Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Vækstpakke med perspektiv og populisme

Økonomisk ugebrev

torsdag 23. november 2017 kl. 12:52

Anmeldelse af den nye vækstpakke: Investorfradraget, aktiesparekontoen og nye muligheder for medarbejderaktier lover godt for vækstvilkårene i erhvervslivets underskov. Også selvom ordningerne kunne være mere attraktive og mindre komplicerede. Til gengæld er det hovedløst at formøble skatteprovenu på afgiftsnedsættelser, der kun kommer sønderjyske supermarkeder og bryggerierne til gode, skriver journalist Carsten Steno i denne kommentar.

Den nye vækstpakke, som regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre blev enige om sidste søndag, er et skridt i den rigtige retning, hvis man vil gøre det lettere for små virksomheder at skaffe risikovillig kapital, og hvis man vil sætte gang i en folkelig dansk aktiekultur. Men desværre anvendes næsten en tredjedel af pakkens finansiering på i alt 14 mia. kr. over de næste otte år til en helt perspektivløs grænsehandelspakke, der kun kommer nogle sønderjyske dagligvarebutikker og bryggerierne til gode. Det lugter at politisk populisme uden perspektiv, men det er en god overskrift i aviserne.

FRADRAG FOR INVESTERINGER

Det initiativ, der vil gøre den største forskel for små virksomheder, er det såkaldte investorfradrag for direkte investeringer i virksomhederne. Skattefradraget for investor svarer til halvdelen af investeringer op til 400.000 kr. årligt i 2019-2022. Fra 2023 hæves loftet til 800.000 kr.

Fradraget får en skatteværdi på 30 pct., idet der er tale om et ligningsmæssigt fradrag, som skal indtastes på selvangivelsen. Det betyder i praksis, at for hver 100 kr., der investeres, reduceres skatten med 15 kr. En supergod idé med perspektiv i – i en tid, hvor bankerne har smækket pengekassen i over for små virksomheder, og hvor der fremover strammes endnu mere med nye hensættelsesregler.

Ordningen er inspireret af det britiske såkaldte EIS-fradrag, Enterprise Investment Scheeme, som dog er langt mere lukrativt. Her er fradraget på 30 pct. direkte i skatten, og fradraget omfatter investeringer helt op til 2,5 mio. kr. Alligevel må man forvente, at flere danske velhavere og forretningsfolk nu skyder penge i små virksomheder

I den nye vækstpakke gives desuden fradrag for investeringer i en ny, særlig type iværksætterfonde, der investerer i unoterede små virksomheder. Her bliver fradraget på halvdelen af investeringen op til 125.000 kr. årligt fra 2019 til 2022 og fra 2023 på halvdelen af investeringer op til 250.000 kr. Det bliver spændende at se, hvor mange af den type ”investeringsforeninger” for iværksætteri, som bliver oprettet. Skal man ikke bare have business-engle, men også almindelige danskere med penge på bankbogen, til at investere i iværksættere, er det vigtigt, at der gives dem mulighed for risikospredning.

For de små virksomheder er der også perspektiv i pakkens nye regler for medarbejderaktier. I visse tilfælde bliver det muligt for små virksomheder at udbetale 50 pct. af lønnen som medarbejderaktier. Det vil især gavne de nye start up-virksomheder i det danske techmiljø, hvor man ikke med rene lønninger kan tiltrække tilstrækkeligt med kvalificerede IT-folk.

For de tre ordninger skal der laves værns-regler, så man sikrer, at de ikke misbruges. Det vigtigste er, at værnsreglerne ikke bliver så komplicerede, at revisorregninger forhindrer ordningerne i at blive brugt.

UBUREAUKRATISK AKTIEKONTO

Et andet hovedelement i pakken er den nye aktiesparekonto, som danskerne kan oprette i et pengeinstitut. Det bliver fra 2019 muligt at indsætte 50.000 kr. på en sådan ordning, stigende til 200.000 kr. i 2022, hvis ellers forligspartierne er tilfredse med kontoens udvikling. De 50.000 kr. er beskedent beløb. Men det afgørende er, at der nu tages hul på en ordning, som kan få hr. og fru Jensen til at investere flere af deres mange sparepenge en anelse mere risikovilligt end i banken, hvor de ikke får renter. Aktiesparekontoen i Sverige er som bekendt en succes og en væsentlig årsag til, at flere danske innovative virksomheder har kunnet rejse kapital på First North i Stokholm.

Oprindelig var der lagt op til en procentbeskatning af aktiesparekontoens saldo på 1,25 pct., uanset gevinst eller tab, som i Sverige, hvor procentsatsen dog er lavere. Det er en særdeles ubureaukratisk ordning, som er til at forstå for alle.

Læs resten af kommentaren her.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank