Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Ugens stærkeste og svageste erhvervsdækning

Morten W. Langer

søndag 06. november 2016 kl. 20:28

Novo Nordisk og priserne i USA: At der i USA findes mennesker, som ser meget skeptisk på Novo Nordisks prisfastsættelse i landet har egentlig været kendt siden foråret 2015, da Bloomberg tog emnet op. Novo Nordisk er så i denne uge blevet angrebet af den amerikanske politiker Bernie Sanders, og nu er historien slået stærkt igennem i danske medier . To karakteristiske fænomener er på spil her: For det første er danske medier ofte temmelig tøvende med at tage kritiske historier op om danske virksomheder fra udenlandsk presse, hvis disse historier står stærkt i modsætning til den generelle opfattelse af virksomhederne i den danske offentlighed. Så må historierne jo nok være forkerte, især hvis virksomhederne selv afviser dem. For det andet slår alle de historier, der således har ligget latent i ”nyhedsmarkedet” igennem med fuld kraft i de danske medier i det øjeblik. Stemningen omkring virksomheden vender fra det ovenud positive til det mere kritiske, således som det er sket for Novo Nordisk i de seneste måneder. Ledelser og aktionærer, der vil være forudseende, kan således gøre klogt i at følge udenlandske mediers dækning af deres virksomheder.

Historisk krise? Alting er jo relativt. Man kan således spørge, om Novo Nordisk og A.P. Møller-Mærsk virkelig er i en ”historisk krise,” sådan som BT mener , og ”kæmper med røde tal,” fordi resultaterne for tredje kvartal 2016 har skuffet gevaldigt og Novo Nordisk har skruet ned for prognosen. Men overskriften afspejler igen problemet ved at være en national ikon-virksomhed: Medierne medvirker til at skabe myter om succes (ofte med virksomhedernes ivrige bistand), men lever også af at rive myterne ned igen.

Fuldfed reklame: Børsen udmærker sig ikke ligefrem redaktionelt med en skamrosning af et hotel i Berlin. Den hæmningsløse reklame-artikel er intet sted mærket ”annonce,” men er bedømt fra de oplysninger avisen giver, skrevet af en journalist, der har fået sin rejse til Berlin betalt af hotellet. Rejser betalt af udenforstående kan muligvis give mening, hvis de benyttes til at bedrive almindelig kritisk journalistik. Men her udarter det til, at man uden videre kan købe sig til positiv redaktionel omtale af et produkt. Børsen burde gøre det mere klart for læserne.

Rådvildhed: Skal man nævne to succeser i Danmark på denne side af årtusindeskiftet, må det – uden sammenligning mellem de to i øvrigt – være Novo Nordisk og Dansk Folkeparti. Begge har med stor dygtighed udnyttet deres potentiale og skabt vækst og resultater for sig selv. Lige for tiden er begge i dybe problemer, og man kan fascineres over, at de også reagerer på samme måde: Med en rådvildhed, der står i kontrast til den normale selvtillid. Rådvildheden fremgår af mærkelige, meningsløse udtalelser. Som når Kristian Thulesen Dahl onsdag sagde til DR , at det var et angreb på folketingsformand Pia Kjærsgaards ytringsfrihed, når andre partier kritiserer hende for at have kaldt EU ”en rotterede”. Eller som når Novo Nordisk besvarede Bernie Sanders kritik af stigende insulinpriser med at rabatterne også steget og man også sørger for at sælge billig insulin. Ingen af delene ændrer på, at de generelle priser er steget. I dialogen med aktionærerne har det været nemt at sælge det budskab, at prisstigningen hang sammen med produktforbedringer. Men hvis man ikke har selvtillid nok til at bruge dette argument over for de amerikanske forbrugere, er det unægteligt et problem.

Kontantløs: Professor Steen Thomsen fra CBS melder sig i en kronik i Børsen blandt fortalerne for, at kontanter skal udfases som betalingsmiddel. Det vil ifølge professoren dels gøre det nemmere for centralbankerne at gøre negative renter effektive, og dels ”(ville) mange banker i øvrigt glæde sig over muligheden for at få negative renter, der kunne gøre det nemmere for dem at genskabe deres marginaler, der kommer under pres, hvis der er en nedre grænse for renteniveauet.” Jamen, velbekomme. Overgangen til det kontantløse samfund skal altså betyde, at bankerne kan tage penge fra borgerne, og at disse samtidig bliver svinebundet til centralbankernes vidtløftige projekter. Én gang til må man minde om, hvad penge er: Et betalingsmiddel, som kun fungerer, hvis der er tillid og opbakning til det. Det er dette, professoren vil gamble med.

læs hele udgivelsen her

MWL/MOS

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank