Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Øget pres på Nykredit for at undersøge alternativer

Økonomisk ugebrev

torsdag 02. november 2017 kl. 10:39

Formanden for brancheorganisationen Landbrug og Fødevarer har i Økonomisk Ugebrev talt stærk for, at aktionærforeningsmodellen overvejes seriøst som alternativ til den børsnotering, Nykredits ledelse stædigt holder fast i. Kravet bakkes nu op af repræsentanter fra andre store låntagergrupper, blandt andet parcelhusejerne, Håndværksrådet og Ejendomsforeningen Danmark

Parcelhusejernes Landsforening med 50.000 medlemmer er landsformand Allan Malskær stærkt bekymret over udsigten til, at Nykredit bliver en traditionel børsnoteret virksomhed med målsætning om at levere egenkapitalforrentning på 11 procent til aktionærerne. Han ønsker andre modeller undersøgt. Han ser helst en adskillelse af pengeinstitutter og realkreditinstitutter for at skabe bedst mulighed for reel konkurrence.

Han stiller sig stærkt kritisk over for Nykredits udmelding om at søge en egenkapitalforrentning på 11 procent, for at gøre aktien attraktiv for eksterne aktionærer. ”Nykredit har jo en formidlerrolle på et sikkert område uden store tabsrisici. Et afkast på 11 procent er alt for højt. I stedet for en traditionel børsnotering med de tilhørende høje afkastkrav skal man gå efter tålmodige penge,” siger Allan Malskær til Økonomisk Ugebrev. Han ser den danske model med solidaritet mellem låntagerne som et unikt system, der bør værnes om.

Cheføkonom Lars Magnus Christensen fra Håndværksrådet er ligeledes kritisk over for de aktuelle børsplaner. ”Hvis en aktionærforeningsmodel kan være vejen til lavere bidragsbetalinger, så mener vi helt sikkert, at man bør undersøge mulighederne,” siger han. ”Vi har en hæderkronet dansk model, som har vist sig at fungere som noget af det sikreste. Vi er bekymret for, at en børsnotering betyder højere bidrag, fordi koen skal malkes så meget som der er lagt op til,” siger Lars Magnus Christensen.

Fra Ejendomsforeningen Danmarks formand John Frederiksen lyder også en opfordring til at undersøge alternative muligheder. Han påpeger, at han ikke kender detaljer i aktionærforeningsmodellen. ”Men hvis der er tale om en model, der kan flyve, og det kan være med til at holde bidragssatsene nede, så synes jeg Nykredit burde undersøge mulighederne,” siger John Frederiksen. ”Vi ønsker både, at det er billigst muligt men samtidig også, at det er både stabilt og langsigtet,” siger John Frederiksen. Fra Dansk Erhverv lyder generelt bekymring over den store stigning i bidragssatserne. ”Vi har en politik om ikke at udtale os om enkelt virksomheder, og derfor kan jeg ikke kommentere på, hvilken model Nykredit vælger,” siger underdirektør Geert Laier Christensen fra Dansk Erhverv. ”Men helt overordnet ser vi store problemer med konkurrencen i realkreditsektoren, og vi kan se, at bidragssatserne er steget langt mere end de forskellige reguleringer tilskriver. Der er tale om et marked med manglende konkurrence. Vi overvejer for tiden, hvad der er af muligheder for at gøre noget ved det,” siger han.

BØLGE AF PRISSTIGNINGER

Den seneste bølge af prisstigninger er netop en konsekvens af Nykredits aktuelle børsplaner, der kræver en øget egenkapitalforrentning for at gøre aktien interessant for eksterne investorer. I forbindelse med lanceringen af aktionærforeningsmodellen viser beregninger, at en børsnotering af Nykredit øger branchens samlede bidragssatser med ca. 0,4 procentpoint – i forhold til en situation uden børsnotering af Nykredit.

”En konsekvens af de stigende bidragssatser kan også blive, at det kommer til at gå ud over den økonomiske vækst,” siger Geert Laier Christensen.

I aktionærforeningsmodellen, som er udviklet af finanseksperten, lektor Johannes Raaballe fra Aarhus Universitet, er der i modsætning til Nykredits tanker om en traditionel børsnotering, ikke udbyttebetaling til aktionæ-rerne. Allan Malskær frygter også, at konsekvensen af en traditionel børsnotering bliver, at eksterne aktionærer vil kræve kunderne opdelt mellem gode og dårlige kunder.

”Dermed vil vi på sigt miste det særkende, dansk realkredit har haft gennem 200 år,” siger han. Det kan betyde, at der er grupper i landet, som ikke vil kunne opnå realkreditfínansiering. Allan Malskær mener, at der er afgørende, at Nykredit finder en anden løsning end den planlagte traditionelle børsnotering.

Ejlif Thomasen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank