Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Chok kan sende Novo ind i en ny epoke

Morten Sørensen

søndag 30. oktober 2016 kl. 17:31

Novo Nordisk og Novozymes, de to største selskaber i Danmarks dominerende virksomhedsgruppe, har skuffet investorerne alvorligt i år. Fredag i den forgangne uge gav Novo Nordisk markedet endnu et chok. Er der noget at lære?

Når det først begynder at gå galt, så fortsætter det. Novo Nordisk leverede fredag i den forgangne uge årets tredje chok til sine aktionærer. Det store pharma-selskab sænkede forventningen til væksten i driftsresultatet i de kommende år fra 10 til 5 procent om året. Det fik kursen til at falde med 16 procent til niveauet 234 omkring kl. 14. Aktiekursen var fredag faldet 41 procent i lø-bet af året, modsvarende en markedsværdi af de børsnoterede B-aktier fra cirka 805 mia. kr. til cirka 470 mia. kr. Det er kun gået lidt bedre for søsterselskabet Novozymes, hvormed kursfaldet hidtil i år fredag nåede op på 25 procent.

Disse tal illustrerer den første klassiske lektion, som Novo-sfæren i år har givet markedet:

Når det første begynder at gå galt, så er der stor risiko for, at det fortsætter. Når et selskab, der i mange år har nydt betragtelig succes, først kommer med en lille nedjustering, kan det alt for ofte være tegn på en vending til en ny tendens med nedjustering efter nedjustering. Selskaber, der går frem, har et momentum, der skubber omsætning og indtjening ind i fremtiden. Når de så bremser op, kan det blive dramatisk.

Efter lang tids fremgang har succesfulde selskaber og deres ledelser opbygget for meget selvtillid, og det er ofte svært for dem at komme i den nødvendige krisestemning. Der kommer tværtimod i begyndelsen af opbremsningen fortsatte meldinger om de betydelige perspektiver i selskabet. Der skal ofte en ny ledelse til at skabe en ny stemning om, at det haster med at stille om.

I de seneste år har shareholder value-mentaliteten fuldt og helt bredt sig til de fleste af de store fondsejede virksomheder. Det er formentlig en sund tendens, men der er også en risiko for, at den kammer over, før disse virksomheder finder en ny balance. Økonomisk Ugebrev har tidligere kunnet påvise, at fremtidsudsigterne i Novo Nordisk for den afgående topchef Lars Rebien Sørensen i påfaldende grad har bevæget sig i takt med aktiekursen. Har Novo Nordisk bremset for meget op for forskning og udvikling og for investeringer, for i højere grad at blive en pengemaskine, for at kunne løfte fri pengestrøm, udbytter og aktietilbagekøb? (Se skema)

Der er risiko i virksomheder, også selv om deres forretning bygger på tilsyneladende stabile, langvarige megatrends. En god del af værdiansættelsen af Novozymes, byggede en overgang på forventningen om, at fortsat høje eller stigende energipriser ville skabe stor efterspørgsel efter de af virksomhedens enzymer, der bruges til fremstilling af etanol, som kan supplere benzin. Den forventning er i nogen grad smuldret. Udsigten til, at stadig flere mennesker globalt får diabetes og får råd til at behandle sygdommen, har løftet Novo Nordisk i årevis. Men også i det marked er der konkurrence og grænser for hvad kritiske, prisbevidste kunder vil acceptere. I takt med succesen kan en ledelse blive for tilfreds, præget af intern rivalisering og miste den nære føling med markedet. Lars Rebien Sørensen gjorde, da han trådte til, meget ud af at følge kunder og kritikere gennem direkte kommunikation og ad usædvanlige kanaler. Det er ikke en side af Novo Nordisk, der har været fremhævet i de seneste år. Og ledelsen har tilsyneladende mistet den nære føling med et stort marked som USA. Når først ledere bliver udnævnt til superbrands og verdensmestre, kan det være tid til at blive skeptisk. Og den skepsis bør måske ikke blive mindre, når et godt sammenspillet lederhold tilsyneladende begynder at gå i opløsning, som det skete, da Lars Rebien Sørensen droslede ned for Lise Kingos og Kåre Schultz’ fremtidsperspektiver.

Den nye topchef Lars Fruergaard Jørgensen får med den aktuelle nedjustering af forventningerne, det voldsomme fald i markedsværdien, og den fyring af 1000 ansatte, som selskabet varslede i september, en virksomhed, der vil være præget af en ny sense of urgency. Det er en begyndelse.

se tabel her

læs hele udgivelsen her

Morten A. Sørensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank