Et stadig mere presset dansk arbejdsmarked, når det gælder uddannede fagfolk, har givet luft under vingerne til en stor gruppe mindre rådgivere inden for search & selection.
Jobmarkedet har undergået dramatiske ændringer de seneste år. Ikke kun fordi flere hundrede tusinde danskere har deres CV liggende til offentligt skue på LinkedIn profiler, med direkte adgang for virksomheder, der søger nye medarbejdere. Men også fordi det efter flere års jobvækst er vanskeligere for virksomhederne at finde de fagfolk, som de har behov for.
Endelig er der en klar tendens til, at man som virksomhed ikke længere vil nøjes med den tilfældighed, der ligger i om relevante kandidater ved et tilfælde ser en stillingsannonce i avisen eller på nettet. Virksomhederne har tydeligvis opgraderet deres krav og processer – i forhold til det, at finde de rigtige folk til ledige stillinger, ikke kun fagligt, men også til virksomhedskultur og arbejdsmiljø.
[irp posts=”476826″ name=”Top executive search firmaer står foran store omvæltninger”]
Det er det billede en stribe branchefolk tegner af tendenserne i search & selection branchen over for Økonomisk Ugebrev. LinkedIn har tydeligvis gjort en stor forskel: Mange store og mellemstore virksomheder har i dag, som en del af HR afdelingen, en rekrutteringssektion, hvor man selv finder folk under ledelseslag nummer to eller tre i virksomheden. Redskabet er typisk LinkedIn, hvor man som HR medarbejder har adgang til det meste af dansk erhvervsliv.
En anden tendens er, at de mindre search & selection firmaer typisk specialiserer sig inden for en bestemt branche eller har fokus på udvalgte faggrupper. Det gælder eksempelvis H.H. Consult, der i Danmark og internationalt går efter at servicere oliebranchen og energirelateret virksomhed med fagfolk, eksempelvis ingeniører og projektledere.
De store search-firmaer bliver i disse år også hårdt presset på priserne. Den gamle tommelfingerregel om, at det kostede en tredjedel årsløn for den nye direktør i honorarer til search-firmaet er historie. De store nålestribede holder deres priser på et relativt højt leje, som kun giver dem adgang til at løse opgaver i de øverste ledelseslag, samt for bestyrelsen, hvor de mindre og mellemstore firmaer sjældent kommer ind. Til gengæld åbner det døren for de mellemstore firmaer, for at løse opgaver på ledelsesniveau 3-4-5 i de store og mellemstore firmaer, samt finde fagspecialister Det har givet muligheder for de mellemstore, eksempelvis Ballisager, Compass Human Ressource Group, Flensby & Parters og Hansen Toft. De befinder sig på et marked, hvor der typisk er stor volumen i antal opgaver, men til betydeligt lavere pris end hos de store. Det giver også grobund for mange opgaver, også hos de mere sparsommelige jyske familievirksomheder.
Et eksempel på, at det i disse år kan betale sig at tænke kreativt i rekrutteringsbranchen er den nyere IVS-iværksættervirksomhed Hands On, som tilbyder virksomheder hjælpe med at finde midlertidig arbejdskrav inden for administration, lager og økonomi. Fleksibilitet for virksomheden er nøgleordet, idet virksomheden ikke behøver at fastansætte. Hands On har siden 2015 øget bruttoresultatet fra tre til ni mio. kr.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.