Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Hastebeslutning stiller store krav til demokrati i Nykredit

Økonomisk ugebrev

torsdag 30. november 2017 kl. 10:05

Forenet Kredits ledelse valgte som forventet at haste et aktiesalg igennem frem for at bruge tiden til at undersøge alternative løsninger. Det var stik imod anbefalinger fra en række førende økonomer og helt unødvendigt. Dermed har realkreditkæmpen nu anbragt sig i den meget svære rolle at skulle tjene to herrer med forskellige interesser.

Efter det ekstraordinære repræsentantskabsmøde i Forenet Kredit torsdag er der for alvor behov for, at låntagerne vågner op og deltager aktivt i demokratiet, når der fremover skal vælges medlemmer til repræsentantskabet. Det meget uskønne forløb op til repræsentantskabsmødet viser, at låntagerne nu bliver straffet for i mange år at have ignoreret låntagerdemokratiet. Nu er der brug for at kigge på, hvordan man gør inden for navnlig landbrugsområdet, hvor kundeejede slagterier og mejerier på en helt anden måde har aktive ejere, der ikke lader sig presse til beslutninger af ledelsen.

Beslutningen om at sælge en minoritetspost af aktierne i Nykredit til pensionskasser er med stor sandsynlighed en mindre dårlig løsning end en traditionel børsnotering, som ledelsen ellers havde sat alle kræfter ind på at gennemtvinge. Men det uskønne i forløbet er, at man fra ledelsen helt nægtede at se på alternativer. Således kunne den meget omtalte aktionærforeningsmodel have sikret en situation, hvor Nykredit ikke skal tjene to herrer med forskellige interesser, men alene tjene låntagerne. Modellen fik ikke en chance. Ledelsen i Forenet Kredit har ikke lavet en konstruktiv undersøgelse af, om modellen i virkeligheden var den bedste løsning.

[irp posts=”486509″ name=”Nykredit: Pensionskassemodel krav fra Finanstilsynet”]

Således var bestyrelsesformand Nina Smiths afvisning af modellen på det netop overståede repræsentantskabsmøde begrænset til, at man på baggrund af en artikel i Økonomisk Ugebrev, havde spurgt Finanstilsynet om det var rigtigt, at det havde blåstemplet elementerne i aktionærmodellen. Trods den entydige bekræftelse fra Finanstilsynet blev konklusionen af Forenet Kredit vendt 180 grader rundt. Forenet Kredit har således ikke selv foretaget en undersøgelse af om modellen var et bedre alternativ. I stedet blev repræsentantskabet presset til en lyngodkendelse af et aktiesalg til pensionskasser.

Det er til trods for, at der stadig er en række forhold i denne aftale, der ikke er belyst. Der er således reelt stor usikkerhed om, hvilken fremtidig indtjening Nykredit skal præstere til de nye aktionærer. De skruer, der kan stilles på, er i det offentliggjorte materiale upræcist formuleret, og de virksomheder der sammenlignes med, er heller ikke præciseret. Dermed er der lagt op til mulige fremtidige konflikter. Samtidig er der allerede mindre end et døgn efter beslutningen om salg af aktier skabt ny usikkerhed om, hvad det egentlig er for et niveau, de kommende bidragssatser skal ligge på i Nykredit. For få uger siden meldte både Nina Smith og direktør Michael Rasmussen ud, at ” Nykredit skal være konkurrencedygtig – inden KundeKroner.” Det var sød musik i låntagernes ører, for det må betyde lavere bidragssatser.

Efterfølgende har Johannes Raaballe, der står bag aktionærforeningsmodellen og tidligere professor Anders Grosen regnet sig frem til, at det faktisk er muligt med salg af aktier til pensionskasserne at få bidragssatsen ned på 0,5 procent, samtidig med at de nye minoritetsaktionærer får indfriet løfterne om indtjening.

[irp posts=”476678″ name=”Nykredit får kapitalbuffer svarende til to års overskud”]

Men nu hvor repræsentantskabet så har sagt ok, bliver der fra Michael Rasmussen sendt signaler, som sår tvivl om hvad låntagerne kan forvente. Han er således citeret hos finans.dk for at sige: ”Det er vores ambition at være billigst efter kundekroner.” Dermed er den aggressive prisambition, der blev meldt ud for få uger siden nu nedtonet ganske voldsomt.

Herudover kom Michael Rasmussen til finans.dk med en anden udtalelse, der må få repræsentantskabet op af stolene. Hans svar på, at det er kunderne der er ejere i stedet for professionelle investorer via en børsnotering er ifølge finans.dk følgende: ”Der har selvfølgelig været meget støj fra dele af ejerkredsen, og det kommer der formentlig også fremadrettet.” Støj fra ejerkredsen! Det må give stof til eftertanke hos repræsentantskabsmedlemmer, der har kæmpet for at få ledelsen til seriøst at undersøge andre muligheder end børsnotering og salg til pensionskasser, at deres arbejde nu bliver kaldt ”støj”.

Det betyder, at det igen er aktive ejere i form af repræsentantskabsmedlemmer der er brug for. De vil kunne holde ledelsen under pres for at bringe låntagerne i fokus igen og få bidragssatsen ned mod de 0,5 igen.

Ejlif Thomasen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank