Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Entreprenører får beskeden gevinst af opsvinget

Økonomisk ugebrev

mandag 04. december 2017 kl. 13:34

Selvom det aktuelle opsving med stor aktivitet på bygge- og anlægsområdet burde give gode muligheder for entreprenørselskaberne, udebliver den forventede fremgang på top- og bundlinjer.

Det er stort set kun antallet af ansatte, der steg i 2016, og dermed tegner årets oversigt et lidt skuffende billede af entreprenørbranchen. Samlet var der tale om en ganske beskeden fremgang i omsætningen på knap 2 procent, og selvom vi i øjeblikket har et billede af en branche med høj aktivitet og efterspørgsel efter medarbejdere, lykkedes det ikke for selskaberne at forvandle det til højere indtjening.

Brancheforeningen Dansk Byggeris formand betegner selv i beretningen 2016 som året, hvor vi lagde krisen bag os og kom med i opsvinget. Og udsigterne for i år og næste år er yderligere fremgang. Branchemæssigt steg antallet af ansatte i 2016 med godt 4 procent, og måler man på Ugebrevets liste over de største selskaber, var stigningen i antal ansatte på 6-7 procent.

DEFEKTE ORGANISATIONSÆNDRINGER

Men som det også tidligere er set, er branchen ikke særlig god til at omsætte de gode tider til bedre indtjening og dermed en bedre bundlinje. Så selvom omsætningen steg en smule, faldt bruttoresultatet for de 36 selskaber på listen med næsten 3 procent. Driftsresultatet fik endda endnu større tilbagegang med over 18 procent, og resultatet før skat faldt med hele 20 procent.

[irp posts=”513089″ name=”Bedre indtjening på byggematerialer“]

Det betyder, at oversigtens samlede overskudsgrad er gået fra 4,6 procent til 3,7 procent. Det er imponerende ringe under et opsving. Der er ikke tale om, at de samlede tal bliver trukket ned af en enkelt virksomhed i krise. Det er en helt generel tilbagegang i indtjening, hvor flere end halvdelen af selskaberne måtte konstatere laveste resultater.

En af de store virksomheder, der trækker ned i årets oversigt er det fondsejede Kemp & Lauritzen. Ledelsen har selv en række forklaringer på det meget dårlige resultat, hvor omsætningen faldt med knap 6 procent, og hvor et overskud året før på 43 mio. kr. før skat – der absolut ikke var prangende – blev vendt til et underskud på 40 mio. kr. Ledelsen kalder det da også selv ”meget utilfredsstillende.”

I beretningen bliver en del af forklaringen lagt på skuldrene af den tidligere direktør, der forlod virksomheden midt i implementering er det, ledelsen kalder ”selskabets største og mest ambitiøse strategiplan nogensinde. Denne implementering skete ikke ”med den nødvendige omhu.” Hertil kommer ifølge ledelsen ”et uhensigtsmæssigt organisatorisk og projektmæssigt fokus på det største forretningsområde – Teknikhuse, som betød tab på fastprisaftaler.” Oven i alt dette kommer betydelige nedskrivninger på en række entreprisekontrakter i Jylland.

Også hos en af de andre tabere på årets liste, det finsk ejede Caverion, får nye systemer noget af skylden for et ringe resultat. Bestyrelsen kalder året for ”meget utilfredsstillende.” Året før opnåede koncernen et meget beskedent overskud på 25 mio. kr. før skat af en milliardomsætning, og i 2016 blev det forværret til et tab på 22 mio. kr. Selskabet implementerede i 2016 et nyt ERP-system, SAP, som har krævet mange interne ressourcer. Resultatet er bemærkelsesværdigt ringe i betragtning af, at koncernen selv skriver, at der har været en tilgang af projektopgaver, og at man har vundet en række støre og længerevarende projekter. Derimod har der været tilbagegang på service- og vedligeholdelsesopgaver.

OGSÅ LYSPUNKTER

Det er dog ikke helt sort i sort blandt entreprenørselskaberne. Både HuscompagnietKPC og A. Enggaard præsterede pæne fremgange i både omsætning, indtjening og resultat før skat. Alle selskaberne ligger blandt de otte største på årets liste.

Huscompagniet er Danmarks største producent af typehuse og enfamiliehuse, og regnskaberne for de seneste fem år viser en ubrudt vækst i både forretningsomfang og resultat. I 2016 fik overskudsgraden et lille nyk opad til 8,8 procent, og resultatet før skat blev 238 mio. kr. En af de afgørende fordele for koncernen er topkarakterer blandt de forskellige steder, der bliver ratet. F.eks. modtog koncernen i 2016 prisen som årets husbygger for fjerde år i træk, og i 2016 blev det til i alt mere end 1400 nye huse. Koncernen blev for et par år siden solgt til den svenske kapitalfond EQT, der gennem en holdingkonstruktion har placeret ejerskabet på Guernsey.

Både KPC Holding og A. Enggaard er familieejede entreprenørkoncerner, der begge opfører både erhvervsejendomme og større boligejendomme, og altså har et noget andet aktivitetsområde end Huscompagniet. KPC Holding matcher helt udviklingen hos Huscompagniet og kan altså også udvise imponerende vækst i både omsætningen og overskud de seneste fem år. Koncernen skal opføre Comwell-koncernens første hotel i hovedstaden og et større boligbyggeri for Danica i Sluseholmen i København.

A Enggaard koncentrerer sig i lidt større omfang om projekter i navnlig det østjyske, herunder mange aktiviteter i Århus-området. Der er tale om en familieejet virksomhed i nu tredje generation, hvor familien sidder i direktionen og bestyrelsen. Koncernen opfører både ejendomme for andre og har herudover også anlægsejendomme.

Ejlif Thomasen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank