks Statistiks månedlige forbrugerforventninger ser danskerne nu mere negativt på deres egen aktuelle privatøkonomi end de har gjort det seneste halvandet år. Så det kan altså godt være, at regeringen synes, det går rigtig godt, men danskernes oplevelse er noget mere negativ og dyster.
Morten W. Langer
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.