Det børsnoterede edtech-selskab Shape Robotics, der fremstiller og sælger robotbaseret edtechudstyr til folkeskoler særligt i Østeuropa, leverede et overraskende godt resultat i årets første kvartal. Men der er stadig masser af advarselssignaler under overfladen. Blandt andet en kostbar stigende rentebærende gæld og kundetilgodehavender svarende til ni måneders omsætning. Men et nyligt tilkøb af et lille finsk edtech-selskab kan blive en gamechanger på grund af global distribution, skriver chefredaktør Morten W. Langer i denne analyse.
Med en overskudsgrad (EBITDA) på hele 15 pct. i årets første kvartal leverede Shape Robotics et driftsoverskud, der var stort nok til at dække markant stigende renteudgifter på selskabets voksende driftsgæld. For hele 2024 var EBITDA-marginalen 6 pct., altså under det halve, og for hele 2025 forventer ledelsen en marginal på mindst 8 pct.
Da der ikke allerede efter 1. kvartal kom en opjustering af ledelsens årsforventning, må man antage, at lønsomheden de kommende kvartaler igen falder tilbage til et mere normalt leje.
I regnskabet gives en forklaring på den høje overskudsgrad: Nemlig at der var ekstra store indtægter fra rådgivning fra det nye såkaldte techducatorkoncept med høje indtjeningsmarginaler, mens 1. kvartal sidste år var domineret af videresalg af andres hardware med en meget lav marginal.
Der oplyses ikke noget konkret om, hvorvidt ledelsen vurderer, at der er tale om et generelt løft i lønsomheden, eller om det er en enlig svale. De ekstra lønsomme serviceindtægter udgjorde 21 pct. af kvartalets omsætning mod et gennemsnit på 7 pct. for hele 2024.
Annonce: Følg Økonomisk Ugebrevs porteføljer på ØU Trader med handelsbeskeder live på SMS
Den finansielle udfordring for Shape Robotics er, at den rentebærende gæld fortsætter med at stige. Med en normaliseret overskudsgrad vil det meste eller hele driftsoverskuddet blive spist af stigende renteudgifter, som alene var på fire mio. kr. i seneste kvartal. Ved udgangen af 1. kvartal var den rentebærende gæld 110 mio. kr., hvilket modsvarer en årlig lånerente på ca. 15 pct.
Selvom der blev leveret positive likviditetsbidrag fra driften i 1. kvartal, er gælden fortsat med at vokse. Leverandørgælden er øget fra 124 mio. kr. til 138 mio. kr. I regnskabet oplyses, at ledelsen arbejder på at skaffe yderligere finansiering til væksten. Den kom for nylig med et nyt banklån på godt 50 mio. kr. og en factoring facilitet på 45 mio. kr. til belåning af udstedte fakturaer.
Selvom bankgælden og leverandørgæld er på 250 mio. kr., var Shapes likviditetsposition ved udgangen af første kvartal nul kroner. Derfor har der uden tvivl været brug for yderligere trækningsmuligheder af likviditet.
Så grundlæggende har Shape været belastet af svag lønsomhed på en stor andel af omsætningen, som mest består af at være grossist af andres udstyr. Og så har kunder generelt været meget langsomme med at betale for de systemer, som selskabet har leveret. Blandt andet på grund af langsomme udbetalinger fra EU’s tilskudssystem.
Om den styrkede likviditet skriver Shapes CEO Mark-Robert Abraham, at ”Finansieringen er underlagt standardbetingelser, herunder krav til likviditetsforhold, gearingsmålinger, efterstillelse af aktionærlån og begrænsninger på udlodninger og pådragelse af yderligere gæld, hvilket sikrer et sundt finansielt grundlag for bæredygtig vækst.”
Med andre ord er selskabet underlagt en stribe covenants, altså lånevilkår, som også kan blive en spændetrøje.
Den aktuelle sårbarhed kan muligvis blive vekslet til ny styrke med det seneste finske opkøb af det lille edtech-firma Sanako, der sidste år skabte et EBITDA-driftsoverskud på 7,5 mio. kr. baseret på en omsætning på 15 mio. kr.
Selskabets sproglæringssystem anvendes ifølge hjemmesiden i op mod 50.000 skoleklasser. Den egentlige merværdi for Shape synes dog at være de 60 forhandlere globalt, som sælger Sanakos system, og som kan blive en vigtig døråbner for Shape.
Konklusion
Aktuel kurs 16,00
Kortsigtet anbefaling (< 3 mdr.) Hold
Langsigtet kursmål (12 mdr.) 19,00
Morten W. Langer
Disclaimer: Læs her om ØU’s aktieanalyser.