Økonomisk Ugebrev KonjunkturBarometer for dansk økonomi indikerer nu, at dansk økonomi er ude i frit fald. Dermed ser det ud til, at den økonomisk opbremsning i Danmark accelererer, efter et i forvejen svagt 3. kvartal. Danmarks Statistik offentliggjorde forleden BNP væksten for 3. kvartal, som på papiret viste solid fremgang på 0,4 procent. Men ser man på de såkaldte vækstbidrag , beregnet af Danmarks Statistik, viser tallene, at det offentlige forbrug bidrog med 0,3 procentpoint, mens lageropbygning i erhvervslivet bidrog med 0,4 procentpoint.
Vækstbidraget fra lageropbygning kan opfattes som fremtidig vækst, som ”bogføres” tidligere end den faktisk er realiseret. Lageropbygning skyldes, at erhvervslivet har produceret til lager, antageligt fordi salget har skuffet og er blevet lavere end forventet.
Typisk håber virksomhederne på, at væksten hurtigt kommer op igen, og at der er tale om en parentes. Derfor er effekten på beskæftigelsen heller ikke mærkbar endnu. DS’ data bekræfter dog endnu engang at de seneste års solide vækstbeskæftigelse er ved at vende nedad. AKU ledigheden fra DS viser for 3. kvartal en klar vending mod flere ledige.
Selvom væksten ude i Europa fortsat bevæger sig stille og roligt fremad, ser det ud til at dansk økonomi bremser op. Efter finanskrisen i 2008 er det sket flere gange, at Danmark ikke formået at hægte sig på et spirende opsving.
Der er flere klare indikationer på, at dansk økonomi er ved at falde sammen. De seneste års nogenlunde stabilitet i dansk økonomi skyldes i høj grad fremgang i servicesektoren, men her har udviklingen over det seneste halvår været meget negativ. Af Danmarks statistiks konjunkturindikator for servicesektoren fremgår, at indikatoren nu er gået i minus. DS Skriver ”både indikatorerne for faktisk omsætning og faktisk forretningssituation er negative med nettotallet minus 1 i november måned. Senest indikatoren for faktisk omsætning var negativ i september 2014.”
For industrien ser det lidt bedre ud med den sammensatte indikator. Men ligesom for de seneste BNP tal virker det som om, at virksomhederne er mere optimistiske end der er grundlag for: Ordrebeholdningen er nemlig faldende, men produktionsforventningerne er stigende. Det kunne tyde på, at virksomheder kommer til at fortsætte med at producere mere til lager, ligesom i 3. kvartal.
En vigtig vækstdriver kunne være privatforbruget, men heller ikke her er der stor optimisme. Ud over at DS’ forbrugerforventninger efterhånden ligger på et meget lavt niveau efter flere måneders fald, indikerer de seneste data for Dankortomsætningen fra Nets, at privatforbruget er ved at falde sammen. Dankortomsætningen steg i oktober kun med én procent, hvilket normalt indikerer et fald i privatforbruget på 2-3 procent på grund af Dankortets øgede markedsandel.
MWL
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.