Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Godt mod hos nye løsninger til finansiering af fakturaer

Sten Thorup Kristensen

mandag 27. november 2017 kl. 14:40

Disruption-bølgen er i høj grad kommet til den finansielle sektor. For så vidt angår den del, der handler om kreditter baseret på udestående fakturaer – hvad end det er som factoring eller som et almindeligt lån med virksomhedspant i blandt andet fakturaer – er der en god og en dårlig nyhed.

Den gode nyhed er, at de nye, digitale løsninger ikke kommer som et eksprestog med 300 kilometer i timen og tromler alt på sin vej ned. Den dårlige nyhed er, at disse løsninger til gengæld er sejlivede. På de hjemlige breddegrader har især Dansk Faktura Børs gjort sig bemærket. På selskabets hjemmeside kan man sætte sin faktura på auktion, og den effektive rente, man får på sin kredit, vil så være afgjort af, hvor mange interesserede købere, der er i markedet. Adm. direktør Juri Cetti oplyser, at væksten i volumen i 2016 var på 50 procent, og at man sigter efter en lignende vækstrate i indeværende år.

[irp posts=”499419″ name=”Factoring-branchen øger væksten og slår alle rekorder“]

Det er høje tal, men det skal ses i forhold til et lavt udgangspunkt. For et år siden lød meldingen, at den samlede volumen i de cirka fire år, tjenesten da havde været på banen, var 330 mio. kroner. Så volumen i løbet af et år ligger stadig på få hundrede mio. kroner, hvilket er forsvindende lidt i forhold til, at der i år bliver udstedt factoring-kontrakter for cirka 110 mia. kroner.

NÆSTEN BREAK EVEN

Men der skal heller ikke meget mere til, før butikken lø-ber rundt. 2016-regnskabet viste et underskud på blot 136.000 kroner, og det fremgår, at den investerede kapital er nærmest ubetydelig. Lidt mere fylder lønningerne, men med omkostninger på det felt på kun knapt 600.000 kr. om året er det ikke just noget stort bureaukrati, man trækker på.

Den store fortjeneste kommer med højere omsætning, hvor omkostningerne langt fra vil stige i samme takt. Juri Cetti oplyser, at man sagtens kunne have haft større vækst allerede, men at man hellere vil have solide kundeforhold end hurtig vækst. Han tvivler ikke på potentialet. ”Jeg tror, at den potentielt vigtigste drivkraft bag væksten i brugen af fakturafinansiering simpelthen er en øget bevidsthed om muligheden. I dag (mandag i sidste uge,

red.) var der f.eks. en nyhed om, at Dansk Supermarked har øget deres leverandørgæld med 4 mia. kr. på tre år, til knap 8,8 mia. kr. Så er det jo ikke så mærkeligt, at flere og flere små og mellemstore virksomheder lærer om fakturakøb og derefter vender sig mod fintech-baserede fakturafinansieringsløsninger som Dansk Faktura Børs,” skriver Juri Cetti i en mail til Økonomisk Ugebrev.

[irp posts=”499402″ name=”Leasing stabiliserer sig nu på højt niveau“]

”Vi tror fast på, at vores vækst vil fortsætte. En af katalysatorerne for os i fremtiden vil blandt andet være det nye EU-betalingsdirektiv PSD2 om ”open banking”, som kræver, at bankerne åbner deres betalingsinfrastruktur og kundedata til tredjepartsvirksomheder, såsom Dansk Faktura Børs. Med disse data kan vi blandt andet bruge ”machine learing” og kunstig intelligens til at opbygge endnu bedre kreditmodeller,” fortsætter han.

BANKENS LØSNING

Danske Bank har introduceret produktet DynamicPay, hvor pointen er, at leverandør og kunde kan aftale den rabat, sidstnævnte skal have for at betale regningen straks, i stedet for at benytte lange kredittider. Banken opkræver gebyr for at skabe kontakten og foreslå parterne en pris. Kunden har mulighed for at opliste alle sine udestående fakturaer i systemet, så det er nemt at vælge til eller fra, om hver enkelt skal sælges. På den måde kan kunden med mange udestående fakturaer meget præcist styre sin likviditet og sørge for, at der er lige så mange penge i kassen, som der er behov for – og ikke flere.

Banken sætter dog ikke tal på, hvor meget tjenesten bliver brugt, og man nedtoner eventuelle forventninger til, hvor hurtigt den skal slå igennem. ”Det går godt med udrulningen af DynamicPay på trods af, at der er tale om et helt nyt produkt på markedet. Vi har fået en række nye kunder ombord især gennem de seneste måneder, og vi oplever fra virksomhedernes side en øget interesse for løsningen. Men som det også er tilfældet med andre løsninger til store virksomhedskunder, er der tale om ofte langstrakte forløb, hvor løsningen skal integreres i virksomhedens øvrige processer. DynamicPay er et produkt, som ganske vist allerede i dag er lønsomt, men som vi først og fremmest har store forventninger til på sigt,” oplyser Lars Sjögren, der er chef for Transaction Banking i Danske Bank.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank