Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Snød pensionsbranchen minister ved frivillig aftale?

Økonomisk ugebrev

fredag 10. november 2017 kl. 9:46

Hverken Finanstilsynet eller erhvervsministeren kan i dag svare på, om kurssnyd – i form af kursskæring – med danskernes pensioner er ulovlig. Ministeren vil nu spørge brancheorganisationen Forsikring & Pension, om pensionsselskaberne har snydt ham ved en frivillig aftale fra 2011 om at ”alle omkostninger skal på bordet”.

Brancheorganisationen Forsikring & Pension skal nu stå skoleret og forklare erhvervsminister Brian Mikkelsen, hvordan pensionspenge kan forsvinde ud af danskernes pensioner, uden det kan ses nogen steder. Det drejer sig om kurssnyd – som beskrevet i de seneste uger i form af kursskæring, hvor pensionsselskaber køber værdipapirer på kundernes vegne, for umiddelbart efter at sælge dem dyrere videre til kunderne.

Det øger pensionsbranchens indtjening, men det udhuler danskernes pensioner. Første store spørgsmål er, om det overhovedet er en ulovlig praksis. Og hvis det ikke er, vil det være stærkt opsigtsvækkende.

KURSSKÆRING UDEN FOR NØGLETAL

Andet store spørgsmål er, hvordan branchen for flere år siden kunne love ministeren, at alle omkostninger bliver lagt frem for kunderne i branchens frivillige ÅOP-redegørelse, når det nu viser sig ikke at være tilfældet alligevel.

”Forsikring og Pension har oplyst mig om, at ÅOK og ÅOP er nøgletal, som indeholder de samlede omkostninger, som en kunde betaler i løbet af et år, og at formålet med tallene er at give den enkelte kunde et hurtigt og samlet overblik over alle omkostninger forbundet med en pensionsordning. Så jeg forventer naturligvis, at alle relevante omkostninger indgår i ÅOP, når nu branchen tilkendegiver, at det er tilfældet,” oplyser Brian Mikkelsen til Økonomisk Ugebrev.

Men faktum er, at kursskæring ikke er en del af branchens omkostningsnøgletal ÅOP og ÅOK. Det har brancheforeningen Forsikring & Pension tidligere erkendt. Netop kursskæring kan være en stor byrde for danskernes pensioner, og derfor mener professor Carsten Tanggaard fra Aarhus Universitet, at kunderne skal kunne se det i deres omkostningsopgørelser:

”En ting er, hvis pensionsselskaberne har fundet en model, hvor de lovligt kan lave mellemhandleravancer ved kursskæring. Det er slemt nok. For kunderne er det vigtigt at vide, i hvilket omfang sådan noget sker, og selvfølgelig om det faktisk er lovligt. En anden ting er så sammenblandingen af at handle for egen og kundens regning på samme tid. Det kan jo være en ren pengemaskine. Og der er helt ubegribeligt, hvis det er tilladt. Den trafik er i enhver henseende skadelige for kundernes opsparing,” siger Carsten Tanggaard.

Økonomisk Ugebrev har derfor spurgt Finanstilsynet, om kursskæring overhovedet er lovligt i et pensionsselskab, hvor man handler på vegne af en kunde, uden dennes specifikke samtykke til de enkelte handler med værdipapirer. Vi har spurgt, om tilsynet har undersøgt omfanget af kursskæring i pensionsbranchen eller planlægger at gøre det.

Men meget tyder på, at tilsynet nu har fået mundkurv på af ministeren. Svaret lyder temmelig kortfattet efter en uges ventetid: ”Finanstilsynet henviser til, at erhvervsministeren har tilkendegivet at ville tage spørgsmålet op med Forsikring & Pension.” Vi har altså ikke kunnet få svar på, om denne form for kurssnyd er lovlig.

KONSERVATIVE I NØGLEROLLE

Hvis ministeren er blevet vred over Forsikring & Pensions løfter om at få alle omkostninger frem i lyset, er det måske ikke så mærkeligt. Tilbage i 2011 var det stort set kun de konservative, der kæmpede for at lade branchen udforme egne, frivillige regler for omkostningsoplysninger. Det var også de konservative, der truede med lovgivning helt tilbage i 2005. I mellemtiden kan det være svimlende beløb, som er forsvundet fra danskernes pensioner.

På den baggrund har Økonomisk Ugebrev spurgt ministeren, om han stadig er tilhænger af frivillige regler eller lovgivning. ”Nu vil jeg i første omgang tage en snak med branchen. Jeg har umiddelbart tiltro til, at pensionsselskaberne holder, hvad de lover og inddrager alle relevante omkostninger i de oplysninger, som de giver til deres kunder. Omvendt er det klart, at hvis branchen ikke formår at løfte en given opgave på egen hånd, og hvis det f.eks. har den konsekvens, at forbrugerne ikke får tilstrækkeligt relevante oplysninger om deres pensionsordninger, så er vi naturligvis altid klar til at overveje, om der er behov for at gøre tingene på en anden måde,” udtaler ministeren.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank