Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe Aktietips

Økonomisk ugebrev

mandag 01. december 2014 kl. 12:44

Mange banker forsøger at bilde de private investorer ind, at aktiemarkederne har det fint, og at der er betydelige stigninger på vej også næste år, efter fem års næsten ubrudte stigninger. Begrundelsen er ofte stigende overskud i de børsnoterede selskaber. Men over trefjerdedele af det seneste års kursstigninger på de internationale aktiemarkeder er drevet af en højere multipel, altså en stigning i aktieprisen i forhold til overskuddet per aktie (p/e-værdien).

Blandt internationale professionelle investorer, analytikere og kommentatorer er der for tiden en helt anden debat omkring fortsatte aktiekursstigninger og den generelle udvikling på de finansielle markeder: nemlig at forskellen mellem den underliggende økonomi og værdiansættelsen på aktiemarkederne og andre aktivmarkeder efterhånden ligner en boble, som bliver drevet af centralbankernes pengeudpumpning og de ekstremt lave renter.

I det følgende vil vi gennemgå en stribe vurderinger fra internationale finanshuse, analytikere og kommentatorer. Billedet der tegnes trækker i retning af, at stigningerne på aktiemarkederne meget vel kan fortsætte en rum tid endnu, da en aktieboble netop er kendetegnet ved, at den blot fortsætter med at vokse og vokse. Altså lige indtil den sprænger. Især den seneste måneds udvikling på aktiemarkederne er i en historisk sammenhæng enestående. Da den seneste nedtur på aktiemarkederne startede midt i september, var den udbredte holdning, at det skyldtes vigende tro på centralbankernes pengepolitiske eksperiment, faldende økonomisk vækst i Europa og Kina, samt en markant øget frygt for deflation.

Dette billede er der ikke ændret meget på den seneste måned. Til gengæld har både den europæiske og den kinesiske centralbank udmeldt, at man vil lempe pengepolitikken yderligere eller øge opkøb af finansielle aktiver i markedet, selvom begge dele ikke ser ud til at have nævneværdig effekt. Påfaldende er det samtidig, at korrektionen ned på de internationale aktiemarkeder lige præcis vendte den dag, hvor den amerikanske centralbankdirektør Bullard offentligt luftede tanker om, at den amerikanske centralbank om nødvendigt kunne genstarte obligationsopkøbene. I denne grafik kaldes lavpunktet ”Bullard lows”.

I dette indlæg fra en erfaren S&P Futures trader lyder vurderingen, at den seneste måneds stigninger på det generelle aktiemarked efter den voldsomme korrektion ned i starten af oktober ligner et ponzi scheme, hvor den amerikanske centralbank har grebet ind med massive indkøb af S&P Future kontrakter. Han kalder det usandsynligt, at korrektionen på den måde kan vende til en ny kraftig stigning, som de seneste uger har givet nye kursrekorder. Han vurderer, at aktiemarkedet den seneste måned har opført sig som en manipuleret Penny stock, altså en lille illikvid SmallCap aktie, som blev pumpet op af nogle få købere.

Anstrengt værdiansættelse: Fra helåret 2013 til helåret 2014 (baseret på aktuelle estimater) er det samlede overskud i de europæiske Stoxx 600 aktier steget 5 % ifølge Thomson Reuters seneste opgørelse af europæiske selskaber. I samme periode er Stoxx 600 indeks steget ca. 30 %. Med andre ord er fem sjettedele af fremgangen på det europæiske aktiemarked drevet af en højere multipel. Kun én sjettedel er drevet af højere overskud.

Faren for deflation stiger stadig: Selvom om retorikken fra den europæiske centralbank på det seneste er skærpet omkring nye initiativer for at stimulere vækst og øge inflation, er der ikke meget tro i markedet på, at det kommer til at virke. Især den store infrastrukturplan synes mere at være psykologisk end reel. For det første vil den tidligst få effekt på økonomien om 3-4 år. For det andet er det tvivlsomt om de private investorer hopper med. Vigtigere er det at se på de nære indikatorer: Frygten for deflation er de seneste dage steget til historiske højder, viser udviklingen i den europæiske inflationsswap. Endvidere fortsætter obligationsrenterne med at falde, som udtryk for svage vækstforventninger og lav inflation (eller deflation).

Hurtigt og historisk langvarigt comeback for aktier efter finanskrisen i 2008. Som det vises i denne gennemgang er det aktuelle aktierally i en historisk sammenhæng både meget langt i antal måneder og meget hurtigt i forhold til det finansielle og økonomiske kollaps, verden var igennem i 2008-2009. Blandt især amerikanske investorer er der stadig flere, som ikke ser de aktuelle aktiemarkeder drevet af sunde og naturlige kræfter. Men derfor kan aktiemarkederne alligevel fortsætte op en rum tid endnu. Eksempelvis den anerkendte GMO-chef Jeremy Grantham forventer, at det amerikanske aktiemarked bevæger sig endnu længere ind I boble-territorium, op mod 2.250 for S&P 500, før boblen sprænger.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank