Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Markant nedjustering i ni large cap-selskaber

Økonomisk ugebrev

søndag 30. oktober 2016 kl. 8:50

Mens analytikerne nu for alvor er begyndt at nedjustere deres forventninger til fremtidige overskud i danske large cap-selskaber, er den modsatte bevægelse netop påbegyndt i de største europæiske og amerikanske selskaber.

Økonomisk Ugebrev har tidligere beskrevet, hvordan analytikerne af danske C20-selskaber meget længe har fastholdt optimistiske forventninger, og de danske selskaber har de seneste år også performet langt bedre end gennemsnittet af europæiske selskaber. Analytikerne har for det europæiske Stoxx 600-indeks og det amerikanske S&P 500-indeks løbende reduceret deres overskudsskøn de seneste tre-fire kvartaler, men den udvikling er nu ved at vende til det positive. Udviklingen med nedjusteringer i de danske børsselskaber har for alvor taget fart, da analytikerne i en stribe C20-selskaber blev taget med bukserne nede med de fremlagte regnskaber for andet kvartal.

Aktuelle analytikerestimater for de 25 danske large cap-selskaber viser, at forventningerne over de seneste måneder er sat betydeligt ned for ni af selskaberne, når det gælder skønnet for de fremtidige 2018-overskud. Analytikernes mere pessimistiske syn på de fremtidige overskud har dog stort set ikke påvirket estimaterne for 2016. Analytikernes mere afdæmpede syn på de danske large cap-selskaber er overraskende, fordi der for første gang i flere kvartaler nu sker positive justeringer for både de store europæiske og amerikanske aktier. I de seneste uger har det amerikanske S&P 500-indeks efter alt at dømme bundet, efter løbende nedjusteringer om faldende overskud de seneste fire kvartaler. Overskudsfaldene i forhold til samme kvartal året før har været på 2,1 procent, 5,0 procent, 2,9 procent og 0,8 procent de seneste fire kvartaler. Forventningen til de aktuelle resultater i tredje kvartal 2016 fra de store amerikanske selskaber har været faldende i over et år. Den 1. januar 2016 lød forventningen på plus 8,3 procent, som 1. oktober 2016 var faldet til minus 0,5 procent. Over de seneste tre uger er den samlede forventning igen skiftet til et plus på 1,7 procent.

Særligt er der sket opjusteringer inden for finans, teknologi og energi, muligvis i forlængelse af øget optimisme omkring udviklingen i den globale økonomi. Analytikerne tror altså fremadrettet mere på de cykliske konjunkturfølsomme aktier, mens de defensive aktier (som udgør hovedparten af de danske C20-aktier) ser ud til at ligge med uændrede vækstrater. Samlet kan det meget vel udløse en sektorrotation over mod mere cykliske aktier.

Økonomisk Ugebrev har gennemgået analytikernes revisioner af deres estimater over de seneste tre og seks måneder, baseret på data fra analysefirmaet Infinancials. Et overraskende billede er, at analytikerne i forhold til de danske large cap-selskaber er relativt pessimistiske. Som det fremgår af tabellen over analytikernes justeringer, er der sket markante nedjusteringer i de fremtidige overskudsforventninger i hele ni selskaber.

Største nedjusteringer har ramt A.P. MøllerMærsk, Carlsberg, FLSmidth og Novozymes. Men der er også markante minusser fra analytikerne til Coloplast, Nordea, Novo Nordisk, Simcorp og William Demant, når analytikerne kigger frem mod 2017 og 2018. Nedjusteringerne betyder dog i de fleste tilfælde ikke fald i selskabernes overskud, men blot mindre vækst i overskuddene. Eneste klare vindere de kommende år ses at blive Vestas og Genmab, som har fået solide opjusteringer, mens også Jyske Bank, DSV og NKT har oplevet opjusteringer på det seneste. Modsat USA-selskaberne står de europæiske Stoxx 600-selskaber fortsat til at komme ud af det netop afsluttede tredje kvartal 2016 med massive overskudsfald siden samme kvartal sidste år. Her er forventningerne til Q3-overskuddene fortsat et fald på 12,9 procent i forhold til sidste år. Men det procentvise overskudsfald er mindre end for to uger siden. Også uden det forventede underskud i energiselskaberne er den negative udvikling mærkbar med et dyk på 10,6 procent.

Ifølge Thomson Reuters bliver året sidste kvartal dog markant bedre end årets første tre kvartaler, idet der ventes overskudsvækst på hele 13 procent i forhold sidste kvartal af 2015. Her er de bedre makro-økonomiske udsigter slået igennem på analytikernes estimater for især forbrugsvarer og finans. Også de amerikanske S&P 500-selskaber ses at præstere betydeligt bedre i Q4 end i Q3 – med en overskudsvækst på over 8 procent, mod en flad udvikling i Q3.

Ifølge Thomson Reuters ligger de danske C20-selskaber samlet set tredjebedst blandt 16 europæiske lande – med en forventet overskudsvækst på 12 procent, kun overgået af Belgien og Irland. Både i Norge og Finland ventes større overskudsfald, men de svenske selskaber ligger omkring uændret.

 

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Direktør for Forsvarsministeriets Personalestyrelse
Region Hovedstaden
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Erhvervsministeriet søger kontorchef til analyse på det erhvervsøkonomiske område
Region Hovedstaden
Udløber snart
Økonomiassistent til Aabenraa Havn
Region Syd
Udløber snart
Leder af Løn og Vilkår
Region Hovedstaden
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden
Udløber snart
Økonomikonsulent til fagforbund
Region Hovedstaden
Udløber snart
Forsker eller seniorforsker til økonomiske analyser af arbejdsmarked, sundhed og arbejdsmiljø
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank