Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

ATP kan tvinges til at professionalisere bestyrelse

Linda

søndag 27. november 2016 kl. 19:16

Landets suverænt største pengetank, ATP, med over 800 mia. kr. i investeringsaktiver, kan meget vel blive tvunget til at forny bestyrelsen for at leve op til nutidens generelle krav omkring fagkompetencer i store finansielle virksomheder.

Økonomisk Ugebrevs kortlægning af bestyrelsens sammensætning viser, at fagfolk med ekspertise i investering er en kæmpe mangelvare. Forklaringen er, at det er en ”politisk” bestyrelse, som deler magten, snarere end bedst muligt at skulle leve op til opgaven at skaffe danskerne det højeste investeringsafkast. Flere år efter den øvrige finanssektor pålægges ATP nu at skulle leve op til den såkaldte ledelsesbekendtgørelse, hvor Finanstilsynet stiller en stribe ekstremt skrappe krav til bestyrelsen, herunder til arbejdsopgaver, processer og kompetencer.

Problemet er, at ATP i særklasse er den største finansielle virksomhed herhjemme, og at den har et nærmest rystende underskud af finansielle fagkompetencer i bestyrelsen, altså fagkompetencer, som normalt ses som helt nødvendige i en stor finansvirksomhed.

Ifølge den nye ledelsesbekendtgørelse for ATP, som træder i kraft 1. januar 2017, altså om godt en måned, skal bestyrelsen blandt andet ”vurdere og træffe beslutning om budgetter, hensættelsesgrundlag, likviditet, væsentlige dispositioner, særlige risici og egne overordnede forsikringsforhold, og vurdere, om direktøren varetager sine opgaver på en betryggende måde og i overensstemmelse med den fastlagte risikoprofil. ”

Erfarne finansfolk er en nødvendighed
Bestyrelsen skal også tage stilling til en stribe andre forhold omkring komplicerede finansielle forhold, som kun erfarne finansfolk har mulighed for at forholde sig seriøst til. Blandt andet skal ”bestyrelsen sikre, at risikostyringssystemet mindst dækker følgende områder: Pensionsmæssige risici. Investeringsmæssige risici. Aktiv-passiv styring. Styring af likviditets- og koncentrationsrisici. Styring af operationel risiko. Genforsikring og andre risikoreduktions teknikker.” Problemet er, at ATP’s nuværende bestyrelse er en ”politisk” bestyrelse, stort set uden deltagelse af erfarne finansfolk eller erhvervspersoner med finansiel baggrund. Groft sagt er ATP’s bestyrelse i dag ikke sammensat efter de fagkompetencer, som anses for afgørende for en virksomhed som ATP, og som kan være med til at sikre danskerne de bedste investeringsafkast på opsparingen i ATP.

ATP’s bestyrelse er ligeligt sammensat af arbejdstagere, typisk folk fra fagbevægelsens organisationer, og arbejdsgivere typisk med folk fra arbejdsgiverorganisationerne. Formålet er at skabe en ligevægtig magtdeling omkring, hvordan kapitalen politisk skal forvaltes.

Økonomisk Ugebrev har spurgt ATP’s bestyrelsesformand om den nye ledelsesbekendtgørelse får konsekvenser for sammensætningen af bestyrelsen. Men det har han ikke ønsket at svare på (se ATP’s fulde svar i slutningen af denne artikel). Eksperter vurderer over for Økonomisk Ugebrev, at Finanstilsynet med de nye krav i ledelsesbekendtgørelsen vil være tvunget til at kræve flere finansielle fagkompetencer ind i ATP’s bestyrelse.

Klar politisk undertone i ATP’s bestyrelse
At der er en klar politisk undertone i ATP’s bestyrelse understøttes af, at bestyrelsen har vedtaget, at ATP som investor i danske børsnoterede selskaber ikke må stemme imod den siddende ledelse, uanset om dette måtte være en klog beslutning ud fra et investorsynspunkt eller ej og af hensyn til afkastet. Velkendt er det, at der i en optimal bestyrelse af ATP’s størrelse burde sidde fagfolk med erfaring i risikostyring, finansmarkeder, finansielle instrumenter, asset allokering, compliance, aktuarmæssige forhold, pensionsforhold, regnskabsforhold osv. Altså fagfolk, som kan give den daglige ledelse et kvalificeret med- og modspil.

Dette er blot ikke tilfældet i dag, viser Økonomisk Ugebrevs kortlægning, som afdækker en rystende kompetencekløft.

Faktum er, at ATP’s bestyrelse på 13 personer i dag kun har et enkelt medlem med en ”nødvendig” fagkompetence i den finansielle verden. Det drejer sig om den tidligere PFA direktør Anne Broeng, som har arbejdet i mange år med finans og investering, men hun har altså ikke aktuelt daglig føling med den finansielle verden.

Stort set resten af bestyrelsen består af organisationsfolk, samt nogle chefredaktører og erhvervsfolk fra brancher langt fra ATP’s domæne. Ingen af de øvrige bestyrelsesmedlemmer har en finansiel baggrund og erfaring, og ingen arbejder i dag med de finansielle funktioner og investeringsmæssige funktioner, som må anses for helt nødvendige i ATP’s bestyrelse.

læs hele udgivelsen her

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank