Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Ugens stærkeste og svageste erhvervsdækning

Økonomisk ugebrev

søndag 30. oktober 2016 kl. 18:00

Forbandet svineri og markedsføring. Lars Larsen, der, som bekendt, ejer Jysk-koncernen, får udtrykt sig ganske hidsigt , når han erklærer, at ”det er noget forbandet svineri, når de, der – når de har tjent godt – flygter ud af landet til andre lande. Jeg synes faktisk, de er halvidioter. Det er ikke bedre at drive virksomhed i udlandet. Overhovedet ikke.” Danmark er nemlig ifølge Larsen bedre end udlandet på alle punkter. Når man nu ved, at Lars Larsen frem for alt er købmand, og at han i årevis har tjent enorme summer på især sin tyske kæde (hvor lønningerne er voldsomt meget lavere end i den danske del af koncernen), kan man få en mistanke om, at udtalelsen først og fremmest er markedsføring. Med sin særlige populistiske fornemmelse siger Larsen, hvad Jysk Sengetøjslagers discount-orienterede danske kernekunder nok gerne vil høre: Danmark er bedst, og udlandet er noget skidt.

Bedst til Mærsk. Artikler om A.P. Møller-Mærsk 
har altid mange læsere. Op til fremlæggelsen af kvartalsmeddelelsen fra selskabet har ugen budt på en sund konkurrence mellem en række medier om at bringe de mest interessante historier om den store koncern. I Børsen fredag konstaterer flere shipping-analytikere, at koncernen kan blive nødt til at nedskrive sin flåde af containerskibe med 41 mia. kr., og Berlingske Business citerer anonyme kilder for, at Mærsk-koncernens energidel kan blive splittet op gennem en række selvstændige børsnoteringer. Endelig melder DR om vigende indtjening fra dansk skibsfart. Vi synes, at Børsen-historien om de potentielle nedskrivninger er bedst (selv om den måske har været lettest at skrive), men spekulationen om serien af børsnoteringer er ikke dårlig. Onsdag den 2. november kommer kvartalsmeddelelsen, og den 13. december holder selskabet en kapitalmarkedsdag om strategien.

Unge kvinder holder Magasin i gang. For ti-femten år siden blev stormagasiner dømt ude – fremtiden tilhørte specialbutikker, butikscentre og discountkæderne. Så en af ugens mest tankevækkende, om end kortfattede, nyheder , er, at Magasin har flot fremgang, takket være købelystne unge kvinder.

Prostitution? ”Din virksomhed sælger varer eller tjenesteydelser til staten, og en dag kan et medie viderebringe, at I på firmature har købt prostituerede. Mediet spørger nu statsministeren på det ugentlige tirsdags-pressemøde, om staten, og dermed skatteyderne, kan forsvare at bruge en leverandør, der betaler for sex, og som dermed har et forkvaklet kvindesyn. Hep, du er på den.”

Det er Anders Heide Mortensen, der i en blog på Finans.dk fremfører denne gode pointe om Mette Frederiksens udmeldinger om, at man er mindre egnet til at varetage betroede erhverv, hvis man har betalt for sex. Det er ikke bare mediestøj i den farverige ende – i sig selv det, at hun siger det, gør det relevant for virksomheder at overveje deres stilling til sagen. Hvad disse overvejelser så skal føre til, er en anden sag. Eksemplet viser også, at virksomheder ikke kan have en politik, der går ud på for enhver pris at undgå dårlig omtale. I hvert fald ikke hvis de vil undgå at rette ind efter ethvert pip, en ledende politiker kommer med.

Saglighedens to dimensioner. Det vallonske parlament har blokeret for en frihandelsaftale mellem EU og Canada, og det er sandsynligvis skidt for alle, inklusive de gode borgere i Vallonien. Beslutningen er endnu et udslag af den stærke mistro til magthaverne, man i disse år ser mange steder i den vestlige verden. Atter engang mødte beslutningen således også hovedrysten, men to danske medier – Informationog Politiken – skilte sig ud og prøvede at forklare, hvad vallonerne tænkte, og at de faktisk havde en pointe. Det er rigtigt set af de to aviser, når de anlægger denne synsvinkel. Uviljen mod eliten bliver kun større, når almindelige mennesker hele tiden må se sig beskrevet som uvidende tåber, og også medierne må forstå, at saglighed har flere dimensioner: Det er ikke nok, at et tiltag er fornuftigt. Det skal håndteres og formidles ordentligt og med respekt for, at borgerne skal forstå, hvad der foregår.

I betragtning af de to avisers ideologiske ståsted har det nok været nemmere for dem at beskrive folkelig uvilje i en sag, hvor der er blevet blokeret for magt til globale kapitalister. Man må håbe, at de og andre medier samler handsken op i tilfælde, hvor de har sværere ved at sympatisere med synspunktet. Det er dog nok for meget at håbe på, at danske medier vil dække Donald Trumps succes med andet end forargelseshistorier om mandens eskapader og horrible udtalelser, inden valget er overstået. At hans vælgerbase rækker langt ud over bitre og uuddannede tabere, må man søge til udenlandske medier for at få en forklaring på.

læs hele udgivelsen her

MOS/STK

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank