Økonomisk Ugebrevs KonjunkturBarometer for den globale økonomi er tydeligvis blevet påvirket af valget af Trump som USA’s næste præsident, idet markeder allerede er begyndt at indarbejde nogle af hans overordnede hensigtserklæringer i værdiansættelsen af forskellige aktivgrupper.
Generelt blev aktiemarkederne lige efter valgdagen markant løftet med den umiddelbare udsigt til øget global økonomisk vækst i kølvandet på Trumps ventede skattelettelser og infrastrukturinvesteringer.
Generelt gav det et løft til infrastrukturaktier og forbrugsaktier, samtidig med at finansielle aktier løftes af udsigten til en højere indtjeningsmarginal i kølvandet på højere globale renter. Nu begynder tvivlen dog at melde sig i relation til de afledte effekter af mere protektionisme, toldmure og konsekvenser af højere obligationsrenter. Man kan blot nævne katastrofale konsekvenser for kinesisk økonomi, hvor eksporten til USA bremses, eller risikoen for en fornyet sydeuropæisk gældkrise, hvis obligationsrenterne fortsætter med at stige. I Økonomisk Ugebrevs konjunkturbarometer for den globale økonomi, er barometerstanden fortsat på et lille – men uændret – plus. Tre nye pluspoint kommer fra stigende aktiemarkeder og stigende råvarepriser. Til gengæld modsvares disse plusser af tilsvarende minuspoint, nemlig fra den amerikanske forbrugertillid fra Conference Board, hvori det hedder i en meddelelse , at ”consumer confidence retreated in October, after back-to-back monthly gains (…). Consumers’ assessment of current business and employment conditions softened, while optimism regarding the short-term outlook retreated somewhat. However, consumers’ expectations regarding their income prospects in the coming months were relatively unchanged. Overall, sentiment is that the economy will continue to expand in the near-term, but at a moderate pace.”
Der var også minuspoint til signalerne for oliepriser, som igen har retning nedad, og til fragtrater for containershipping. Samlet set, ser det ud til at barometerstanden nu styres af to kræfter, nemlig for det første de realøkonomiske forhold, og for det andet markedsforventningerne til, hvad Trump vil gøre, hvilket naturligvis fortsat er højst usikkert. Som sagerne ser ud lige nu kan de nye markedsforventninger både slå et svagt opsving i stykker og styrke det, hvis de eksempelvis udløser ny optimisme hos forbrugere og i erhvervslivet.
Selve realøkonomien bevæger sig på et knivsæg, selvom de seneste indikatorer fra både Europa, USA og Kina har været positive. Den meget pålidelige indikator fra OECD viser i den seneste opdatering en flad udvikling i Euroland med pil opad i Tyskland. Til gengæld er der positive vendingssignaler i både Kina, Brasilien, Indien og Rusland. Den samlede indikator for alle OECD lande er dog uændret i forhold til de foregående måneder.
MWL
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.