Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Banker drives frem af lavere udlånstab

Morten W. Langer

søndag 30. oktober 2016 kl. 17:29

Finanstilsynets relativt hårdhændede hensættelsesregler betyder, at bankerne over en bred kam nu tilbagefører tidligere udlånshensættelser på grund af oprydning i usikre udlån. Basisforretningen er fortsat under pres, og omkostningerne øges stadig. Hvornår kommer konsolideringen i banksektoren?

Den danske banksektor er fortsat under et indtjeningsmæssigt pres. Men der er tilsyneladende stadig ikke tilstrækkelig motivation blandt bankledelserne til at skære dybt i omkostningsbasen eller indgå i en konsolidering for at øge stordrift og lønsomhed. En gennemgang af de første regnskaber for provinsbankerne viser, at omkostningerne til personale og administration fortsat stiger de fleste steder, og bundlinjerne rettes langt hen ad vejen op af lave eller tilbageførte hensættelser og af kursgevinster.

Tilbageførsel af hensættelser løfter bundlinjer: 
De fleste banker har efter finanskrisen opbygget meget store akkumulerede tabshensættelser, de såkaldte korrektivkonti, hvor der er taget højde for fremtidige udlånstab. Med stabiliseringen i dansk økonomi, herunder fremgangen i erhvervslivet og de ekstremt lave boligrenter, har der været grundlag for at tilbageføre tidligere hensættelser. Det kan være med til at løfte bundlinjerne de kommende år, med mindre de økonomiske konjunkturer igen forringes. Det er der ikke aktuelt tegn på, selvom centralbankernes kunstige stimulanser har skabt bobler i både aktier og obligationer.

Rentemarginaler fortsat under pres: Nationalbankens tal viser, at rentemarginalerne fortsat har været under pres hen over 2016. Fra december 2015 til september er det gennemsnitlige udlån til erhvervslivet dykket fra 3,0 procent til 2,7 procent. For private er marginalen dykket fra 4,6 procent til 4,4 procent. Samlet betyder det, at nettorenteindtægter er faldende med uændret udlån. Sammen med Nationalbankens minusrenter på 0,65 procent på indskudsbeviser er bankerne altså endnu mere end tidligere ansporet til at øge udlånet.

Stagnerende udlån med tendens til vækst i september: Bankudlånet til både private husholdninger og erhvervslivet har gennem 2016 været stagnerende. Til private omkring 510 mia. kr., men med et hop opad i september til 521 mia. kr. Billedet er fuldstændig det samme for erhvervsudlån, som i årets første otte måneder har ligget omkring 333 mia. kr., men hvor der i september skete et spring op til 343 mia. kr., ifølge Nationalbankens tal. Holder den positive tendens, kan det give et løft i branchens indtjening. Men med bankernes aktuelle placering for 142 mia. kr. i indskudsbeviser er forskellen i forhold til udlån fra minus 1 mia. kr. til plus 4 mia. kr. Altså en difference på op mod 5 mia. kr., hvis bankerne konverterede indskudsbeviser til udlån.

Realkreditten er blevet bankernes nye guldæg: De seneste års ganske betydelige forhø-jelser af bidragssatserne i realkreditten har gjort de bankejede realkreditinstitutter til en guldgrube. Forretningen af egenkapitalen ligger typisk over 10 procent, og omkostningerne er endda slet ikke tilpasset nedad med de mange muligheder for at automatisere og effektivisere processer. Bliver det varslede nye realkreditinstitut baseret på en digital forretningsmodel med meget lave omkostninger, kan det komme til at disrupte hele sektoren.

Fortsat svag gennemsigtighed i banksektorens regnskaber: Gennemgangen af Q3-regnskaberne viser en forsat ringe oplysningskvalitet i de fleste mindre banker. Hverken Skjern Bank eller Nordfyns Bank oplyser særskilte regnskabstal for tredje kvartal. Det betyder, at man som regnskabslæser skal afkode udviklingen isoleret set og fratrække halvårstallene fra Q3-tallene (for de første ni måneder). For begge banker tegnes et billede af, at fremgangen især skyldes større kursgevinster og lavere bogførte tabshensættelser. Til gengæld er omkostningerne til personale og administration stigende.

Både Skjern Bank og Nordfyns Bank satser på ekspansion ud af dødvandet. Skjern Bank skriver: ”Forøgelse af udlånsvolumen med 230 mio. kr. eller 6,6 % til 3,7 mia. kr. Indlån tilsvarende forøget med 228 mio. kr. eller 5,1 % til 4,7 mia. kr., svarende til en indlånsoverdækning på 970 mio. kr.”

Nordfyns Bank skriver også, at udlånet er øget, men ”på grund af blandt andet stigende omkostninger til personale og administration er basisindtjeningen til gengæld gået tilbage til 33,7 mio. kr. fra 35,5 mio. kr. i de første ni måneder af 2015. Stigningen (i omkostningerne, red.) er en konsekvens af et øget aktivitetsniveau og afspejler den valgte ekspansive strategi.” Videre hedder det, at ”takket være øgede kursreguleringer og lavere nedskrivninger er det på bundlinjen lykkedes banken at lande et resultat før skat på 37,6 mio. kr. mod 29,9 mio. kr. for samme periode sidste år.”

læs hele udgivelsen her

MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank