Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Thorborg: Jeg har aldrig haft en exit-strategi

Linda

søndag 27. november 2016 kl. 19:17

Efter Martin Thorborg i sidste uge solgte sin virksomhed til den norske Visma-koncern, forventer han et kulturchok.

Men denne gang er han godt forberedt. Martin Thorborg har prøvet det før, da han i november 2000 solgte portalen Jubii til Lycos-koncernen.

Martin Thorborg står over for en række omvæltninger i sin hverdag, efter han den 17. november udsendte en pressemeddelelse om, at han havde solgt sin virksomhed Dinero til den norske Visma-koncern for et ikke offentliggjort millionbeløb. Og efter en lang karriere føler han sig rustet til det.

Hvordan går du ind til en forhandling om et salg af Dinero til Visma? ”Jeg har aldrig haft en exit-strategi, når jeg går i gang med en ny virksomhed. Jeg kan risikere at gå på røven, eller jeg kan ende med at beholde den i mange år. I stedet handler det om at finde et projekt, som er sjovt at arbejde med. Allerede i 2012, inden vi havde lanceret Dinero, spurgte Visma, om de måtte købe en del af virksomheden. Vi sagde pænt nej tak. Det var for tidligt. Efter bud fra andre interesserede kom Visma tilbage med et nyt bud, hvor vi syntes, at det var et beløb, der var til at tage og føle på,” siger Martin Thorborg, der stadig er adm. direktør for Dinero.

Hvordan får man sat en værdi på en virksomhed som jeres, der ikke har vist overskud de seneste to år?”Det kommer an på øjnene, der ser. Visma har en formel til at udregne prisen. Det er en funktion af omsætningen, bundlinjen og nogle andre parametre. Det er ren matematik, som de har købt os på. Der er ingen følelser i det. Du kan argumentere solen sort, men det er den måde, de gør det på. Jeg har selv haft et beløb inde i hovedet. Internt har vi for et år siden aftalt, at når vi kunne få det beløb, så ville vi sælge.”

Hvordan kom I frem til at sælge? ”For mine partnere var det en mulighed for at få et beløb, som de aldrig havde troet var muligt. Så de skubbede lidt på. Og jeg er efterhånden blevet 46 år. Jeg har venner, der er blevet uarbejdsdygtige, fordi de er blevet ramt af sygdom. Jeg kom frem til, at det nok var en god ide at trække et stik hjem. Jeg har før forpasset chancen, fordi jeg enten var for grådig eller optimistisk. Og da vi bestemte os for at ville sælge, kom Visma tilbage med det rigtige bud.” Hvilke andre parametre end pengene spiller ind? ”For det første var Visma klar over, at man let kan kvæle en iværksættervirksomhed ved at sætte en babysitter på eller sætte os til at lave noget kedeligt. Så vil man ikke få meget ud af sin investering. For det andet var Visma imponerede over, at vi har taget en fjerdedel af markedet for online regnskabsprogrammer, et marked de ellers mente var deres. Vi har blandt andet nogle teknologier som for eksempel systemer til at beregne skat for enkeltmandsvirksomheder. Den slags er de meget interesserede i at integrere andre steder i koncernen.”

Hvordan forløb kontakten med Visma? ”Vi mødtes nogle gange for at føle hinanden på tænderne. Vi har drukket en del øl sammen. Det var meget uformelt, hvor tillid langsomt blev opbygget. Og vi havde en god fornemmelse af, hvad de ville med os. Til sidst har vi brugt de sidste tre måneder på at hamre detaljerne på plads. Og dem er der mange af, skulle jeg hilse og sige, når man har Deloitte og Ernst & Young i hvert sit hjørne sammen med advokaterne og vores mægler. Jeg regnede ud, at vi har haft 20 kokke med til at lave den ret.”

Du solgte tidligere portalen Jubii til Lycos-koncernen. Hvad lærte du der, som du kan bruge i forbindelse med dette salg? ”At stille forventningerne realistisk. Når man bliver en del af en koncern, vil der være en række ting, der er anderledes. Visma har en mere konservativ måde at afrapportere tal end os. Vi skal periodisere vores omsætning. Det har vi ikke gjort før. Jeg skal til Norge et par gange om måneden. Jeg skal stå til ansvar for en eller anden i Norge, hvis der er noget, der går galt.”

Er det den største udfordring ved at sælge sin egen virksomhed? ”Selvfølgelig spiller følelserne ind. Men nu har jeg nået en alder, hvor jeg har prøvet det meste. Så jeg har forberedt mig på det. Det er jo et kulturchok at sælge sin virksomhed. Man skal indordne sig under andre folks regler. Man skal sluge nogle kameler. Og når man skal sige noget ubehageligt til sine medarbejdere, nytter det ikke at sige, at det er de der nordmænds skyld. Det kræver noget modenhed.”

Og den fik du som ansat i Lycos? ”Ja. I de tre år, jeg var i Lycos, lærte jeg så meget på godt og ondt. Jeg lærte en masse om marketing og branding. Men der var også en bagside, når man lige pludselig fik besked på at fyre 10 procent af medarbejderne. Koncernen havde brug for penge. Nu oplever jeg nok ikke den slags frustrationer. Men der skal da nok komme et eller andet.”

læs hele udgivelsen her

Peder Bjerge

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Udløber snart
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Nyt job
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank