Siden udgangen af 2013 er Jyske Bank og BRFkredit stormet frem, og der er ingen tegn på, at deres aggressive hugst hos de andre realkreditinstitutter er ved at stilne af.
Jyske Bank-koncernens markedsandel på realkreditfinansiering af ejerboliger er på de to et halvt år øget med 44 procent.
Siden Jyske Bank overtog BRFkredit er der for alvor flyttet markedsandele mellem realkreditinstitutterne, hvor der ellers har været stort set stilstand i mange år. BRFkredit har navnlig på ejerboligområdet hentet betydelige andele, så andelen ved udgangen af 2013 på 6,3 procent er øget til nu 9,1 procent. BRFkredits tal omfatter også den funding, instituttet leverer til Jyske Bank, og det er en væsentlig del af forklaringen på vokseværket – men ikke hele forklaringen. For ejerboliger har kun Nordea Kredit undgået at afgive markedsandele de seneste to et halvt år. Krigen mellem realkreditinstitutterne har i 2016 været præget af, at BRFkredit som eneste institut foreløbig ikke har lanceret bidragsforhøjelser. Og Anders Dam har proklameret, at der i hvert fald ikke kommer nogen i 2016 og senest rykket ”garantien” til 1.april 2017.
Boligøkonom Mikkel Høegh fra BRFkredit slår også fast, at der ikke er nogen planer om bidragsforhøjelser. De færreste tror dog på, at det varer ved. Men BRFkredits tilbageholdenhed på dette område har i den grad givet bonus i form af markedsandele. Der kan således være tale om et genialt taktisk spil fra Anders Dams side, fordi de øvrige aktører forventer, at Jyske Bank har bidragsforhøjelser parate lige om næste hjørne. Indtil videre er den store taber Nykredit, hvilket næppe er en overraskelse.
For realkreditudlån til erhvervsområdet har BRFkredit også de seneste par år hentet markedsandele. Det seneste halvandet år har alle realkreditinstitutter – undtagen Nykredit – dog øget deres markedsandel. Den store taber på erhvervsudlånet er Nykredit. Nedturen har taget ekstra fart i 2016, antageligt som en følge af de gennemførte prisstigninger, kombineret med en kommende børsnotering og lancering af et aggressivt afkastkrav. Netop det aggressive afkastkrav lyder ikke godt i låntagernes ører, da de jo er de eneste til at levere dette afkast.
På erhvervsområdet er Nykredit stadig største udlåner med lidt over en tredjedel af markedet, mens RD fortsat er en smule mindre. BRFkredit, DLR og Nordea er næsten lige store og sidder tilsammen på den sidste tredjedel af markedet.
Samlet set har Nykredit – som eneste realkreditinstitut – det seneste halve år haft en direkte tilbagegang i deres udlån. Målt på nominelt udlån korrigeret for nye udlån og afdrag på eksisterende lån har Nykredit haft en tilbagegang på 6 mia. kr. Fortsat nedgang i det samlede udlån vil alt andet lige reducere eventuelle øgede kapitalkrav hos Nykredit. Nordea er stået stille. DLR og RD er gået frem med henholdsvis 2,6 mia. kr. og 4 mia. kr. Det udligner dermed nogenlunde Nykredits tilbagegang. Men BRFkredit er gået frem med mere end 14 mia. kr. på seks måneder, og det svarer samtidig nogenlunde til hele realkreditmarkedets vækst. Fremgangen er langt større, når man måler til dagsværdier, men her er hovedforklaringen det rentefald, der har været i samme periode. Det har øget kursværdien af obligationslånene. Men det udtrykker altså ikke, om det enkelte institut har haft fremgang eller tilbagegang.
Ejlif Thomasen
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.