Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Butikscentre under pres fra stigende nethandel

Økonomisk ugebrev

mandag 20. november 2017 kl. 15:45

På ejendomsmarkedet er butikscentre et af de områder, hvor investorer og ejere skal være ekstra påpasselige de kommende år. Den markant stigende internethandel har allerede næsten overflødiggjort store dele af den traditionelle detailhandel, eksempelvis inden for elektronik. Flere brancher oplever et øget behov for omstilling af distribution og salg.

Et aktuelt eksempel er Matas, hvor det godt kunne blive en del af den nye strategi at reducere antallet af forretninger ganske betydeligt, fordi man vil satse mere målrettet på onlinehandel.

Managing partner Nicholas Thurø fra ejendomsrådgivningsfirmaet Cushman & Wakefield/Red vurderer, at markedet for butikscentre i Danmark også fremover vil være under pres, og at der også er udsigt til fortsat nedadgående pres på lejen. ”Jeg tror ikke, vi vil komme til at se samme udvikling som i USA med en række lukninger af butikscentre som følge af stigende nethandel. Det hænger sammen med, at der i Danmark har været en lovgivning, der er meget restriktiv, når det gælder muligheden for at åbne nye centre,” siger han.

FÅ CENTRE I DANMARK

Markedssituationen for butikscentre opblødes af, at der slet ikke er samme antal kvadratmeter pr. indbygger som i en række andre lande. I Danmark har de 114 butikscentre et samlet areal svarende til 368 kvm. pr. 1000 indbyggere. Ifølge Nicholas Thurø er der til sammenligning i Norge 921 kvm. pr. 1000 indbyggere og i Sverige 455 kvm. pr. 1000 indbyggere.

Alligevel vurderer Nicholas Thurø, at vi også i Danmark vil komme til at opleve pres. ”Der er en omstilling i gang, og det, vi kan se, er, at de virksomheder, der kombinerer nethandel med fysiske butikker, klarer sig godt. Jeg tror også, vi vil komme til at se en ændring i hvilke butikker, der vil være i centrene. Det vil blive drejet mere hen mod oplevelser – mere food & beverage. Vi vil i højere grad se caféer, biografer mv. og f.eks. apoteker, som er nødt til at være fysiske,” siger Nicholas Thurø.

Han forudser, at det vil betyde et øget behov for investeringer i ombygninger, og også investeringer i ny teknologi, som f.eks. betyder at kunden modtager beskeder på mobilen under besøget i butikscentret.

”Det skal finansieres ud af butikkernes omsætning, der i øjeblikket ikke er stigende, og det vil givetvis føre til pres nedad på lejeprisen,” vurderer Nicholas Thurø. Herudover forventer han, at det først og fremmest er store centre beliggende i store byer, der vil klare sig godt.

TO STORE PÅ BUTIKSCENTRE

Danica Ejendomme og Dades har tilsammen danske butikscentre for 20 mia. kr. og er dermed de eneste meget store danske investorer inden for dette segment. Danica Ejendomme har i alt 15 butikscentre, der samlet er værdisat til 12,2 mia. kr. mens Dades har 12 centre til i alt 8,0 mia. kr. Det er dermed omkring en fjerdedel – målt i antal – af de 114 danske butikscentre, der ligger i de to store selskaber. Ifølge Dades’ regnskab er den gennemsnitlige kvadratmeterpris i centrene opgjort til 1306 kr., mens det tilsvarende tal året før var 1435 kr. Det illustrerer dermed ganske godt det pres, der er på lejen. Samtidig skriver Dades i regnskabet: ”Den økonomiske tomgangsprocent er svagt stigende og udgør i gennemsnit 6,9 procent i 2016/17 mod 6,2 procent året før, hvilket skal sammenholdes med én større konkurs blandt segmentets lejere, som har påvirket omsætningen negativt med netto 11 mio. kr. Omkostningerne er på niveau med året før.”

Også Danica oplever pres og skriver: ”Ejendomsmarkedet har i 2016 været præget af fortsat tomgang for både kontorejendomme og butikscentre, mens der har været en øget efterspørgsel efter udlejningsboliger. Markedslejen inden for forretningsejendomme har generelt været under pres.”

Fælles for begge selskaber er, at de leverer systematisk lavere realiserede afkast end de afkastkrav, de benytter ved værdiansættelser af ejendommene. For Dades vedkommende er afkastkravet ved værdiberegning af butikscentre for det seneste regnskabsår opgjort til gennemsnitligt 5,23 procent, mod 5,41 procent året før. For hele porteføljen på godt 20 mia. kr. – herunder det nyerhvervede Nykredits hovedsæde – er kravet i gennemsnit på 5,19 procent, mod 5,47 procent året før. Men det realiserede afkast er af koncernen selv opgjort til 3,5 procent, mod 3,6 procent året før.

Ejlif Thomasen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank