Bestyrelseskursus for medlemmer af finansielle virksomheder, men der er ingen eksamen og kravene gælder ikke nuværende bestyrelsesmedlemmer:
Finanstilsynet har gennemført en høring af regler for ”grundkursus” for bestyrelsesmedlemmer i finansielle virksomheder: ”§ 7. Et læringsmål for et kompetenceområde, jf. §§ 2 og 3, består af tre niveauer, hvor opnåelse af 1) læringsmålsniveau 1 forudsætter, at bestyrelsesmedlemmet efter gennemførelse af undervisning har et overordnet kendskab til de emner og begreber, der indgår i kompetenceområdet, samt det retsgrundlag, der danner rammen for kompetenceområdet, herunder forståelse for de hensyn retsgrundlaget søger at sikre, 2) læringsmålsniveau 2 forudsætter, at bestyrelsesmedlemmet, udover opnåelse af læ-ringsmålsniveau 1, har opnået tilstrækkeligt kendskab til kompetenceområdet til at kunne medvirke til udførelsen af en bestyrelses opgaver inden for kompetenceområdet, herunder til at kunne stille spørgsmål til en direktion og forholde sig til besvarelsen, og 3) læringsmålsniveau 3 forudsætter, at bestyrelsesmedlemmet har opnået yderligere kendskab, jf. nr. 2, til kompetenceområdet og selvstændigt vil kunne udføre en bestyrelsesopgave inden for kompetenceområdet.” Reglerne gælder for 1. januar 2017.
Finanstilsynet holder Fit & Proper konference:
Tilsynet oplyser , at ”Konferencen ”Fit & proper-reglerne i gode tider” samler en række danske og udenlandske eksperter og repræsentanter for finansielle virksomheder, som alle vil bidrage til at belyse de spørgsmål, som konferencen rejser: Hvordan sikrer vi, at ledelserne i de finansielle virksomheder er klædt på til at kunne håndtere den næste krise? Skal vi have øget fokus på tilsyn med ledelsernes egnethed og hæderlighed (fit & proper-reglerne) i gode tider? Skal Finanstilsynet gribe opgaven anderledes an end i dag?”
Bankernes 1. halvår 2016 blev ringere end samme halvår året før: Finanstilsynet skriver i en gennemgang af bankernes hovedtal i 1. halvår 2016, at ”Pengeinstitutterne fik et samlet overskud før skat på 17,2 mia. kr. i 1. halvår 2016. Dette er et fald på 10,5 pct. i forhold til 1. halvår 2015. Nedgangen skal ses i lyset af, at resultatet for 1. halvår 2015 var det bedste siden 2007. Resultatnedgangen skyldes bl.a. fald i rente- og gebyrindtægter samt kursregulering af værdipapirbeholdningen mv. Nettorenteindtægterne er faldet i forhold til 1. halvår 2015. Faldet skyldes primært lavere renteindtægter fra obligationer og udlån, der ikke opvejes af lavere renteudgifter til obligationer og indlån. Nettogebyrindtægterne er også faldet.”
Finanstilsynet får SKAT´s Panama Papers oplysninger: Erhvervsministeriet skriver , at ”Finanstilsynet inddrager oplysningerne fra SKAT i undersøgelsen af bankernes involvering i sagen om Panama Papers Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen har i dag orienteret den finansielle forligskreds i Folketinget om, at den endelige redegørelse af bankernes involvering i sagen om Panama Papers af 19. juni 2016 er udskudt.”
Nationalbanken med forskningspapir om ”Overoptimisme og boligprisbobler”: Nationalbanken har udgivet et forskningspapir , der undersøger ”betydningen af overoptimisme for boligprisudviklingen i Danmark. Der findes tegn på, at den historiske boligprisudvikling delvist har været drevet af optimisme uden baggrund i fundamentale økonomiske faktorer, især i perioder med kraftige boligprisstigninger. Det understreger nødvendigheden af en stabilitetsorienteret økonomisk politik i perioder med et stramt arbejdsmarked og en høj grad af kapacitetsudnyttelse i økonomien. (…) Analysen indikerer, at eksogene stød til forbrugertilliden bidrog til opgangen i boligpriserne i så-vel midten af 1980’erne som i midten af 2000’erne. Resultaterne i den mikroøkonometriske del af papiret indikerer, at overoptimistiske husholdninger i 2000’erne var mere tilbøjelige til at købe fast ejendom end andre husholdninger. De valgte ligeledes en højere belåningsgrad, når de købte fast ejendom. Endelig viser analysen, at der var en særlig høj andel af overopmistiske husholdninger, som gennemførte bolighandler under den kraftige opgang i boligpriserne i midten af 2000’erne.”
MWL
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.