Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Det tegner til skidt start for TCM på børsen

Morten W. Langer

torsdag 07. december 2017 kl. 8:23

Meget tyder på, at Carnegie som såkaldt stabiliseringsagent allerede har været tvunget til at tilbagekøbe op mod en fjerdedel af de aktier, som blev solgt til ikke-institutionelle investorer ved børsnoteringen af TCM Group.

Efter første uge som børsnoteret selskab har køkkenproducenten TCM været en skuffelse for de nye aktionærer. Nye aktier for 700 mio. kr. blev solgt til kurs 98, svarende til en samlet børsværdi af selskabet på knap 1 mia. kr. Udbudsprisen landede midt i det tidligere udmeldte udbudsinterval mellem 90 og 105. Men der var ikke nogen af de sædvanlige trommesoloer i begejstring over massiv overtegning.

På første børsdag, fredag den 24. november, var kursen nogle få minutter over noteringskursen på 99, hvorefter den de følgende timer sivede under 96, for at slutte dagen i 98. Efterfølgende har kursen svinget mellem 94 og 97, hvilket ikke er nogen synderlig succes for en børsstart.

Og muligvis er billedet betydeligt værre, end kursudviklingen umiddelbart afspejler:

For det første anses det for god praksis, at aktiesælgerne sørger for en IPO-rabat på ca. 10 procent, for den risiko investor påtager sig ved at være med i processen omkring børsføring af en ny virksomhed. Økonomisk Ugebrev har i en tidligere analyse påpeget, at en sammenligning af værdiansættelser med de to børsnoterede konkurrenter, svenske Nobia og engelske Howden, ikke understøttede eksistensen af en IPO-rabat.

For det andet er det påfaldende, at TCM-aktien den første uge på børsen har klaret sig betydeligt ringere end de to børsnoterede konkurrenter. Nobia og Howden er steget ca. 2 procent den seneste uge, mens TCM er dykket knap 2 procent. En kursdifference i forhold til to konkurrenter på 4 procent på kun én uge er opsigtsvækkende. Ikke mindst i en børsføringssituation, hvor der er stabilisering på TCM-aktien.

For det tredje tyder meget på, at der efter emissionsdagen er blevet stabiliseret massivt i aktien. Emissionsbanken Carnegie er udpeget som såkaldt stabiliseringsagent, der har til opgave at ”stabilisere” aktien de første 30 dage efter emissionen, eksempelvis ved at understøtte aktien med opkøb under emissionskursen.

Carnegie kan outsource denne opgave til andre, og det virker påfaldende, at Carnegie sammen med den anden emissionsbank, Danske Bank, efter børsstarten har været eneste store nettokøbere. Handelsoplysninger fra fondsbørsen viser, at de to tilsammen den første uge har nettokøbt for 120 mio. kr. ud af et samlet nettokøb på 130 mio. kr. Stort set alle andre har altså været nettosælgere med et tilsvarende beløb, med Nordea, JP Morgan, Morgan Stanley og UBS som største nettosælgere.

Emissionsbankernes nettokøb er særligt bemærkelsesværdigt set i lyset af, at halvdelen af det samlede aktiesalg for 700 mio. kr. er placeret hos institutionelle investorer som ATP og BankInvest. Hvis de resterende ca. 350 mio. kr. består af især private investorer, svarer det altså groft sagt til, at en tredjedel af disse investorer har solgt deres aktier lige efter emissionen. Det afspejler sandsynligvis, at der ved emissioner typisk er mange private spekulative investorer, som søger at score en kortsigtet spekulativ gevinst, baseret på en forventet IPO-rabat.

Hvor meget Carnegie har opkøbt som stabiliseringsbank, kommer der sandsynligvis en børsmeddelelse om omkring den 4. december, hvis mønsteret følger stabiliseringsagentens rapportering efter Nets’ IPO. Umiddelbart vurderet kan stabiliseringen løbe op i 60-90 mio. kr.

I en kommentar til Økonomisk Ugebrevs analyser siger CEO i TCM Group Ole Lund Andersen: ”TCM Group har været børsnoteret i en uge. Det er alt for kort tid til at bedømme, hvorvidt det er en succes eller en skuffelse. Aktiemarkedet skal ses i et længere perspektiv. Og hvorvidt TCM Group bliver en succes eller skuffelse bør bedømmes på, om vi leverer de resultater, vi har stillet investorerne i udsigt – og som må formodes at ligge til grund for deres beslutning om at købe aktien.”

Videre siger han: ”TCM Group er præcis den samme investeringscase som for en uge siden. TCM Group er en sund industrivirksomhed, der har leveret tocifrede vækstrater i de senere år, og som har stillet investorerne fortsat vækst i udsigt. I 2017 forventer vi en omsætning på ca. 800 mio. kr. og et justeret EBITA i niveauet 116-122 mio. kr. På mellemlang sigt er det vores mål at opnå en organisk omsætningsvækst over markedsvæksten – og altså fortsat vinde markedsandele – og en forbedring af EBITA-marginen til over 15%. De konkrete forventninger til 2018 melder vi ud i forbindelse med årsregnskabet for 2017.”

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.
Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank