Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Terminal-krig på betalingskort

Linda

søndag 27. november 2016 kl. 19:14

I mange butikker er man ved at installere nye terminaler. Nogle steder gøres de klar til at tage imod et digitalt Dankort, andre steder kan de også tage imod MobilePay.

Kampen om at komme ind ved siden af kasseapparaterne er i fuld gang. I det ene ringhjørne står over 70 danske banker med MobilePay. I det andet ringhjørne står Nets med Dankortet på mobilen.

Det hele handler om en terminal. Den maskine, man stikker sit kort ind i eller holder kortet hen til, når man skal betale i en forretning. Men meget snart behøver vi ikke bruge kortet længere. Mange forretninger er i fuld gang med at udskifte eller opgradere deres terminaler, så kunderne kan betale med mobiltelefonen. For vores betalingskort forsvinder ind i telefonen. Dankort og Mastercard ligger allerede i MobilePay, og snart kommer Nets med deres digitale Dankort. I Danmark kommer næsten alle terminalerne fra to store producenter, Verifone og Ingenico. Terminalen er i sig selv et dumt stykke hardware. Det er leverandøren, der har ansvaret for at programmere dem til at tage imod bestemte betalinger. ”Der er vel knap 140.000 terminaler rundt omkring i Danmark. Og knap halvdelen af dem har vi leveret”, siger Verifones danske direktør Chris Lund-Hansen.

Eksklusive terminaler
Verifone indgik for nylig en aftale med MobilePay, således at alle Verifones terminaler kan tage imod både kort og MobilePay. Forudsat at forretningen har en aftale med MobilePay. Den aftale blev indgå-et i starten af september måned. Og inden måneden helt var gået, havde også opkomlingen Bamboatilsluttet sig MobilePay. Bamboas terminaler kommer fra Ingenico, og her har Bamboa udviklet softwaren, så terminalen også kan modtage MobilePay.

Den anden helt store spiller i Danmark er Nets. Deres terminaler kommer ligesom Bamboas også fra Ingenico. Men her vil Nets ikke udvikle terminalerne, så de kan tage imod MobilePay. ”Nej, vi har ikke terminaler, der kan modtage både Dankort på mobilen og MobilePay”, siger pressechef Ulrik Marschall fra Nets. ”Terminaler fra Nets kan ikke tage imod MobilePay, fordi en Nets-betalingsterminal er beregnet til betaling med betalingskort. MobilePay er ikke et betalingskort.”

Nets modstand mod at udvikle deres terminaler, så de ligesom de samme terminaler fra Bamboa kan modtage MobilePay, er ikke blevet mindre efter MobilePays store fremdrift i løbet af kort tid. En fremdrift, der truer Nets på økonomien.

For at bruge MobilePay, skal man tilknytte et kort – det kan være Dankort eller Mastercard. I starten var det ligegyldigt for Nets, om kunderne brugte MobilePay og hvilket kort, de brugte. Transaktionen gik alligevel gennem Nets, som enhver anden kort-transaktion.

Men så begyndte Danske Bank at arrangere konto-til-konto overførsel via MobilePay for bankens egne kunder, og altså udenom det kort, der ligger i selve MobilePay-app’en. Det er stadigvæk Nets, der sørger for transaktionen mellem kunderne, men her får Nets under 10 øre per transaktion, hvor det for en korttransaktion ligger på knap 50 øre.

Så valgte Danske Bank, at det fremover skulle være Bamboa, der skulle indløse alle betalinger foretaget med MobilePay via Mastercard. Det havde ellers været Nets datterselskab Teller, der stod for den opgave. Og rigtig mange yngre kunder i Danske Bank vælger at bruge deres MasterCard i stedet for Dankortet, når de bruger deres MobilePay.

Ud fra ringhjørnet Og så kom skrækscenariet for Nets: Nordea forlod Swipp, der aldrig nåede at blive en succes, for at gå ind i MobilePay samarbejde med Danske Bank. Kort efter fulgte de de resterende 70 banker i Swipp-samarbejdet med. Nu kan kunderne overføre penge fra konto-til-konto helt uden at bruge et kort.

Set i det lys er det forståeligt, at Nets ikke vil åbne op for, at deres Ingenico-terminaler kan modtage MobilePay. Spørgsmålet er, om Nets kan opretholde den position. For i sidste ende vil det være kunderne, forretninger og erhvervslivet, der vil afgøre dét spørgsmål.

Nets og Danske Bank ligger i, hvad begge parter kalder ”konstruktive forhandlinger”. Nets vil gerne have deres digitale Dankort ud på mobilerne og gerne give plads til MobilePay, så længe det bare bliver brugt som et Dankort og ikke en konto-til-konto overførsel. ”Når vi har en aftale på plads, vil alle forretninger helt automatisk også kunne modtage betalinger med Dankort på Mobilen via MobilePay i Nets’ terminalløsninger under deres eksisterende Dankort aftale”, siger Ulrik Marschall.

Den model vil forhindre MobilPay i at lave konto-til-konto overførsler. Og det er de mange banker bag MobilePay ikke tilfredse med. Gong-gongen har lydt. Det er tid at komme ud fra ringhjørnerne.

læs hele udgivelsen her

Henrik Denta

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Udløber snart
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Nyt job
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank