Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Lovforslag, bekendtgørelser og rapporter

Linda

søndag 04. december 2016 kl. 22:09

Forbrugere ønsker en ny realkreditmodel: To realkreditlånere har for Folketingets Erhvervsudvalg præsenteret deres syn på den danske realkreditsektor, og hvorfor de ønsker en ny realkreditmodel: Ifølge et talepapir lyder deres ønsker sådan: ”Kreditforening efter gammel kendt model. Medejerskabet tilbage til låntagerne. Realkreditlån til alle. Lave gennemskuelige priser (Adm. + polstring). Overskudsdeling. ”Vandtætte” skodder mellem realkredit og andre.” Ønskerne er drevet af følgende opfattelse af den historiske udvikling: ”Aflivning” af den danske realkreditmodel. Fra 1989 omdannes ”non-profit” kreditforeningerne til A/S selskaber. Bidrag skal nu også skabe overskud til banker og afkast til aktionærer m.fl. Liberaliseringsbølgen: Ophævelse af låneformål til ejerboliger inden for 80%, det finansielle supermarked (med tyveri af medlemsformuen i KD) samt indførelse af flekslån og afdragsfrihed ”volume-syge” ved systematisk overbelåning´Realkredittanken og samfundet lider især efter prisfaldene på ejerboliger og finanskrisen i 2008.”

Professor Finn Østrup til Folketingets Erhvervsudvalg: Investorer i realkreditten bør have et afkastkrav på højst fem procent. I et notat skriver Finn Østrup vedr. kapitalkrav og afkastkrav i re-
alkreditten: ”Den risikofrie rente (renten på lange statsobligationer) er for øjeblikket ca. 1 pct. Store finansielle virksomheder (store banker og realkreditinstitutter) skal kun have en meget lille præmie for den risiko, de løber. Det er der to grunde til: (1) de giver lån til erhvervsvirksomheder og private. Hvis der kommer en uventet indkomstnedgang for en erhvervsvirksomhed (fx hvis salget svigter), vil det i første omgang være virksomhedens ejere, der lider et tab. De skal derfor have en højere præmie for den risiko, de løber, end den risikopræmie, som bankens ejere skal have. Det er kun, hvis indkomstnedgangen bliver særlig stor, at banken kommer til at lide tab. Derfor skal bankens ejere have en lavere risikopræmie end aktionærerne i en erhvervsvirksomhed. Tilsvarende vil privatpersoner ved en uventet indkomstnedgang først nedsætte deres forbrug. Det er kun i anden omgang, at bankerne kommer til at lide tab; (2) store finansielle virksomheder spreder deres lån over mange virksomheder i mange brancher og over mange privatpersoner. Derfor løber de en mindre risiko end for eksempel ejere af en erhvervsvirksomhed.

Derfor skal de også have en lavere risikopræmie end ejere af en erhvervsvirksomhed. Historisk har afkastet for ejere i erhvervsvirksomheder ligget ca. 4 pct. point over den risikofrie rente. Med en risikofri rente på 1 pct., skulle det bevirke, at de i dag skulle have et afkast på ca. 5 pct. Da ejere af finansielle virksomheder løber en mindre risiko, jf., det ovenstående, burde de i dag være tilfredse med et afkast på måske 2-3 pct.”

Minister: OK at Vækstfondens investeringer går til udenlandske fonde: Ifølge regeringsrundlaget skal der ryddes op i den omfattende erhvervsfremme, som samlet set koster milliarder offentlige kroner hvert år. Måske er her et område at kigge nærmere på? I et svar fra erhvervsministeren hedder det: ”Spørgsmål: Ministeren bedes eksplicitere, hvorvidt det er korrekt, at man vil tillade udenlandske selskaber at få del i Vækstfondens midler, alene på baggrund af en forventning om en efterfølgende investering i danske selskaber, altså at dette ikke er et krav for tildeling af Vækstfondens midler. Svar: Der er med lovforslaget alene tale om en præcisering af formuleringen af den hjemmel, Vækstfonden har til at investere i udviklingsselskaber. Der lægges ikke op til at ændre i Vækstfondens eksisterende investeringsmandat. Venture- og kapitalfonde investerer i de virksomheder, som fondene vurderer, er de bedste investeringer – uanset om de er danske eller udenlandske. Det er således ikke muligt at stille krav om, at en given udenlandsk fond, som Vækstfonden investerer i, skal investere en vis andel af deres midler i virksomheder i Danmark. Når Vækstfonden investerer i en udenlandsk fond, er der en forventning om, at den udenlandske fond investerer i danske virksomheder. Erfaringerne med Vækstfondens direkte investeringer i to udenlandske udviklingsselskaber i perioden 2002-2014 er, at disse udviklingsselskaber samlet set har investeret mere i danske virksomheder, end Vækstfonden har investeret i de udenlandske udviklingsselskaber. Vækstfonden har således investeret ca. 150 mio. kr. i to udenlandske udviklingsselskaber, som samlet set har investeret ca. 180 mio. kr. i danske virksomheder.”

læs hele udgivelsen her

MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank